Stand-up és hip-hop a Magyar Nemzeti Balett új premierjén

Kovács András Péter „karanténslágerére” és az Animal Cannibals zenéjére készült a Magyar Nemzeti Balett legújabb kortárs programjának két táncműve. Vetési Adrienn Itthon maradok és Sarkissova Karina Joyful! című koreográfiái 2020. október 11-től láthatók az Eiffel Műhelyházban, a műsorban fellép KAP, Kozma Orsi, Jónás Gabriella és Tibes is.

Kovács András Péter, más néven KAP, Karinthy-gyűrűs humorista tíz éve egyik vezéralakja a stand-up hazai műfajának. A népszerű előadó idén tavasszal, a COVID-19 világjárvány kitörését követő karantén első napjaiban írt Maradok. Itthon. című számában a védjegyévé vált humoros stílusban reflektált a mindennapi élet rutinját gyökeresen felforgató drámai változásokra, egyben népszerűsítette a korlátozásokat, és igyekezett elviselhetőbbé tenni a bezártság megélését.

A legnagyobb internetes videómegosztó oldalon rövid idő alatt csaknem kétmilliós megtekintést elért „karanténslágerre” készítette el a Magyar Nemzeti Balett művészei számára legújabb koreográfiáját Vetési Adrienn. A fiatal, tehetséges alkotó korábban többi között az Inversedance, a PR-Evolution Dance Company a TranzDanz és Bozsik Yvette produkcióiban is dolgozott, 2017 óta pedig a Magyar Nemzeti Balettintézetben moderntánc-technikát is tanít a jövő generációinak. Legújabb munkájában négy különböző figura – egy fitneszedző, egy üzletember, egy sokgyerekes anyuka és egy tanár – szemszögén keresztül vizsgálja, ki hogyan reagált az új körülményekre, és mennyiben volt áldás vagy átok a négy fal között töltött időszak. Az Opera balettegyütteséből Voltolini Annamaria, Zhukov Dmitry, Pesel Anita Tiffany és Szegő András látható a premieren, rajtuk kívül Sabantseva Vera, Kovács Noel Ágoston, Rohonczi Viktória és Berardi Federico lép még színpadra. Az Itthon maradok előadását Kovács András Péter tematikus stand-up előadása követi, Utazás a nappaliban címmel.

Az egyrészes műsor második felében Sarkissova Karina Joyful! című koreográfiája mutatkozik be. A Magyar Nemzeti Balett korábbi első karakter magántáncosa már a 2000-es évek közepétől, a Bécsi Staatsopernél eltöltött évek során jelentkezett önálló alkotásokkal és táncbetétekkel, ezt a munkáját a Magyar Állami Operaházban és a Magyar Nemzeti Balettnél is folytatta, alkotásai több újévi gálakoncerten, az Opera estélyein és a Nagy Iván Nemzetközi Balettgálán is láthatók voltak. Az Opera felkérésére, az intézmény Keresztény Évadának részeként eredetileg idén tavasszal bemutatásra szánt új munkája az észak-amerikai fekete közösség örömközpontú hitélményének zenei világát, a gospelt
és a hip-hopot ötvözi a táncszínház formanyelvével. Az Animal Cannibals tagjai által összeállított – a Magyar Állami Operaház felkérésére készített, vadonatúj – zenei anyagból táplálkozó produkció, aminek előadásában Komza Orsi, Jónás Gabriella és Tibes élőben is közreműködik, egy olyan bárba helyezi történetét, ahol az ördög keveri a koktélokat, és a vendégek személyes döntésein múlik, hogy mihez kezdenek a felkínált italokban rejlő hittel, szeretettel, boldogsággal. Az előadást a premieren Ivanova-Skoblikova Sofia, Starostina Kristina, Radziush Mikalai, Kekalo Iurii és Lagunov Ievgen, valamint Magyar Lóránt, a Magyar Nemzeti Balettintézet növendéke táncolják.