Kegyetlen irónia és sziporkázó humor

Február 18-án jön A koponya (A Skull in Connemara), Martin McDonagh-nak a Három óriásplakát Ebbing határában című film író-rendezőjének hazánkban még soha nem látott darabja!

Az ír kisváros temetőjében véges a sírhelyek száma, ezért évről évre helyet kell csinálni a frissen elhunytaknak. Mick Dowd feladata, hogy ezt elvégezze. S mindez nem is jelent neki gondot, amíg nem válik személyesen érintetté az ügyben. Barátai és ellenségei egyaránt mellette vannak ebben a nehéz időszakban, a baj csak az, hogy nem tudni, ki melyik szerepet tölti be a férfi életében…

Koponya
Forrás: Thália Színház


Mary (Molnár Piroska) egy jó kedélyű, leleményes asszony. Becsület tekintetében részrehajló, de bűneit minden héten meggyónja. Szenvedélye a bingó, kedvenc tévés személyisége Eamonn Andrews.

Mick (Vida Péter) özvegy sírásó, aki feleségét hét és fél éve veszítette el egy szerencsétlen balesetben. Lefekvéskor mindig hasra fekszik és oldalra fordítja a fejét. Mindig gondosan visszacsomagolja a sajtot, hogy ne száradjon ki. Van egy Dana-lemeze, amit nagyon gyakran hallgat.

A fiatal Mairtin (Balaskó Bence e.h.) kedveli a karácsonyi dalokat, diszkóba jár és szereti a focit. Éveken át a bozótosban közlekedett, mert félt, hogy az úton átkelve elüti egy traktor. A matematika és a hittan nem az erőssége, de a társadalomismeret órákon odafigyelt. Régen nagyon rendes kis kórustag volt.

Thomas rendőr (Csőre Gábor) az a fajta, aki nem hagyja figyelmen kívül az apró részleteket. Előnyben részesíti a Központi Statisztikai Hivatal kimutatásait. Hatalmas a szókincse, de gyakran összekeveri a szóbeli és közvetett bizonyíték fogalmát. Néha egész éjjel nem bír aludni, ha egy megoldatlan rejtélyre gondol.

A darab szerzője Martin McDonagh, az angol drámairodalom fenegyereke. Nevéhez itthon is nagy sikerrel játszott darabok fűződnek például a Kripli, az Alhangya, vagy A párnaember, a filmkedvelők számára pedig az Erőszakik, A hét pszichopata, vagy a különleges, merész témájú alkotás, a többszörös Golden Globe- és Oscar-díjas Három óriásplakát Ebbing határában kapcsán lehet ismerős.

Forrás: Thália Színház


A kilencvenes évek második felében született trilógia első (Leenane szépe) és harmadik része (Vaknyugat) a hazai színházakban is gyakran műsorra kerülnek. Ám a középső darabot, A koponyát (A Skull in Connemara) most először láthatják, a Thália Télikertben. Az előadást első kőszínházi rendezéseként Zayzon Zsolt jegyzi. A szövegkönyvet Totth Benedek fordította, a jelmezeket Cselényi Nóra, a díszletet Mátravölgyi Ákos tervezte.

Szereplők: Vida Péter, Molnár Piroska, Balaskó Bence e.h. és Csőre Gábor.
A koponya 2022. február 18-tól látható a Thália Télikertben!