10 dolog, amit nem tudtál a Jól áll neki a halál című filmről

Fekete komédia Robert Zemeckis rendezésében, Meryl Streep, Goldie Hawn és Bruce Willis főszereplésével. Hát persze, hogy jöhet! És hozzá tíz érdekesség?

1. Annak a jelenetnek a kedvéért, amelyben a fiatalító varázsital hatására Meryl Streep karakterének megemelkednek a mellei, mivel feszesebbek lesznek, kifejlesztettek egy pneumatikus melltartót. Az eszköz azonban sajnos nem vált be, mert nem volt elég élethű a hatás, amit produkált.

A szóban forgó eredményt így úgy érték el, hogy a színésznő öltöztetője emelte meg hátulról Streep melleit.

2. Meryl Streep több interjúban is elárulta, hogy nem érezte igazán közel magához Madeline karakterét, és szerinte inkább Goldie Hawn figuráját, Helent kellett volna játszania – csak a forgatókönyv túl izgalmas volt ahhoz, hogy ne vállalja el a filmet így is. Helen szerepére egyébként egy darabig Jennifer Jason Leigh is esélyes volt.

3. Habár az 1986-os Kék bársonyban még bevállalta a meztelenkedést, ebben a filmben Isabella Rossellini testdublőrt használt a meztelen jeleneteiben. Rossellini testének szerepében pedig nem más volt látható, mint a pár évvel később a J.A.G. – Becsületbeli ügyek című sorozattal befutott Catherine Bell.


4. Ernest megformálását eredetileg Kevin Kline-ra akarták bízni. Amikor Kline kiesett a projektből, Jeff Bridges is azok között volt, akik meg akarták szerezni a szerepet – ám azt végül Bruce Willis játszhatta el.

5. Ez a második azon Robert Zemeckis-filmek közül, amelyek Oscart kaptak a legjobb vizuális effektek kategóriában. Az első az 1988-as Roger nyúl a pácban volt, hamarosan pedig a szintén Zemeckis által rendezett Forrest Gumpot is díjazták. A Jól áll neki a halál egyébként a Batman visszatért és A végső megoldás: Halált ütötte ki a nyeregből a gálán.

6. A verekedésjelenetben a két színésznő olyan elszántan küzdött, hogy

Meryl Streep egy lapáttal véletlenül felsértette Goldie Hawn arcát.


7. A Jól áll neki a halál cselekménye 51 évet ölel fel: 1978 és 2029 között játszódik.

8. Helen ugyanaznap, 1985. október 26-án hajtja fel a bájitalt, mint amikor a Vissza a jövőbe Marty McFly-a visszamegy az időben 1955-be. Mindkét filmet Robert Zemeckis rendezte.

Biztos ez a szerencsenapja.

9. A bemutatása óta eltelt évtizedek során a Jól áll neki a halál valamiért a meleg és queer közösség kultklasszikusává vált.

10. Habár a filmbeli Madeline és Helen a sztori szerint elmúltak 50 évesek, a valóságban az őket megformáló színésznők még csak a negyvenes éveikben jártak (Meryl Streep 43, Goldie Hawn 46 éves volt a forgatás idején).


(via IMDb)