10 dolog, amit nem tudtál a Casanováról

Ha nemcsak újranéznéd, milyen fess volt Heath Ledger rizsporos parókában is, de néhány érdekességre is kíváncsi vagy a 2005-ös film forgatásával kapcsolatban, ne habozz kattintani!

1. Habár Giacomo Casanova valóban létező személy volt, a filmben megjelenő többi karakter egytől egyig kitalált figura. A Sienna Miller által megformált Francesca Bruni alakját például az 1954-es Casanova’s Big Night című Bob Hope-filmhez találták ki (amelyben Joan Fontaine játszotta) – a 2005-ös mű alkotói innen „vették kölcsön”.

2. A Casanova egyes elemeit egy még nagyobb klasszikusból, William Shakespeare A velencei kalmárjából emelték át (például azt a részt, amikor Francesca férfinak álcázza magát, hogy részt vehessen egy jogi tanácskozáson).

3. Habár Oliver Platt és Jeremy Irons főszerepet játszanak a filmben, elég szokatlan módon

nem jelennek meg a cselekmény első harmadáig

(Platt a 42., Irons a 44. perctől tűnik csak fel).


4. Amikor a film elején Casanova az inkvizíció elől menekül (a részlet röviden felvillan a fentebb látható előzetesben is), kiugrik egy ablakon, majd bemenekül a Velencei Egyetemre. Ilyen intézmény valójában sosem létezett: az épület, ahova a karakter beveti magát, nem más, mint a Teatro Olimpico, az egyik első reneszánsz színház, mintegy 140 kilométerre Velencétől, Vicenzében.

5. 2005 a Casanovák éve volt: a Heath Ledger-féle nagyjátékfilm mellett ugyanis bemutattak egy BBC-minisorozatot is, amelyben elég meglepő módon David Tennant formálta meg a fiatal főhőst (időskori kiadása egy jóval kézenfekvőbb megoldással Peter O’Toole volt).

6. A filmvégi kardpárbaj, amelyben Oliver Platt figurája leveszi a köpenyét, és azzal küzd tovább,

az 1973-as kalandfilmklasszikus, A három testőr – A királyné nyakéke hasonló jelenetét idézi meg:

abban az Oliver Reed által alakított Athos jár el így (erre a linkre kattintva 2 perc 15 másodperctől). További érdekesség, hogy Platt maga is játszott egy Három testőr-feldolgozásban – az 1993-as verzióban alakította Porthost.

7. A Casanova aláfestő zenéjével kapcsolatban szokatlanul gondosan jártak el a filmesek: nagyrészt olyan szerzők műveit használták fel, akik valóban a XVIII. századi Velencében éltek és alkottak, a zeneműveket pedig egy különféle amerikai zenekarokból (American Baroque Orchestra, Trinity Baroque, Tafelmusik) összeválogatott csapat játszotta el korhű hangszerekkel. A híres filmzeneszerző, Alexandre Desplat is szerzett ugyan valamennyi zenét az alkotáshoz, de azokat is eredeti hangszerekkel adták elő.

8. A Casanova Victoriája volt a Trónok harca Margaery Tyrelljeként világhírűvé vált Natalie Dormer első filmszerepe. A forgatás idején 22 éves volt.

9. Nem Dormer az egyetlen a filmben, aki később a Trónok harcában is játszott. A gyermek Casanovát megformáló Eugene Simon lett utóbb

a fantasyszéria Lancel Lannistere (Jaime, Cersei és Tyrion Lannister unokatestvére), akinek a hatodik évad fináléjában SPOILER! hasonló sors jutott, mint Margaerynek.


10. A Casanova két főszereplője, Heath Ledger és Jeremy Irons is feltűnt később a DC filmjeiben. Ledger Jokert alakította a 2008-as A sötét lovagban (posztumusz Oscar-díjat érdemlően), Irons pedig Batman inasát, Alfredet játszotta a Batman Superman ellen – Az igazság hajnalában, Az Igazság Ligájában és a Zack Snyer: Az Igazság Ligájában.


(via IMDb)