Online próbálnak a Pécsi Nemzeti Színház művészei

Ahogy az első olvasópróbák, úgy a többi próba is online zajlik a Pécsi Nemzeti Színházban. A művészek az otthonukban, egy erre alkalmas programon keresztül egyszerre tudnak jelen lenni, így látják és hallják egymást az online térben. A produkciók bemutatóját májusra, illetve októberre tervezte a teátrum, ám a jelenlegi helyzetben bizonytalanná vált, mikorra tűzhetik ki a premierek időpontját.

Ennek ellenére a társulat folytatja a munkát, hogy a lehető legfelkészültebben várja a veszélyhelyzet feloldását követő időszakot és mindkét bemutató mihamarabb megtartható legyen. Az egyik produkció egy "ifjúsági használatra szánt történelmi vígjáték" lesz. A László Király visszatér című darab, melyet Szálinger Balázs a Pécsi Nemzeti Színház felkérésére írt és a Szent László-legendakört járja körbe. Az előadást Tóth András Ernő rendezi. A másik egy klasszikus operett, a Csókos Asszony, melyet az a
Méhes László állít színpadra, aki a legendás, Iglódi István által 1987-ben a Vígszínházban rendezett előadásban maga is szerepelt. Méhes pécsi rendezései egytől egyig a közönség kedvencei, főképp, ha zenés előadásról van szó, melyben a színház énekkara és tánckara is közreműködik.

Tovább bővült a pécsi kulturális intézmények összefogása, hogy online kulturális tartalommal lássák el a közönségüket a veszélyhelyzet idején. A Pécsi Nemzeti Színház, a Pannon Filharmonikusok, a Bóbita Bábszínház és a Pécsi Harmadik Színház tartalmi kommunikációs együttműködéséhez a napokban a Csorba Győző Könyvtár és a Pécsi Balett is csatlakozott.

A Pécsi Balett is üdvözölte a kezdeményezést, hiszen közönségükkel Facebook és Instagram oldalukon ők is folyamatosan tartják a kapcsolatot. A következő évadban alapításának 60. jubileumát ünneplő társulat 2020. április 5-én vasárnap a Csipkerózsika című mesebalettel kedveskedik a gyerekeknek. A különleges, sok közelit tartalmazó felvétel megmutatja, milyen fontos a magas színvonalú tánctudás mellett a karakterábrázolás is. A film egy hétig lesz elérhető. Ezt követően A makrancos hölgy c. táncjáték következik, amit fiataloknak, felnőtteknek ajánlanak.

A kezdeményezést indító szervezetek a #pecsikulturaliscsatorna jelzés használatára hívják fel a pécsi kultúra képviselőinek a figyelmét. Pécsi néptánccsoportok, színtársulatok, képzőművészek, fotósok, filmesek, múzeumok, stb. is használják a jelzést olyankor, amikor online kulturális tartalmat osztanak meg, annak érdekében, hogy gazdagodjon a csatorna.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu