Szentendrei Teátrum és Nyár 2018. július 6-tól augusztus 17-ig

A 2018. július 6-tól augusztus 17-ig Szentendre belvárosának öt szabadtéri helyszínén zajló programsorozat 25 produkciója között egyaránt megtalálható operaelőadás, unikális magyarországi ősbemutató, ifjúsági előadás, jazz koncert és gyerekelőadás is. Az idei évad háziasszonya Tompos Kátya.

Magyarországi ősbemutatók:
A magyarországi ősbemutatók sorát és a Szentendrei Teátrum évadát Lucas Hnath: Nóra II. rész című darabja nyitja. A fiatal amerikai drámaíró Ibsen: Babaházának történetét folytatja: Nóra ugyanazon az ajtón kopogtat, mely becsapódott mögötte tizenöt évvel korábban. Miért tért vissza? Sikerült-e elérnie azokat a célokat, melyek miatt hátat fordított addigi életének? Mit vár azoktól, akiket elhagyott? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az előadás. A Broadway-n óriási sikerrel futó darab Orlai Produkciós Irodával közös, sztár szereposztással készülő bemutatóját Szentendrén láthatja először a hazai közönség.

Carly Wijs: Mi és ők című darabja a West Enden, a londoni Királyi Nemzeti Színházban fut jelenleg hatalmas kritikai és közönségsikerrel. A magyarországi ősbemutatót fiatal színészpáros és rendező hozza létre Szentendrén. A darab a beszláni túszdráma kapcsán szól általános emberi értékekről, szeretetről, összetartozásról, hatalomról, az erőszak elviselhetőségéről, szolidaritásról.


Carlo Gozzi: A kígyóasszony című commedia dell’arte drámája alapján fiatal alkotócsapat hoz létre a Színház és Filmművészeti Egyetemmel való együttműködés keretei között egy tragikomikus zenés színházi mesét, melynek ősbemutatójára szintén Szentendrén kerül sor.

Ismét opera a Fő téren:
25 éves szünet után a szentendrei Fő téri operaelőadások sorozatát tavaly A sevillai borbély című vígoperával folytatta a Teátrum. A sikeres fogadtatás után idén ismét lesz operapremier Szentendre Fő terén, ráadásul a Figaro-történet folytatódik: ezúttal Figaro esküvőjének útjába gördülnek akadályok. A Co-Opera és a Szentendrei Teátrum együttműködésében, Szabó Máté rendezésében, kiváló operaénekesek közreműködésével látható, hallható majd Mozart: Figaro házassága című operája.

Sajtótájékoztató

A FRISS második évada:
A Szentendrei Teátrum tavaly indított előadás-sorozatával a közönség FRISS rétegeit, a gimnazista és egyetemista diákokat, a fiatal felnőtteket kívánja elérni. A rendkívüli sikert aratott sorozatot idén is folytatják, melynek során a színművészeti egyetemek színészhallgatói mutatják be színész és rendezővizsgáikat, valamint újító szellemű, FRISS formációk hozzák létre előadásaikat. Fontosnak tartják, hogy a fiatalabb generációk jelenléte egyre meghatározóbb legyen a Szentendrei Teátrum életében, hiszen a Teátrum legizgalmasabb, szakmailag legérdekesebb, nézőink által legszeretettebb korszakai mindig a fiatal alkotókhoz kötődtek. Az idei FRISS különlegessége, hogy a Teátrum összes játszóhelyén tartanak a programban szereplő előadást és végül, de nem utolsó sorban, ősbemutató és magyarországi bemutató is szerepel kínálatukban.

Jazz koncertek a Barcsay udvarban:
A jazz kedvelőit idén is remek koncertek várják a Barcsay Jenő Múzeum udvarán. Az Effected Band koncertje mellett Ella Fitzgerald, a jazz nagyasszonya előtt tiszteleg Bágyi Balázs New Quartetje, Pocsai Krisztával. Szirtes Edina Mókus és Fekete János Jammal új formációja, a Csillagom kétszereplős koncert-looper előadás lesz. A Borbély Műhely Jazzklub házigazdái és Tompos Kátya közös nyáresti koncertjén balkáni dallamok és régi magyar slágerek feldolgozásai, valamint jazz örökzöldek is felcsendülnek.

Előadások a legkisebbeknek:
Az idei Gyerekteátrum előadásainak sora az Apacuka együttes koncertjével kezdődik. Vásári bábjátékot hoz az Aranyszamár Színház, indiai bábakrobaták szórakoztatják a családokat a MárkusZínház jóvoltából. A régi ismerős, Vitéz László menyecskét keres, a Nyáry Bábszínház pedig a Nyúlkaland-ról mesél a gyerekeknek.

https://szentendreiteatrum.hu/