10 dolog, amit lehet, hogy nem is tudtál a Sztárom a páromról

Igaz, hogy eredetileg Nicole Kidmannek szánták a főszerepet, vagy kezdettől fogva Julia Roberts volt a befutó? Mit olvasott Hugh Grant az utolsó jelenetben a padon? Lesz-e valaha második rész?

1. Egyáltalán nem volt biztos, hogy Julia Roberts elvállalja a főszerepet. A rendező, Roger Michell és a producer, Duncan Kenworthy kezdettől fogva azt szerették volna, hogy a karrierje csúcsán lévő Julia Roberts alakítsa a jóképű könyvkereskedőbe belehabarodó, híres amerikai színésznőt,  Anna Scottot, akit lesifotósok hada kísér mindenhová. Csakhogy abban már egyáltalán nem voltak biztosak, hogy a színésznő igent fog mondani. Szerencsére így tett: az ügynöke ugyanis azzal adta át neki Richard Curtis forgatókönyvét, hogy ennyire vicces romkomot ő még életében nem olvasott, és mivel Julia Roberts is így gondolta, mindenképpen magának akarta a főszerepet.

Forrás: Budapest Film

 

2. Mások viszont úgy tudják, hogy Nicole Kidman is komoly esélyes volt a főszerepre. Tőle 1999-ben végül a Stanley Kubrick által rendezett Tágra zárt szemek került moziba.

3. Julia Roberts 15 millió dollárt kapott ezért a filmért. Míg korábban az 1990-es Micsoda nőért még csak egy szerény 300 ezer dolláros gázsi járt neki, az 1997-es Álljon meg a nászmenet!-ért már 12 milliót vághatott zsebre. A Sztárom a párom 15 millió dolláros honoráriuma viszont azért különösen vicces, mert amikor Anna Scottot arról kérdezik, mennyit kapott a legutóbbi filmjéért, Julia Roberts reflexből rávágta, hogy 15 milliót – holott a forgatókönyvben eredetileg itt 10 millió szerepelt, és az első olvasópróbákon is így mondta.

4. Egyértelmű volt, hogy Hugh Grant kapja a könyvesboltos szerepét. A film forgatókönyvírója, Richard Curtis ugyanis ragaszkodott a színészhez, mivel már Curtis előző filmjében, a Négy esküvő és egy temetésben is Grant játszotta a főszerepet, és teljesen egy húron pendültek.

Forrás: Budapest Film

 

5. Eredetileg ezt a filmet is Mike Newell rendezte volna, aki a Négy esküvő és egy temetést. Ő azonban ehelyett inkább a Vakrepülés című filmet választotta, John Cusackkel, Billy Bob Thorntonnal, Angelina Jole-val és Cate Blanchett-tel a főszerepben.

6. Anthony Minghella neve is szóba került rendezőként. Ő végül 1999-ben A tehetséges Mr. Ripley-t forgatta le.

7. Ügyes filmtrükk  volt, ahogyan az évszakok változtak a film legemlékezetesebb, battyogós jelenetében. A film eredeti címe Notting Hill volt, ami London egyik nyugati kerülete, és nagyon népszerű a szűk utcái és a régiségboltjai miatt. Itt található Nagy-Britannia egyik legrégebben üzemelő mozija, de itt fut át a Portobello Road is, ahol a mai napig megvan az a piac, ahol Hugh Grant a filmben bánatosan sétálgat, miközben változtak az évszakok. A megszakítás nélküli, egyetlen snittnek tűnő jelenet természetesen ügyes trükkfelvétel, amit egyetlen nap alatt vettek fel, és ahol a vágásokat oda rejtették el, ahol valami nagy, egész képet betöltő tárgy vagy ember mindent kitakar, de természetesen némi digitális utómunkával is rásegítettek a végeredményre.

8. Hugh Grant a híres pados zárójelenetben a Corelli kapitány mandolinja című bestsellert olvasgatta. Pár évre rá ebből is film készült Nicolas Cage és Penélope Cruz főszereplésével. A padhoz kapcsolódó érdekesség, hogy bár eredetileg Londonban volt egy parkban, a film egyik fanatikus rajongója megvásárolta, és az ausztráliai Perth városának adományozta, ahol most a Queens Gardens nevű parkban áll és így néz ki.

9. Hugh Grant a film kapcsán egyszer azt nyilatkozta, hogy Julia Robertsnek akkora szája van, hogy hallotta odabentről a visszhangot, amikor csókolóztak! A híresen házsártos színésznő azonban nem sértődött meg ezen a mondaton, sőt, azt nyilatkozta, hogy még eme pikírt megjegyzés után is hajlandó együtt dolgozni Granttel.

10. Hugh Grant pont a héten jelentette be, hogy szeretné leforgatni a Sztárom a párom 2-t! És nagyban számítana Julia Roberts visszatérésére is. Persze ez valószínűleg csak egy morbid vicc volt a sztár részéről az új HBO-sorozata, a Tudhattad volna promóciója keretében. No persze bizonyosan sokan örülnének egy Sztárom a párom 2-nek.