Tanári segédanyag készült az Átrium előadásához

Elérhetővé vált A bogyósgyümölcskertész fia című előadáshoz készült tanári segédanyag az Átrium honlapján.

Az előadás szövegkönyve Háy János 2003-ban megjelent, azonos című novelláskötetének egyes darabjaiból áll össze. A vidékről Budapestre kerülő fiú történetének háttere az 1960-as, ’70-es, ’80-as évek Magyarországa. De sem a kor, sem a vidéki lét mély ismerete nem szükséges a darab (és a kötet) megértéséhez. Mindez csak kulisszája a kamaszkori szorongás, az elvágyódás, a szabadságvágy, az önkeresés kérdéseinek.

A felnövésnek ezen az útján kísérjük végig a főhőst az előadás 90 perce alatt. A téma és az előadás formanyelve, a történetmondás közvetlensége képes megszólítani a 15-18 éves korosztályt is, hiszen a színházi előadás – és a főhőst megjelenítő Kovács Máté alakítása – nézőjeként kívülről láthatnak rá olyan helyzetekre, amelyek a jelenükhöz, hétköznapi tapasztalataikhoz kapcsolódnak. Ez a színházi élmény érvényes kiindulópontja lehet osztályfőnöki vagy etikaórai beszélgetéseknek, de az irodalom tantárgy NAT és a kerettanterv által meghatározott elvárásának megfelelően a 12. évfolyam „Metszetek a kortárs magyar irodalomból” témakörében is feldolgozható Háy János kötete, illetve az abból készült színházi előadás. A Császári Viktória és Hudáky Rita közreműködésével született segédanyag tartalmazza a szerző és kötet rövid ismertetőjét, valamint az előadást előkészítő és feldolgozó kreatív feladatsorokat is.

A teljes anyag itt elérhető.

A színház Jurányi 123-as laborban további ifjúsági előadásokra is várja az érdeklődőket. Totth Benedek Holtverseny című regényének színpadi változatát Kovács Máté rendezésében, Katona Péter Dániel e.h. előadásában láthatja a közönség. Novemberben volt a premierje Szücs Zoltán Megálló című darabjának, amelyet 45 perces feldolgozó foglalkozás is követ. A Mentőcsónak keretein belül a közönség részt vehet ezen kívül Nyulassy Attila két ifjúsági előadásán, a Nézz le!, illetve a Gothár Péter legendás filmjéből készült Megáll az idő című ifjúsági produkciókon, valamint a mélyszegénységet
érintésközelbe hozó Szociopoly című, hosszú évek óta nagy sikerrel futó interaktív színházi társasjátékon is.