10 dolog, amit nem tudtál a Charlie és a csokigyárról

Emlékezzünk a régi szép időkre, amikor Tim Burton és Johnny Depp még pályája csúcsán volt, és együtt elkészítették ezt a csodás mesefilmet! A tévében való újranézés mellett ehhez az alábbi tíz érdekesség elolvasását ajánljuk.

1. A főszereplő Johnny Depp korábban, az Én, Pán Péterben együtt játszott Freddie Highmore gyerekszínésszel, és annyira le volt nyűgözve az alakításától, hogy ő ajánlotta be a kis Charlie Bucket szerepére Tim Burtonnél a Charlie és a csokigyárba.

2. Nem volt ugyanakkor mindig kész tény, hogy a filmet Tim Burton fogja rendezni. A stúdiónál felmerült előtte Martin Scorsese, Rob Minkoff, Robert Zemeckis, Barry Levinson és Gary Ross neve is.

3. Végül azonban ez lett Burton és Depp ötödik együttműködése, az Ollókezű Edward, az Ed Wood, Az Álmosvölgy legendája és A halott menyasszony után. A Charlie és a csokigyárat követően pedig még együtt forgatták a Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélyát, az Alice Csodaországbant, az Éjsötét árnyékot és az Alice Tükörországbant (ez utóbbinak Burton nem rendezője, csak producere volt).

Depp előtt egyébként olyan nevek merültek fel a csokigyáros Willy Wonka megformálására, mint Rowan Atkinson, Nicolas Cage, Jim Carrey, John Cleese, Robert De Niro, Eric Idle, Dwayne Johnson, Adam Sandler, Michael Keaton, Steve Martin, Bill Murray, Mike Myers, Leslie Nielsen, Michael Palin, Brad Pitt, Will Smith, Patrick Stewart, Ben Stiller, Christopher Walken, Robin Williams, Dustin Hoffman és Eddie Izzard. De szerencsére Depp lett a befutó, és így leforgatta öt éven belül a második csoki tematikájú filmjét (az első a Csokoládé című romkom volt).

4. Ami már csak azért is vicces, mert Johnny Depp egyébként (ahogy arról a Csokoládé forgatási érdekességeiről szóló cikkünkben is megemlékeztünk) gyerekként allergiás volt a csokira – amit olyan nagyon felnőttként sem szeretett meg: jellemzően a „csokimikulás” ízű gagyi termékek lettek a kedvencei a Csokoládé kézműves finomságai vagy a Charlie és a csokigyár csúcsminőségű csokijai helyett.

5. Joe nagypapa szerepére két olyan színészt is felkértek, akik sajnálatos módon elhunytak, mielőtt igent tudtak volna mondani: ők Gregory Peck és Peter Ustinov voltak. Utánuk felmerült a szerepre Richard Attenborough, Michael Caine, Kirk Douglas, Albert Finney, Anthony Hopkins, Armin Mueller-Stahl, Paul Newman, Peter O'Toole, Max von Sydow, Eli Wallach és Christopher Lloyd is. Joe nagypapa végül az ír David Kelly lett, akit korábban a Lottózsonglőrökben is láthattunk.

6. Mr. Salt szerepét Sam Neill is meg akarta kapni, de Tim Burton nem szerette volna, hogy Johnny Deppen kívül más nagy név is legyen a filmben, így a valóban kevésbé ismert James Fox játszhatta el az apát. Egy másik szülő, Mr. Teavee megformálására sok híres „tévés apuka” neve felmerült, köztük Tim Allené, Jim Belushié, Bob Sageté, Kurtwood Smith-é, Ray Romanóé vagy Ed O'Neillé, de végül helyettük Adam Godley kapta a lehetőséget. Végül Taylor Momsen is elesett egy szereptől: ő a Violet Beauregarde megformálására kiírt meghallgatáson vett részt, de a filmesek túl szépnek találták a szerepre (na nem mintha a Violetet végül eljátszó AnnaSophia Robb olyan csúnya lenne).

7. Johnny Depp egyszer egy interjúban azt mesélte, hogy Willy Wonka-alakítását arra alapozta, hogy elképzelte, milyen lehet George W. Bush amerikai elnök beszívva. De a figura megformálásához visszanyúlt híres kvíz-, illetve gyerekműsor-házigazdákhoz (például Fred Rogers alakjához), és egyszer azt is állította, hogy Wonka „részben Howard Hughes, részben egy hetvenes évekbeli glamrocksztár”. A karakter extravagáns öltözetéhez egyébként a színész a The Golden Age of Grotesque című Marilyn Manson-album borítójáról vette az ötletet.

8. Az 1971-es Willy Wonka és a csokigyárban (Roald Dahl mesekönyvének addigi leghíresebb feldolgozásában) Veruca Saltot alakító Julie Dawn Cole elvitte a 12 éves fiát a Tim Burton-féle verzióra a moziba. A film után Cole megkérdezte a gyereket, hogy tetszett neki, mire az „Anya, annyival jobb volt, mint a tiéd” választ kapta.

9. Azt a jelenetet, amikor a diószemeket átvizsgáló mókusok szorgoskodnak, majd elragadják a követelőző Veruca Saltot, Burton CGI helyett igazi idomított mókusokkal akarta megoldani. Szereztek is negyven állatkák, akiket tíz héten át minden nap tréningeztek. Végül sajnos elkerülhetetlen volt a CGI és az animatronics bábok használata, a közeliknél és a nagy attrakciónál azonban sikerült bevetni az igazi mókusokat is.

10. A Nestlé 1850 szelet csokoládét gyártott le a Charlie és a csokigyár forgatására. De még ez sem volt elég: ezenkívül 110 ezer műanyagból készült utánzatot is használtak a filmesek, amiket Nestlé csokipapírba csomagoltak. A fákon látható nyalókák, a hatalmas rózsaszín nádcukrok és az óriási cukorkák azonban igazi édességek voltak. A filmhez ezenkívül 781 ezer 928 liter kamu csokoládészirupot készítettek a csokifolyós jelenet kedvéért, míg a csokivízeséshez 145 ezer 475 litert használtak – ez összesen 927 ezer 403 liter folyékonycsoki-utánzatot jelent.


(via IMDb)