10 dolog, amit lehet, hogy nem tudtál A szomszéd nője mindig zöldebbről

A szomszéd nője mindig zöldebb valamiért ritkán bukkan fel a karácsonyi filmes toplistákon, pedig Jack Lemmon és Walter Matthau komédiája igazi örökzöld klasszikus. Az 1993-ban bemutatott filmmel kapcsolatban összegyűjtöttünk néhány érdekességet, ezektől garantáltan kedved lesz újranézni!

1. Egy zöldfülűnek jutott eszébe a sztori. Két hetvenhez közelítő nyugdíjasról ki másnak legyen mondanivalója, mint egy hasonló korú, vagy legalább az ötvenes éveiben járó írónak, nemde? A film alapján ráadásul úgy tűnik, a szerző tudja, milyen lehet sokat tapasztalt, megkeseredett idősnek lenni. A forgatókönyvet ehhez képest az 1964-es születésű Mark Steven Johnson még a minnesotai egyetem filmaszkos hallgatójaként írta a családja anekdotái nyomán. Nagyapja a film helyszínéül szolgáló Wabasha kisvárosban élt, a karaktereket is innen merítette. Az 1995-ös folytatás, a Még zöldebb a szomszéd nője is Johnson munkája. Később a rendezésbe is belekóstolt, többek közt képregényadaptációkat készített (Daredevil, a fenegyerek, A szellemlovas).

2. Páratlan összhang és rutin. Nem véletlenül olyan erős a kémia Walter Matthau és Jack Lemmon közt, a két színészlegenda összeszokott párosnak számított. Összesen tíz filmben játszottak együtt, A szomszéd nője mindig zöldebb volt a hatodik. A legemlékezetesebb közös fellépésük talán az 1968-as, Oscar-díjra jelölt Furcsa párban volt. Nemcsak ebben a filmben, de a való életben is nagyon jó barátok voltak.

3. Tényleg kórházba került az egyik szereplő. Az első részben Lemmon karaktere, John infarktust kap, és Max közreműködésével kórházba kerül. A forgatás befejezése után egyikük valóban kórházba került, akkora hideg tombolt ugyanis Minnesotában, hogy Matthau kétoldali tüdőgyulladást kapott.

4. Reszkessetek, öregek!  A szomszéd nője mindig zöldebb előtt három évvel korábban bemutatott Reszkessetek, betörők!-re többször is utalnak az alkotók. Amikor John a randira készülve borotválkozás utáni arcszeszt használ, ugyanolyan arcot vág, mint Kevin a fürdőszobában. Hasonló, de nehezebben kiszúrható utalás, hogy amikor Max John tévéjén váltogatja a csatornákat, három különböző Little Caesar's reklámot is látni (Kevinnek a hasonló nevű Little Nero's szállítja ki a pizzát).

5. Komisz utalások. A Reszkessetek, betörők! mellett egy másik sikeres családi filmet is megidéznek az alkotók. Max egy ponton „veszedelemnek” („menace”) hívja riválisát és szomszédját, Johnt. A Maxet alakító Matthau ugyanezt a jelzőt használja a szintén 1993-ban bemutatott Dennis, a komiszban a címszereplőre. (A komédia eredeti címe: Dennis the Menace.)

6. Rögtönzött poénok.  A mozis előzetes végén szerepel egy kivágott jelenet is, amely eredetileg nem szerepelt volna a filmben. Walter Matthau egy kádban ülve megjegyzi, hogy „Ha tudtam volna, hogy pucérkodnom is kell majd, akkor egy millióval többet kértem volna!" A rögtönzött mondat annyira megtetszett a rendezőnek, hogy végül a filmbe is bekerült.

7. Nem mindig jön ki a matek. John apja, Gustafson bácsi a szerepe szerint 94 éves, de a forgatás idején Burgess Meredith valójában a 85. évében járt, vagyis mindössze 17 évvel volt idősebb Jack Lemmonnál. A folytatás, a Még zöldebb a szomszéd nője lett Meredith utolsó filmje, akit számos klasszikusból ismerhetünk, többek közt ő volt Rocky trénere a Rocky-filmekben.

8. Autentikus helyszín. A filmbéli Wabasha kisváros egyes jeleneteit a Wabasha megyében található, azonos nevű városban forgatták. A büszke helybéliek pedig a film bemutatója óta minden évben megtartják a Grumpy Old Men-fesztivált, amelynek keretén belül többek között lékhorgászversennyel várják a film rajongóit. A filmbéli kocsmában, az igazi Slippery's-ben pedig minden nap levetítik a Még zöldebb a szomszéd nőjét és a folytatását. A bár igazi címe amúgy a filmben is feltűnik: a 11291 Chloe Ln. Wabasha, MN 55981 felirat Gustafson bácsi rozoga viskójának ajtaján olvasható.

9. Szereposztási dilemmák. Ma már nehéz lenne elképzelni a filmet a Lemmon-Matthau páros nélkül, de nem ők voltak az egyetlen jelöltek a főszerepekre. Dean Martin és Jerry Lewis számítottak a legesélyesebbnek, de Martin végül az egészségi állapota miatt mondta vissza a szerepet. Felvetődött többek közt Marlon Brando, Leslie Nielsen, Alec Baldwin, Ray Liotta és Martin Short neve is. Johnny Depp és Jeff Goldblum pedig az ifjabb Gustafson szerepére pályáztak.

10. Fontosak az apró részletek. A film alkotói odafigyeltek azokra az apróságokra, amik a nézőknek talán fel sem tűnnek.  Max többször is gúnyolódik szomszédja svéd származásán, amire az érintett nem reagál, de amikor Ariel, a nő, akit mindketten meg akarnak hódítani, bekopog Gustafsson ajtaján, a férfi svédül kiabál ki neki a házból: "Vad är det?" ("Mi az?")