10 dolog, amit nem tudtál A Da Vinci-kódról

A világ két legszimpatikusabb sztárja, Tom Hanks és Audrey Tautou együtt nyomoznak egy kétezer éves rejtély után – most újra a tévében. Kell ennél több? Hát persze: tíz érdekesség a kulisszák mögül!

1. A női főszerepet, Sophie Neveu karakterét alakító Audrey Tautou (Amélie csodálatos élete) egyszer elárulta, hogy a meghallgatásán megkérte, hogy hadd csináljon egy közös fotót Ron Howard rendezővel és Tom Hanksszel, hogy a barátai elhiggyék: tényleg találkozott velük.

2. Habár a stáb engedélyt kapott arra, hogy a Louvre-ban forgathasson (ahol a film több kulcsfontosságú jelenete is játszódik), mindezt csak szigorú felügyelet mellett tehették, és nem is engedélyeztek mindent a számukra. Nyitva tartási időben például nem vihettek be semmilyen filmfelvevő eszközt, szóval a forgatás az éjszakai órákban zajlott.

A Mona Lisát sem érhette a világítóeszközök erős fénye, ezért egy másolatot használtak (illetve többet, összesen öt darabot a forgatás folyamán). Ami pedig a vért és a titokzatos írásjeleket illeti, amik a sztori szerint a múzeum fa padlózatára folytak/voltak karcolva, az ezeket mutató képsorokat nem rögzíthették a helyszínen, szóval a szóban forgó részeket a londoni Pinewood stúdióban vették fel a filmesek.

3. Mivel A Da Vinci-kód bemutatása előtt nem lehetett borítékolni, hogy a film sikeres lesz, és további Dan Brown-adaptációk fogják követni, csupán szóló produkciónak szánták, nem pedig egy franchise nyitányának. A forgatókönyv kedvéért tehát kivettek minden olyan, a regényből származó utalást, ami a korábban megjelent Angyalok és démonokra vonatkozott. Miután azonban a filmverzió is hatalmasat szólt, úgy döntöttek, az Angyalok és démonokat is adaptálják, csak előzmény helyett folytatást kreáltak belőle. Később pedig egy harmadik Langdon kaland, az Inferno is vászonra került.

4. Ron Howard rendező Robert Langdonnak, azaz a főszereplőnek először Bill Paxtont akarta megnyerni, akit érdekelt is a dolog, de egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni a felkérést. Ezt követően Russell Crowe neve merült fel a komoly esélyesek között, de Howard választása végül régi barátjára, Tom Hanksre esett. Előtte egyébként Ralph Fiennes-t, Hugh Jackmant, George Clooney-t és Pierce Brosnant is az esélyesek között tartották számon.

5. A női főszerep, Sophie megformálásakor majdnem Kate Beckinsale-re, Sophie Marceau-ra és Virginie Ledoyenre esett a választás. Julie Delpy is keményen lobbizott, de végül mindenki kedvenc Amélie-je került ki győztesen a csatából.

6. Ricky Gervais több interjúban is azt állította, hogy felkínálták neki Remy Jean szerepét (amit végül egy francia színész, Jean-Yves Berteloot kapott meg). Silas, a gyilkos szerzetes megformálására pedig Christopher Eccleston (Sekély sírhant, Doctor Who) neve is felmerült.

7. Jean Reno úgy tudja, Dan Brown a francia rendőr, Bezu Fache figuráját kifejezetten úgy alkotta meg regényírás közben, hogy őt látta lelki szemei előtt. A karakter neve egyébként beszélő név, mivel a 'fache' franciául azt jelenti, hogy mérges, ami a rendőrkapitány heves természetére utal.

8. A 24 című sorozat egyik ötletgazdája, Joel Surnow a regény elolvasása után úgy gondolta, A Da Vinci-kód kiváló alapanyagot jelentene a széria harmadik évada számára. Surnow meg is kérdezte a főnökét, Brian Grazer producert, hogy nem tudnák-e megszerezni a filmes jogokat – Dan Brownnak azonban esze ágában sem volt eladni a könyve jogait egy szériának. Néhány hónappal később viszont a Sony Picturesnek 6 millió dollárért sikerült megszereznie a megfilmesítési jogokat (mert egy nagyjátékfilm ötlete már sokkal jobban tetszett Brownnak), és felkérték Grazert producernek.

9. Ron Howardot A Da Vinci-kód megrendezéséért 2007-ben Arany Málna-díjra jelölték (ez a hírhedt „ellen-Oscar”, a legrosszabb filmes teljesítményeket jutalmazó gála), de nem nyert: M. Night Shyamalan Lány a vízben című alkotása ütötte ki a nyeregből.

10. Annak ellenére, hogy nem egy zúzós akciófilmmel állunk szemben, hanem művészettörténeti, vallási és történelmi kérdéseket boncolgató krimivel, A Da Vinci-kódban nem kevesebb mint tizenhat embert láthatunk meghalni a vásznon (a történelmi flashback-jelenetekben elhunytakon kívül). Ínyencek kedvéért: ezek közül hármat megkéselnek, ötöt lelőnek, kettőnek eltörik a nyakát, egyet meggyújtanak, hármat autóbalesetben ölnek meg, egyvalakit koponyára mért ütéssel végeznek ki, egyvalakit pedig kvázi megmérgeznek (mogyoró tartalmú alkoholt itatnak vele, amire súlyosan allergiás).


(via IMDb)