10 alkalom, amikor a Barátok közt lesokkolt minket

Szombaton végérvényesen véget ér a Barátok közt. Minden idők legsikeresebb magyar sorozata 23 évadot élt meg az RTL Klubon, mi pedig összeszedtünk 10 médiatörténetet író jelenetet, amellyel sikerült a nézőket ledöbbenteni!

Magdi anyus és a galacsin

Sokáig az örök potyázó Vili bácsi felesége, Kertész Magdolna (Fodor Zsóka), vagyis Magdi anyus volt a Mátyás tér megkerülhetetlen karaktere, már csak azért is, mert mindenbe beleütötte az orrát. 2009-ben aztán lehet, hogy a készítőknek is elegük lett belőle, így csúnyán elbántak vele. Csakhogy nem a halála volt sokkoló, hanem az, milyen banális módon történt. A lépcsőház takarítása közben vette észre, hogy egy eldobott papírgalacsin miatt vissza kellene mennie, de legurult a lépcsőn. Bár még életben volt, amikor egy postás rátalált, túl későn hívtak hozzá mentőt. A jelenet természetesen azonnal mémmé vált: a neten fellelhető, többszáz paródiavidó között alig lehet találni olyat, ami változtatás nélkül mutatná be a szomorúan tragikus, eredeti jelenetet. Magdi anyus azóta párszor visszatért, hogy szellemként tanácsot adjon.

Berényi Miki a sírrabló

Féltestvére és szerelmi vetélytársa, Berény Attila (Domokos László) felbukkanása váratlanul érte a mindig mindenre felkészült Berényi Miklóst (Szőke Zoltán), a Barátok közt karizmatikus főgonoszát, aki a végére már nem is volt olyan gonosz. Itt viszont még elemében volt, és mindent megtett, hogy elintézze ellenfelét, és, hogy többet tudjon meg róla, még egy sírrablásra is vetemedett. Ő és Novák Laci (Tihanyi Tóth Csaba) tényleg kinyitottak egy sírt, majd hazavitték az ott talált dobozt abban a reményben, hogy abban pénz van. Aztán kiderül, hogy abban egy gyerek, Attila rég elhunyt húgának a hamvai vannak, ami konkrétan halottgyalázás, és ez tényleg sokkoló húzás volt – kapott is Miklós egy rendes verést Attilától.

András kegyetlen halála

Bár az építész András volt a Berényi család élő lelkiismerete, 2012-ben a néha kissé teszetosza építészt (R. Kárpáti Péter) a sorozat producerei kiírták a sorozatból, arra hivatkozva, hogy karaktere „elfáradt” és képtelen már megújulni: a történet szerint egy jótékonysági rendezvényen a Miklós által felbérelt Laurik Igor (Nagy Sándor) verőemberei összetévesztik Andrást Berényi Attilával, aki az üldözői elől egy toronyház tetejére menekül és véletlenül megcsúszva, a mélybe zuhanva meghal. Van olyan, hogy egy karaktertől meg kell válni, de mivel Andrást éppen felszarvazták, ez különösen kegyetlen lezárás volt számára.

Hujber Feri, az ördögi

A sorozat egyik legutáltabb figurája volt Szokolay Albert, annyira, hogy a karakter viselt dolgaiért állítólag meg akarták verni az őt játszó Hujber Ferencet – ha hihetünk a városi legendának. Szokolay legocsmányabb tette a sorozat bombázója, Tilda megerőszakolása, pedig a lány – akit ekkor még Erdélyi Tímea  játszott - a barátnője volt, csak még várni akart a dologgal, a „diszkópatkány” viszont a kocsijába csalta, és erőszakkal tette a magáévá. Ami egy átlagos szappanoperától azért kicsit durva lépés, de Albertnek voltak más szemét húzásai is, például Géza megkéselése.

Szabó Győző le akarja lőni Hannát

Még 2012-ben, a sorozat 6000. részénél gondolták a készítők, hogy dobnak egy nagyot, és egy közönségkedvenccel ünneplik meg a kerek epizódfordulót, és erre Szabó Győzőt nyerték meg. Aki egy Vadkerti Zsombor nevű figurát alakított, aki frissen került ki a sittről, bár ez nem látszott rajta, mert roppant elegáns volt. Vadkerti egy adósságot behajtani érkezett a Mátyás térre, és kint kiderült, Hanna (Nyári Diána) szélhámos anyjával szűrte össze a levet, hogy a lányt megfosszák nem csekély örökségétől. A nagy leszámolásra egy erdőben került sor, ahol a Hanna gyámjaként „funkcionáló” Claudia élete is veszélybe került, de a hölgyek megúszták a dolgot, az egzotikus látogató azonban kevésbé volt szerencsés.

