10 dolog, amit lehet, hogy nem is tudtál a Ghostról!

Elő a zsebkendőkkel, szombat este levetítik minden idők legjobb természetfeletti romantikus filmjét, a Ghostot! Ennek apropóján összeszedtünk néhány érdekességet a filmről.

A mondás úgy tartja, két Patrick Swayze-filmen szokás sírni: a nők a Ghost alatt pityerednek el, a férfiak a Holtpont végén. Mi most az előbbiről szedtünk össze 10 érdekességet az IMDb-ről, mivel a TV2 szombaton leadja ezt a lassan 30 éves, megunhatatlan klasszikust.

1. Egy régi kísértethistória volt a történet alapja. Régi városi legenda, hogy a házakban kísértő szellemek nem is annyira gonosz teremtmények, mint mondjuk az embereket megszálló démonok vagy a tárgyakat dobáló poltergeistek. Ők ugyanis azoknak az elhunytaknak a lelkei, akik nem ijesztgetni térnek vissza a mi világunkba, hanem azért, hogy figyelmeztessék a szeretteiket valami veszedelemre, esetleg segítsenek nekik kideríteni a haláleset igazi okát. Ez a legenda lett kibontva a filmben is: Sam (Patrick Swayze) és Molly (Demi Moore) egy boldog pár, ám Sam váratlanul meghal. Nem tudja azonban elhagyni az anyagi világot, szerelme közelében marad, és mindent elkövet, hogy segítsen neki. Lassan kiderül, hogy nem véletlen balesetben halt meg: meggyilkolták, hogy az ő kódjával intézhessenek mindenféle zűrös banki ügyleteket. Sam szellemként egy spiritiszta, Oda (Whoopi Goldberg) segítségével próbálja Mollyt értesíteni a rá leselkedő veszélyről, Mollynak azonban nagyon nehéz elfogadni és megérteni ezt az egész kísértethistóriát.

2. Patrick Swayze csak a sokadik főszereplő-jelölt volt. A rendező, Jerry Zucker felajánlotta a kísértetté vált hősszerelmes szerepét többek között Kevin Baconnek, Alec Baldwinnak, Nicolas Cage-nek, Kevin Costnernek, Tom Cruise-nak, Johnny Deppnek, David Duchovny-nak, Harrison Fordnak, Mel Gibsonnak, Tom Hanksnek, Kevin Kline-nak, Dennis Quaidnek, Mickey Rourke-nak és John Travoltának is. Azonban mindegyik sztár visszautasította azzal, hogy elég nagy hülyeségnek tűnik szellemet alakítani egy romantikus filmben. Patrick Swayze leszerződtetése a forgatókönyvíró, Bruce Joel Robin ötlete volt: látott korábban egy interjút a sztárral, amiben Swayze elsírta magát, amikor az apjáról kezdett el beszélni, az író pedig úgy döntött, mindenképpen ennek az érző szívű macsónak kell adni a főszerepet. Zucker hallani sem akart róla, ám a színész olyan meggyőző alakítást nyújtott a castingon, ami a rendezőt is meggyőzte.

3. Patrick Swayze nagyon akarta ezt a filmet. A jóképű sztárról már az 1987-es Dirty Dancing óta lehetett tudni, hogy nemcsak a Puszta acél-jellegű Mad Max-koppintásokban jó, hanem romantikus drámák főszerepére is tökéletes. Swayze tudatosan vállalta el a Ghost főszerepét: egy interjúban azt nyilatkozta, a film megnyugtatta a lelkét, mert 1989-ben úgy érezte, ha nem vált műfajt, örökké olyan akciófilmek főszerepét fogja csak megkapni, mint az Országúti diszkó és A vér szava.

4. Patrick Swayze az érzelmes jelenetekben az apjára a gondolt. Annál a résznél, amikor Sam elmondja Mollynak, hogy szereti és mindig is szerette, a színész látványos érzelmei igaziak voltak: Swayze ugyanis a saját apja emlékét idézte fel, akit 1982-ben veszített el.

5. Demi Moore is a pityergés miatt kapta meg a főszerepet. A színésznő elég egyszerű indokkal kapta meg Molly karakterét: parancsszóra is képes volt sírni! Ez a képessége nagyon jól jött Jerry Zucker rendezőnek az érzelmes jelenetek forgatásakor.

6. Eredetileg nem is Whoopi Goldbergnek szánták a médium szerepét. A médium eredetileg nem is ő lett volna, Patrick Swayze gyakorolt nyomást a producerekre, hogy kapja meg Whoopi Goldberg a karaktert, különben ő sem fogja elvállalni a férfi főhős szerepét.

7. Majdnem Bruce Willis és Demi Moore családi filmje lett a Ghost! Eredetileg Bruce Willis is komoly esélyes volt a szellemmé vált Sam szerepére. De mivel ő ekkor még Demi Moore férje volt, lepasszolta a lehetőséget, mert nem akart a feleségével közös romantikus filmet forgatni.  

8. A korongozós rész a világ legszexibb filmjelenete! Legalábbis Patrick Swayze szerint, aki saját bevallása szerint se előtte, se utána nem csinált még csak hasonlót sem a vásznon. Demi Moore pedig, hogy a jelenet minél hihetőbb legyen, korongozó leckéket vett egy igazi keramikustól.

9. Patrick Swayze szinte mindig jégkockákat szopogatott a forgatás alatt. Egy szellemnek nem látszik a lehelete, viszont a film New York-i forgatása idején már elég hűvös volt, főleg esténként. Hogy ne látszódjon a hidegben a lehelete, Patrick Swayze több jelenet felvétele alatt is jégkockákat tartott a szájában.

10. Whoopi Goldberg Oscar-díjat kapott az alakításáért, de az aranyszobor később kísérteties módon eltűnt! 1991-ben Whoopi Goldberg a Ghostban nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb női mellékszereplő díját az Oscar-gálán. A díj azonban 2002-ben szőrén-szálán eltűnt! A színésznő az Amerikai Filmakadémián keresztül polírozásra és az aranybevonat pótlására küldte el a szobrot egy lezárt ládában az Oscar-díjakat készítő chicagói céghez, de szállítás közben nyoma veszett. Végül három nappal később teljesen máshol, a kaliforniai Ontarióban, egy repülőtéri szemeteskukából került elő, és azóta sem tudni, hogyan került oda. Whoopi Goldberg nevetve így kommentálta az esetet: „Ez a szobor soha többé nem hagyhatja el a házamat!”