10 dolog, amit lehet, hogy nem is tudtál a Pánikszobáról

Jodie Foster és a tizenéves Kristen Stewart helyett eredetileg Nicole Kidman és Hayden Panettiere rettegett volna a rablóktól. Akik között Denzel Washington is ott lett volna!

1. Eredetileg nem is Jodie Foster, hanem Nicole Kidman lett volna a film főszereplője. Kidmant már 2000-ben leszerződtették, hogy ő alakítsa David Fincher új thrillerében a gyermekét egyedül nevelő Meg Altmant. El is kezdődött a munka 2001 januárjában, ám Kidman csak két hetet tudott dolgozni, mivel megsérült a forgatáson. A kórházban megröntgenezték, és kiderült, hogy van egy hajszálrepedés az egyik térdízülete alatt (korábban ugyanis eltörte a lábát a Moulin Rouge forgatásán), ami sosem gyógyult be teljesen. A színésznő végül úgy döntött, kiszáll a filmből.

Forrás: Port.hu

 

2. Sandra Bullock, Angelina Jolie és Robin Wright is esélyes volt a főszerepre. Vagy legalábbis formális és informális csatornákon keresztül megkeresték őket, hogy ugorjanak be Nicole Kidman helyére az új Fincher-filmbe. Maga a rendező is kiszállt volna a filmből, ha a projektet Kidman nélkül végül inkább törlik, ám a Pánikszobát finanszírozó Columbia Pictures mindenképpen le akart szerződtetni egy nagynevű sztárt a távozó színésznő helyére, hogy folytatódhasson a munka. Ráadásul a lehető legrövidebb idő alatt meg akarták oldani a főszereplőcserét, mivel minél tovább állt a forgatás, annál nagyobbra nőtt a többmilliós büdzsé.

3. A Columbia sürgette, a szakszervezet befékezte a forgatást. Miután Nicole Kidman távozott a produkcióból, David Fincher a stúdió nyomására praktikusan olyan jelenetekkel folytatta a forgatást, amelyekben nem szerepelt a főhősnő, Meg Altman. Az Amerikai Írók Céhe (Writers Guild of America) és a Filmszínészek Céhe (Screen Actors Guild) forgatáson jelen lévő tagjai azonban sztrájkkal kezdtek fenyegetőzni a szerződések különbözőképpen értelmezett pontjai miatt, arra kényszerítve Finchert, hogy addig ne vegyen fel egyetlen másodpercnyi új jelenetet sem, amíg nem talál másik színésznőt Meg Altman szerepére.

Forrás: Port.hu

 

4. Jode Fosternek csak egy hete volt felkészülnie a Pánikszoba főszerepére. Olyan hirtelen jött a felkérés, hogy le kellett mondania miatta a 2001-es Cannes-i Filmfesztiválon való zsűrizést is, hogy időben elkezdhesse Fincherékkel a forgatást.

5. Jodie Foster 12 millió dollárt kapott ezért a filmért. Összehasonlításképp: korábban az 1994-es Maverickben 5 millió dollár volt a gázsija, a szintén 1994-es Nell, a remetelányért főszereplőként 4,5 millió dollárt, producerként pedig további 5 milliót kapott, az 1997-es Kapcsolatért pedig 9 milliót vágott zsebre.

6. Végül Jodie Foster is miatt is leállt a forgatás. Igaz, csak átmenetileg. Öt héttel azután ugyanis, hogy elkezdte forgatni Fincherrel a Pánikszobát, kiderült, hogy terhes. Tájékoztatta a rendezőt és Ceán Chaffin producert is az áldott állapotáról, ám végül közösen úgy döntöttek, hogy amíg lehet, folytatják a forgatást. Jodie Foster karakterének lecserélték a teljes ruhatárát, és vastag pulóverekkel leplezték, hogy a színésznő terhes. Sok jelenetben Foster dublőre, a kaszkadőr Jill Stokesberry alakította Meg Altmant. Végül a szülés idejére leállt a filmforgatás, és csak akkor folytatódott tovább, amikor Jodie Foster ismét tudott csatlakozni a fő stábhoz.

7. A kis Kristen Stewart eredetileg nem is szerepelt volna a filmben. Meg Altman cukorbeteg kislányát, Sarah-t eredetileg a Hősök tévésorozat sztárja, Hayden Panettiere alakította volna, ám ő 2000 legvégén váratlanul kiszállt a produkcióból.

Forrás: Port.hu

 

8. A bakfis Kristen Stewart igencsak megnyúlt a forgatás alatt. Az 1990-es születésű színésznő a munkálatok kezdetén még alacsonyabb volt Jodie Fosternél, ám mire véget ért a forgatás, már a kolléganőjénél is magasabbra nőtt!

9. David Koepp mindössze hat nap alatt írta meg a forgatókönyvet. Ha hozzávesszük, hogy 4 millió dollárt fizetett neki a Columbia anyacége, a Sony Pictures, az azért nem is olyan rossz órabér!

10. Mel Gibson és Denzel Washington is szerepelt volna a filmben! Gibson (aki egyébként civilben a mai napig nagyon jó barátja Jodie Fosternek) a főhősnő exférjét alakította volna, Washington pedig azt a Burnham nevű betörőt, akit végül Forest Whitaker játszott el a filmben.