Műtét a Thália Színházban

Április 11-én, csütörtökön a Thália Színház Nagyszínpadára a Tomcsa Sándor Színház társulata érkezik Székelyudvarhelyről Tomcsa Sándor művével, egy fanyar humorral megrajzolt történettel, a Műtéttel. Az erdélyi magyar irodalom klasszikusát Zakariás Zalán rendezésében nézhetik meg.

Dr. Ember László boldog akar lenni. Tomcsa Sándor drámájának kispolgári világába beleivódott az egzisztenciális elhidegülés és a magány. Szereplői azonban továbblépnek a társadalmi besorolhatóságon, és státuszukat ledobva alkotnak maguknak belső valóságot. A dráma főszereplője, dr. Ember László nem megéli, hanem átírja magányát egy képzeletben fogant család eszméjével, amely számára a boldogságot jelenti. A történet fonákjai mögül fokozatosan sejlik fel Ember és realitásának kapcsolata, az a kettős világ, amelyet tudatosan hoz létre. Nem becsapja magát egy kegyes hazugsággal, hanem készakarva választja a boldogságot egy önmaga által felépített igazságon keresztül…

A darabot a Tomcsa-emlékév kapcsán mutatták be. És hogy miért pont ezt a darabot választották? Erre Zakariás Zalán rendező, művészeti igazgató adta meg a választ. „Egyrészt, mert a Műtét Tomcsa Sándor drámái közül – méltán – a legismertebb. Másrészt, mert úgy gondoljuk, hogy mondanivalójában képes megérinteni a ma emberét, nem eltávolít, hanem bevon: a boldogságról, a családról, a küzdelemről szól. Egy mindenkori szellem mai előadása.”

Az előadás otthon nagy sikert aratott, és jó szívvel ajánlják a budapesti közönségnek is. „Elsősorban azért, mert nemcsak a téma, de maga az előadásforma, a játékmód, a színészeink, maga a rendezés is újdonságot jelenthet a budapesti nézőknek, emellett megismerkedhetnek egy fontos erdélyi szerzővel, aki Áprily, Nyirő, Szabó, Sütő stb. nevei mellett nem kapott lehetőséget rá, hogy határon túl is elismerést szerezzen. Azonban mi úgy gondoljuk, hogy soha nem késő hírét vinni és megismertetni értékeit a nagyérdeművel!”

Az előadást a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje keretében tekinthetik meg.