10 dolog, amit nem tudtál a CSI: A helyszínelőkről

Már 2015-ben lezárult, de az ismétléseknek hála a mai napig láthatjuk egyik kedvenc krimisorozatunkat. Ezen a hétvégén sincs ez másképp, így legfőbb ideje volt összegyűjteni néhány érdekességet a forgatás kulisszái mögül.

1. A Las Vegas-i helyszín nem random döntés volt az alkotók részéről: az amerikai bűnügyi laborok közül ugyanis a vegasi a második legaktívabb – egyedül az FBI quanticói laborja előzi meg.

2. A valódi bűnüldözők sokat panaszkodnak amiatt, hogy a CSI: A helyszínelők az évek során olyan nagy hatású sorozattá fejlődött, ami már a valóságot is befolyásolja. Amerikai vádhatóságok beszámolói szerint az esküdtszék tagjai a széria miatt irreális elvárásokkal érkeznek, és ugyanazt a csodát várják tőlük (helyszíni bizonyítékok sora, megvalósíthatatlan pontosságú tesztek), mint amit a képernyőn is láttak, még a rutineljárások esetében is.

A jelenségnek már nevet is adtak, ez az ún. CSI-effektus.

3. A CSI-effektusnak azonban pozitív hozadékai is vannak: a krimisorozatnak köszönhető, hogy az áldozatok – akik A helyszínelők miatt már alaposan kiművelték magukat – egy-egy rablási ügyben vagy nemi erőszak esetén szándékosan megpróbálnak minél többet ott hagyni a bűntett helyszínén a saját DNS-ükből, hogy később a hatóságoknak könnyebben menjen a nyomozás. Egy brit szexuális ragadozót, bizonyos Jonathan Haynest például úgy kaptak el,

hogy az egyik áldozata észrevétlenül köpött egyet az autójában, amellyel a férfi elrabolta, illetve jó pár hajszálát is kitépte a járműben.

A nő később elmondta, hogy a CSI-franchise miatt tudta, hogy így kell tennie.

Forrás: Cool


4. Habár ez egyáltalán nem volt elvárás, a Catherine Willowst alakító Marg Helgenberger a forgatás során részt vett néhány igazi boncoláson, hogy közelebb kerüljön a karakteréhez. A színésznő saját bevallása szerint ennek során a legnehezebben a borzalmas szagot viselte.

5. Akárcsak a többi CSI-sorozatban, az eredeti A helyszínelőkben is valódi bűnügyek ihlették a látottakat, csak a forgatókönyvírók jó pár dolgon változtattak, például a neveken, a helyszíneken és néhány más részleten is. Az elkövetés módjából és egyéb információkból azonban jó néhány esetben vissza lehet követni, melyik volt az inspirációt jelentő igaz történet.

6. A CSI: A helyszínelők egy pontján az addigi főszereplőt, a Gil Grissomot megformáló William Petersent Laurence Fishburne váltotta a csapat vezetőjeként. Nem annyira köztudott, de a szerepre előtte John Malkovich-ot és Kurt Russellt is felkérték.

Malkovich komolyan el is gondolkodott azon, hogy elvállalja,

de miután beszélt Petersennel, illetve a CSI: New York-i helyszínelőkben főszerepet alakító Gary Sinise-szel (akik mindketten jó barátai), úgy döntött, mégsem akar ilyen hosszú időre elköteleződni (egy-egy évad forgatása tíz hónapig tartott).


7. A helyszínelők szereplői közül Marg Helgenberger, George Eads (Nick Stokes), Jorja Fox (Sara Sidle) és Wallace Langham (David Hodges) mindannyian feltűntek a Vészhelyzetben is – de sosem ugyanabban az epizódban.

8. Egy időben azt beszélték, hogy a számos spin-off mellett (a már említett New York-i helyszínelőkön kívül ott a Miami helyszínelők és a rövid életű CSI: Cyber is) indul egy Londonban játszódó CSI, de végül semmi sem lett belőle. Az eredeti CSI: A helyszínelőkhöz azonban 2015-ben készült egy tévéfilmes folytatás CSI: Immortality címmel, de jelenleg is találkozhatunk kedvenceinkkel (csak nem a magyar tévécsatornákon), hiszen 2021-ben elindult a CSI: Vegas című reboot, amelyben visszatért Jorja Fox, William Petersen, Paul Guilfoyle és Wallace Langham is.

9. 2004-ben a CBS vezére, Leslie Moonves kirúgta a szériából George Eadset és Jorja Foxot, szerződésszegés miatt. A csatorna vezetősége ugyanis úgy gondolta,

a színészek szándékosan taktikáztak, és azért nem jelentek meg a forgatásokon, illetve azért nem írták alá az ötödik évadra szóló szándéknyilatkozatot, hogy ily módon kényszerítsék ki a gázsiemelést,

miután a fülükbe jutott, milyen jó a műsor nézettsége. Később mind Eadset, mind Foxot visszavették, de emelést nem kaptak. A két sztár egyébként tagadta a dolgot (George Eads például azt állította, csak elaludt a szóban forgó forgatási napon, amiről lecsúszott, Jorja Fox pedig arra hivatkozott, hogy nem is tudta, hogy alá kéne írnia valamiféle szándéknyilatkozatot).

10. Jorja Fox volt egyébként talán a sorozat legnépszerűbb sztárja: amikor egy interjúban elhintette, hogy a nyolcadik évadban már nem szeretne szerepelni, a rajongók kampányt indítottak a maradása érdekében, melynek keretében pénzt küldtek a CBS-nek, légi reklámmal ostromolták a csatorna Los Angeles-i központjának légterét, magának a színésznőnek pedig egy héten keresztül minden nap küldtek egy hatalmas csokor virágot.

A kezdeményezés nem járt sikerrel, Fox azonban a 11. évadra saját elhatározásából visszatért. Sosem beszélt róla nyíltan, hogy mi volt a távozása oka.


(via IMDb)