Alíz belevág a pornóba

Mint tudjuk, Bartha Zsolt minden piszkos bizniszben benne van – a biznisz amúgy is a kedvenc kifejezése -, és egy ponton úgy döntött, belevág a pornófilm készítésbe is. Csakhogy a szerepre kinézett „színésznőt” a magát örökké bajba keverő Alíz elbátortalanítja, így Bartha szereplő nélkül marad. Persze azonnal feltalálja magát, és a neki amúgy is sok pénzzel tartozó pincérlányra osztja a szerepet, aki kénytelen beleegyezni, pedig ekkortájt Ádámmal (Solti Ádám) jár – akinek Zsolt egyébként pont ellopta a méregdrága kameráját. A dologból a legutolsó pillanatban végül nem lett semmi, de addig sikerült felcsigázni a nézőket, és ironikus módon a legvégére pont Alíz és Zsolt lettek a széria álompárja.

Juli és Zsuzsa ketrecharca

Nagy kavarásba kezdtek a sorozat alkotói, amikor 2011-ben egy rövid időre visszahozták a 4 éve távozott Berényi Zsuzsát (Csomor Csilla), András feleségét, aki sokszor megcsalta férjét, és annak legjobb barátjával lépett le. Azután került a képbe Illés Juli (Mérai Katalin), aki szintén nem tudott hű maradni – volt valami áldozattípus ebben az Andrásban, nem? -, és az időközben előkerült új Berényi testvérrel, Attilával szűrte össze a levet. Csakhogy ezt még titokban tartották, de ekkor érkezett vissza a házba a nagy kavarógép Zsuzsa, aki egy percig sem titkolta ellenszenvét Juli iránt, illetve azt, hogy vissza akarja szerezni férjét. Ahogy azt a kép is mutatja, a dolgok tettlegességig fajultak.  

Bartha Zsolt, az asszonyverő

Bartha Zsolt (Rékasi Károly) tulajdonképpen Berényi Miklós tahó verziója, ő is gátlástalan, bármire hajlandó, kisiskolásokat használt drogfutárnak és felgyújtotta a nője kávéházát, illetve folytathatnánk, de a szeretteit mindig megvédi. Ezért is volt jókora meglepetés, amikor bántalmazni kezdte élettársát, Zsófit (Kiss Ramóna), és nem csak verbálisan. A lányra kimért verések tényleg brutálisak - a háttérben részben az húzódik, hogy Zsófi lefeküdt Gézával, részben az, hogy kavart valamit Zsolt háta mögött Claudiával. Az RTL nyilván nem csak a dramaturgia miatt tette be ezt a jelenetet, hanem társadalmi üzenete is volt a sorozatnak – nem először és nem utoljára.

Berényi Balázs a Dunába veszik

A készítők sokáig nem tudták, mihez kezdjenek a trónörökössel, vagyis Berényi Balázzsal (Aradi Balázs), akit egy ideig az új gonosznak állítottak be, de valahogy nem működött a dolog. A hírek szerint a fiatal színész is a távozáson gondolkodott, és talán ezért éltek ezzel a megoldással. Hogy apjának imponáljon, Balázs az építkezésen spórol az építőanyagokon, ezért miatt baleset történik, amelynek egy Roxi nevű lány az áldozata, akinek le kellett vágni a lábát. Ezért a két testvére üldözőbe veszi Balázst, aki éppen Illés Péter (Kiss Péter Balázs) kocsijában ül Hannával (Nyári Diána) és Lindával (Munkácsy Kata). A hosszú autós üldözés után a kocsi a Dunába csapódik, és Balázs nem kerül elő. Ez egyben évadzáró is volt, de a rutinos sorozatnézők tudják, ha nem kerül elő a holttest, az illető életben van! És valóban, Balázs visszatért! Aztán megint elment!

Bartha végez Berényi Mikivel – és még káromkodik is!

Bartha Zsolt és Berényi Miklós rivalizálása adta hosszú éveken át a sorozat keretét, ami persze nem akadályozta meg a két gazfickót abban, hogy alkalmi szövetséget kössenek időnként. Aztán eljött az a pont, amikor Zsolt egy hangtompítós pisztollyal lepuffantotta a Barátok közt örökös rosszfiúját, a magyar Jockey Ewingot, Berényi Miklóst, miután az a családját emlegette. Ez ráadásul mozgókép történeti mérföldkő: főműsoridős napi szappanoperában nemigen kiabáltak olyat sem előtte, sem azóta, hogy „A kurva anyádat, dögölj meg!”