Megszűnik a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a POSZT

Vidnyánszky Attila indítványozta a nagy múltú fesztivál megszüntetését, valami mást akar helyette. Pécs önkormányzata küzd, hogy megmenthesse.

A Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrum Társaság 2012-ben vásárolta be magát a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit cégbe, és két hete indítványozták az ország egyik legfontosabb színházi fesztiváljának megszüntetését, adta hírül a HVG. Vidnyánszky már korábban is elégedetlen volt a rendezvénnyel, egy 2011-es interjúban így beszélt erről:

Az elmúlt tíz évben meglehetősen behatárolt ízlés, színházi és ideológiai irányvonal szerint válogatták a POSZT programját, amiből nagyon sokan kirekesztve érzik magukat.

Az évek során, a folytonos konfliktusok miatt az eredeti szervező Magyar Színházi Társaság otthagyta a céget, így Vidnyánszkyék és Pécs városának önkormányzata maradtak benne, ám a fesztivál programját jórészt a Magyar Teátrum Társaság határozta meg. Most ez is meg fog változni, legalábbis az eddigi formájában nem lesz többé POSZT. Szabó László, az MTT titkára ezzel indokolta a döntést: "a fesztivál  elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos", viszont lesz helyette valami hasonló.

Pécs mostani, ellenzéki polgármestere, Péterffy Attila nyilatkozata alapján azonban a városnak esze ágában sincs megválni a fesztiváltól, hiszen egyik legfontosabb, országos jelentőségű kulturális rendezvényük már hosszú évek óta. Vételi ajánlatot tesznek az egyébként kisebbségi tulajdonnal rendelkező MTT-nek, és egyéb finanszírozási lehetőségeket keresnek.