10 dolog, amit nem tudtál a Jég veled!-ről

„Nincsen jobb, mint a mi bobcsapatunk: az első jamaicai bobcsapat!” Az igaz történeten alapuló film vidám rigmusát biztos mindenki tudja – de vajon erről a tíz forgatási érdekességről hallottatok már?

1. A filmben ábrázoltakkal ellentétben a jamaicai bobcsapatot a valóságban egyáltalán nem fogadták ellenségesen, sőt: mindenki tárt karokkal várta őket. Az egyik konkurens csapat még egy tartalék bobot is adott nekik kölcsön, hogy tudják magukat kvalifikálni a versenyre.

2. Az eredeti szereposztás igencsak impozáns lett volna: Derice Bannockot Denzel Washington játszotta volna, Sanka Coffie-t Eddie Murphy, Yult Wesley Snipes, Juniort pedig Marlon Wayans. Rajtuk kívül egyébként a hiphoplegenda, Tupac Shakur, Cuba Gooding Jr., Jeffrey Wright és az Amerikába jöttemből, illetve a Vészhelyzetből ismert Eriq La Salle neve is felmerült a projekt korai fázisában a bobcsapat tagjainak megformálására. Az eredeti szereposztásból azonban végül egyedül John Candyt tartották meg az edző, Irving Blitzer szerepére; Derice-t Leon, Sankát pedig Doug E. Doug játszotta.

3. Az eredeti tervek szerint nemcsak a szereplőgárda festett volna teljesen máshogy, de a film is sokkal drámaibb lett volna, jóval kevesebb lett volna benne a komikus elem. Ekkor még úgy volt, hogy a Jég veled!-et Brian Gibson (Kopogó szellem 2., Tina, Az esküdt) rendezi. Majd Jeremiah S. Chechikhez (Karácsonyi vakáció, Az ördög háromszöge) került a projekt, és csak ezután találták meg a végleges rendezőt, Jon Turteltaub (Aludj csak, én álmodom, A nemzet aranya) személyében.

4. Minden bizonnyal a Jég veled! sikere tette lehetővé azt is, hogy a jamaicai csapat 2014-ben a szocsi téli olimpiai játékokon is elindulhasson, ezúttal kettes bobban. A jamaicai kettes bobcsapat ugyanis hiába kvalifikálta magát sikeresen a versenyre, semmiféle anyagi fedezetük nem volt, még felszerelés sem állt a rendelkezésükre. Ekkor elkezdték „Jég veled! – A második generáció”-nak hívni magukat, és internetes gyűjtést indítottak – a netezők pedig össze is dobták nekik az induláshoz szükséges összeget.

5. Habár a film igaz történeten alapul, az alkotók nagyon sokat változtattak az eredeti történeten. A bobosok karaktere is teljesen fiktív (a valóságban még csak nem is így hívták őket), ahogy Irving „Irv” Blitzer nevű edzője (ez John Candy karaktere) sem volt soha a jamaicai bobcsapatnak.

6. A Juniort alakító Rawle D. Lewis szerint az általuk a filmben használt bob valódi sporteszköz, egy igazi bobszánkó volt, Sanka szerencsehozó tojása viszont nem igazi tojás, hanem gumiból készült utánzat volt. A Sankát játszó Doug E. Doug pedig még egy 2015-ös interjúban is úgy nyilatkozott, hogy a kelléktojásokat a mai napig őrzi.

7. Az 1988-as calgary téli olimpiai játékokon nem egyedül a jamaicai bobcsapat aratott erkölcsi győzelmet: ezen az olimpián indult el a szintén teljesen esélytelen brit síugró, Michael Edwards, azaz Eddie, a sas is, akinek a története alapján 2015-ben mutattak be nagyjátékfilmet, Taron Egerton és Hugh Jackman főszereplésével.

8. A közeliket leszámítva a filmvégi ütközés ábrázolásakor a filmesek az 1988-as téli olimpiáról származó eredeti archív felvételeket használták.

9. A Jég veled!-ben ábrázoltakkal ellentétben a filmvégi balesetet nem mechanikai hiba okozta, hanem a jamaicai bobosok veszítették el a kontrollt a bob felett a túl nagy sebesség miatt.

10. A Jég veled! a bobosok edzőjét, Irvöt alakító John Candy egyik utolsó filmje. Candy mindössze 43 éves korában hunyt el 1994. március 4-én, szívrohamban, és a jamaicai bobosok sztorija után már csak két nagyjátékfilmes munkáját mutatták be (az Elég a vadnyugatból!-t, aminek a forgatása során az életét vesztette, és a Pajzs a résen, avagy a tökéletlen erőt), de azok premierjekor már nem volt életben.


(via IMDb)