10 dolog, amit nem tudtál a Tango és Cash-ről

Tango megint betangózik a tévéképernyőkre, mi pedig kapva kapunk az alkalmon, hogy megosszunk veletek tíz érdekességet mindenki kedvenc nyolcvanas évek végi akcióvígjátékának forgatási titkairól.

1. Amikor Brion Jamest leszerződtették, hogy eljátssza a gonosz Requin karakterét, az még csak egy aprócska, mindössze kétmondatos szerep volt. A színész azonban úgy döntött, valamilyen módon különlegessé teszi a figurát, ezért rettenetes cockney akcentussal kezdett el beszélni.

A dolog pedig úgy megtetszett az egyik főszerepet alakító Sylvester Stallone-nak, hogy kieszközölte, hogy átírják a forgatókönyvet, és Requinnek sokkal nagyobb szerepe legyen.

Ugyanez történt a Face-t megformáló Robert Z'Darral is, aki eredetileg csupán a nyitójelenetben bukkant volna fel, de különleges megjelenése annyira megtetszett mind a sztárnak, mind a filmet rendező Andrey Konchalovskiynak, hogy kibővítették a szerepét.

2. Nem végig Andrey Konchalovskiy volt azonban a Tango és Cash rendezője. Mivel a direktor sokkal komolyabb hangvételben képzelte volna el a filmet, mint a producerek, gyakorta különbözött össze velük: főként Jon Petersszel vált tarthatatlanná a viszonya. A dolog odáig fajult, hogy Konchalovskiyt végül lecserélték Albert Magnolira. Minderről a(z eredeti) rendező memoárjában is írt, amelyben azt is elmesélte, hogy Stallone viszont végig a józanság hangján nyilvánult meg a forgatáson, és próbált közvetíteni.

3. És nem ez volt az egyetlen gond a forgatáson, sőt:

a Tango és Cash produkciós munkálatai kifejezetten problémásak voltak.

Az eredetileg kiszemelt sztár kiesett (erről bővebben később), a forgatás úgy kezdődött el, hogy még nem volt kész a forgatókönyv, Sylvester Stallone pedig kirúgatta az eredeti operatőrt, Barry Sonnenfeldet. A fent említett rendezőcsere után ráadásul sikerült 20 millió dollárral túllépni a költségvetést is. És ha mindez még nem lenne elég, bemutatása előtt a filmet teljesen újravágták.


4. Sylvester Stallone a filmben nem kellékszemüveget visel, hanem a sajátját. A sztár a legtöbb filmjében kontaktlencsét hord, ezért kevesen tudják, hogy szemüveges: rövidlátó (az egyik szemére sokkal jobban, mint a másikra), ezenkívül asztigmatizmussal is küzd.

5. Cash szerepére eredetileg Patrick Swayze-t szemelték ki, ő azonban visszamondta a melót, hogy eljátszhassa az Országúti diszkó főszerepét. Mielőtt Swayze lett volna a befutó,

Michael Biehn, Pierce Brosnan, Kevin Costner, Harrison Ford, Richard Gere, Mel Gibson, Don Johnson, Michael Keaton, Ray Liotta, Liam Neeson, Gary Oldman, Robert Patrick, Bill Paxton, Ron Perlman, Dennis Quaid, Gary Sinise, Bruce Willis és James Woods is

esélyes volt a szerepre, amit végül Kurt Russell kapott meg.

6. Annak a jelenetnek a felvétele, amelyben egy SUV hátsó része kigyullad, olyan hitelesre sikerült, hogy miután befejeződött a felvétel, nem tudták eloltani a lángokat – amelyek olyan erősek voltak, hogy néhány helyen meg is perzselték Stallone haját.


7. Amikor Tango bevonul a börtönbe, jól láthatóan egy keresztet visel egy aranyláncon. Az ilyesmit köztudottan elkobozzák a bebörtönzéskor,

szóval ez egy aprócska baki volt a filmesek részéről.

8. A nagy csúcspontot jelentő kőfejtőbeli küzdelmet eredeti helyszínen, egy kaliforniai, irwindale-i kőbányában vették fel, Los Angelestől keletre. Minden beállítást minimum tizenegy kamerával rögzítettek, és néhány kaszkadőrmutatvány annyira veszélyes volt, hogy csak egyszer engedték megcsinálni a kaszkadőröknek.

9. Ha Cash figurája némileg ismerősnek tűnik, az nem a véletlen műve. A Tango és Cash scriptjén ugyanis az a Jeffrey Boam is dolgozott, aki a Halálos fegyver-filmek forgatókönyvét is jegyzi (csak mivel nem tetszett neki a végeredmény, leszedette a nevét a Tango és Cash főcíméről), és egy Martin Riggséhez hasonló karaktert írt bele ebbe a sztoriba is. További érdekesség hogy az első Halálos fegyverben először Kurt Russellnek ajánlották fel Riggs szerepét, csak nemet mondott – de a szerep a jelek szerint utolérte!

10. Sok-sok évvel a Tango és Cash után Sylvester Stallone szeretett volna nosztalgiázni egy kicsit,

és felkérte Kurt Russellt Mr. Church szerepére a The Expendables – A feláldozhatók című akciófilmben.

Russell sajnos nemet mondott, a szerep így Bruce Willisé lett.


(via IMDb)

 

A SZESSÖN legújabb részében kiderül, mennyire van a vérében Lady Szomjasnak a kubai ritmus és a latin lüktetés.