Fejbevágó témát visz színpadra a MáSzínház társulata

Mi történik egy családdal, ha születik egy fogyatékos gyereke, és mi történik akkor, ha ő egy baleset következtében eltávozik? Ez a kérdés áll a főként értelmileg akadályozott színészekből álló MáSzínház társulatának új előadásában. A 2019. május 4-én a Wesselényi utca 73. szám alatti AppArtban bemutatásra kerülő A zuhanás sokkja című dráma az azonos című angol ifjúsági regény első színpadi adaptációja.

Nathan Filer regénye 2015-ben jelent meg hazánkban Nádor Zsófia fordításában, a Scolar Kiadó gondozásában. A megjelenése évében 2015 TOP5 kult ifjúsági regénye közé választott könyv alapján készült színházi ősbemutató (színpadra alkalmazta: Illés Márton) egy nagyon is józanul gondolkodó skizofrén fiú szemén keresztül kíséri végig saját családját, gyerekkorát, kamaszodását egészen a fiatal felnőtt korig. A színdarab nem csak a normalitás és betegség határait bolygatja meg, de testközelbe hozza azokat a borzalmasnak tűnő családi történeteket, amelyek valójában bármelyikünkkel  megtörténhetnek, és amelyekkel megfelelő, nyitottsággal, humorral, öniróniával és játékkedvvel talán meg tudunk birkózni. Külön-külön egészségesek és betegek, átlagosak és különlegesek, de legfőképp együtt, egymás kezét fogva.

A MáSzínház produkciójában professzionális, ép értelmű színészek és Down-szindrómás alkotók közösen lépnek a színpadra, és invitálják az élet nevű játékba, és közös gondolkodásra a nézőket. A társulat értelmi fogyatékossággal élő színészei, Bagyura Gábor és Konkoly Áron a főhős, az Inoka Péter által megformált Matthew bátyját játsszák, míg Grisnik Petra és Szabó Mátyás Péter alakítják a fiú életében felbukkanó összes további karaktert.

Kovács Henrietta rendező először dolgozik integrációs előadáson.
„Iszonyatosan jó az egész csapat. Nagyon jó velük dolgozni. Most van dolgom először sérült színészekkel, de hát, csodálatosak. Olyan szintű szeretet és intimitás van az összes próbánkon, amit én még nem tapasztaltam színházi próbafolyamatban. Hatalmas nyitottságuk van a srácoknak, és olyan energiákkal töltenek fel mindenkit, hogy öröm minden nap bejönni. Nagyon jó velük dolgozni. És iszonyú akarás van bennük, és sokkal nagyobb alázat, mint nagyon sok profi színészben.” – meséli az előadás egyik bemutató videójában. 

A Bakonyvári L. Ágnes által vezetett MáSzínház előadásainak specialitása azonban nem elsősorban a játszók egy részének állapotából fakad. Az utóbbi évek bemutatóihoz hasonlóan A zuhanás sokkjában is arra törekednek, hogy hangsúlyozzák: egy világban élünk mindannyian, sérült és ép emberek, és ebben a nagy közös térben szembe kell néznünk olyan kérdésekkel, nehézségekkel és örömökkel egyaránt, amik mindnyájunkat érinthetnek.
Egy szerettünk elvesztése, és az azzal járó gyász és gyászfeldolgozás folyamata sem kivétel.
Bár a téma egy szomorú, drámai történetet sejtet, a fiatal angol író regénye és a színpadi adaptáció egyaránt szórakoztatóan, szeretettel és megértéssel vezetik be olvasóikat és nézőiket Matthew világába.