10 dolog, amit nem tudtál a Négy esküvő és egy temetésről

Ezt a brit romantikus komédiát mindenki imádja, és szerencsére a tévé is gyakran leadja (most épp szombat délután). Legfőbb ideje volt hát összegyűjteni róla egy csomó érdekességet.

1. A Carrie szerepét játszó Andie MacDowell fix gázsi helyett inkább jutalékot kért fizetségként – és mivel a film hatalmas siker lett, olyan jól járt, hogy végül 2 millió dollárral lett gazdagabb (ezzel szemben a férfi főszerepet alakító Hugh Grant mindössze 100 ezer dollár körüli összeget keresett a Négy esküvő és egy temetéssel).

2. A műnek van egy kimaradt jelenete, amelyben az alkotók tisztázták, hogy a középpontban álló baráti társaság tagjai hogy ismerkedtek meg egymással. E szerint Charles (Hugh Grant), Matthew (John Hannah) és Fiona (Kristin Scott Thomas) együtt jártak egyetemre, ahol Gareth (Simon Callow) volt az egyik óraadó. Scarlett, Charles kishúga pedig azóta lakik a testvérénél, hogy egy bulit követően az asztal alatt találtak rá.

3. A Négy esküvő és egy temetés forgatókönyvét az ihlette, hogy a forgatókönyvíró-producer, Richard Curtis régi határidőnaplóit lapozgatva rádöbbent, hogy az elmúlt tíz évben összesen 72 lagzin vett részt.

 

 

4. Hugh Grant a meghallgatásán lejátszott egy videófelvételt arról, amikor ő volt a vőfély a testvére esküvőjén. Bejött!

5. A film francia verziójában Kristin Scott Thomas saját magát szinkronizálta. Mivel fiatalon évekig élt Franciaországban, tökéletes a nyelvtudása.

6. A Négy esküvő és egy temetésnek olyan alacsony volt a költségvetése, hogy a produkció nem engedhette meg magának, hogy a skóciai esküvőt tényleg Skóciában forgassák le. Ráadásként az összes esküvői jelenet (amiből ugye volt egy pár) statisztáinak saját maguknak kellett gondoskodniuk a ruháikról.

 


7. Carrie szerepére a már említett Andie MacDowell előtt esélyes volt Marisa Tomei, Jeanne Tripplehorn, Melanie Griffith, Brooke Shields, Phoebe Cates és Sarah Jessica Parker is. Tomei azért mondta vissza, mert súlyos beteg lett a nagypapája, Tripplehorn pedig azért, mert váratlanul elhunyt az édesanyja.

8. Charles szerepére Hugh Grant előtt nem kevesebb mint hetven színészt hallgattak meg. A legesélyesebb közülük Rupert Graves, majd egy ponton Alan Rickman volt – utóbbi színészt végül túl idősnek találták. Gerald atya szerepére pedig sokáig nem merték Rowan Atkinsont felkérni, mert azt gondolták, túl kicsi ez a cameo egy ekkora sztárnak. Ekkor az volt a terv, hogy Michael Sheen játssza majd a bénázó papot, de a producerek végül összeszedték a bátorságukat, „Mr. Bean” pedig igent mondott az aprócska, ám annál viccesebb szerepre.

9. A Négy esküvő és egy temetés az első együttműködés Richard Curtis forgatókönyvíró-producer és Hugh Grant között, amit később négy további romkom követett: a Sztárom a párom, a Bridget Jones naplója, az Igazából szerelem és a Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! Roger Mitchell rendező szerint (aki a Sztárom a páromban rendezte a színészt)

Hugh kelti életre a legtökéletesebben Curtis sorait, és Curtis írja a legjobb sorokat Hugh-nak.

 


10. Az F betűs szó (azaz a „fuck”) összesen 28 alkalommal hangzik el a filmben – ebből tizenháromszor csak az első jelenetben (amikor Charles és Scarlett majdnem elkésik az első esküvőről).


(via IMDb)