10 dolog, amit nem tudtál a Váratlan utazásról

Ki ne szeretné ezt a Sara Stanley kalandjairól mesélő bájos sorozatot – ha másért nem, nosztalgiából? Az idén kereken 30 éves Váratlan utazást nem véletlenül sugározza kitartóan a tévé. Akár rajongó vagy, akár csak szívesen gondolsz vissza a kis hősökkel töltött régi hétvégékre, olvasd el ezt a tíz érdekességet, amit összegyűjtöttünk a kulisszák mögül!

1. A Váratlan utazás Lucy Maud Montgomery kanadai író regényein alapul – akárcsak az Anna (mini)sorozatok és tévéfilmek. A két szériának közös az univerzuma: mindkettő egy Avonlea nevű, a Prince Edward-szigetre helyezett képzelt kanadai városkában játszódik, és vannak közös karakterek is: Rachel Lynde, Gilbert Blythe és Marilla Cuthbert például feltűntek az Anna után a Váratlan utazásban is. Sajnos Anna maga nem tette tiszteletét, de többször is megemlítették.

2. Az említett vendégszereplők közül Marilla Cuthbertnek a haláláról szólt a Váratlan utazás harmadik évadának záró epizódja. És a haláleset nem csak a sorozatban volt váratlan: a karaktert alakító színésznő, Colleen Dewhurst 67 éves korában bekövetkezett halálára a tévések sem számítottak, így nem tudtak vele forgatni. Az alkotók ehelyett a sorozatot gyártó Sullivan Entertainment egyéb produkcióiból (értelemszerűen leginkább az Anna tévéfilmekből és minisorozatokból) származó archív felvételekkel dolgoztak.

3. A Sullivan Entertainment berkeiben készülő produkciók esetében rendszeres volt a színészek „átkölcsönzése”, még akkor is, amikor nem ugyanabban az univerzumban játszódó alkotásokról volt szó. A Felixet és Felicityt alakító Zachary Bennett és Gemma Zamprogna például a produkciós cég Lukas hosszú útja című minisorozatában szerepelt együtt, de Bennett – még a Váratlan utazás előtt – feltűnt a Sara Stanley-t megformáló Sarah Polley oldalán is Az öreg ház titka című tévéfilmben.

4. Gemma Zamprogna egyszer úgy nyilatkozott, hogy amikor beválogatták a Váratlan utazásba, nagyon izgatott lett, és arra számított, hogy majd egy vagy két évadon át játszhatja Felicityt – a sorozat ehhez képest hét évadig futott.

5. Felicity King szerepét egyébként eredetileg nem is Zamprognának szánták, hanem Tara Meyernek, akiről azonban kiderült, hogy mégsem tudja szabaddá tenni magát a forgatás idejére. A tévések így mindössze pár nappal a munkálatok megkezdése előtt választották ki az új Felicityt – Meyer pedig megkapta Sally Potts szerepét, aki jóval kevesebb epizódban tűnt fel, így az ifjú színésznő el tudta vállalni a megformálását.

6. Zamprogna nem kevesebb mint 12 évvel volt fiatalabb a figurája, Felicity szívszerelmét, Gus Pike-ot hozó Michael Mahonennél, így a korai évadokban kínosan vigyáztak rá, hogy a fiú csak az arcán csókolja meg a kislányt.

7. A kis Cecily Kinget az első öt évadban egy Harmony Cramp nevű gyerekszínész játszotta, majd a karakter egy szanatóriumban kezelt tüdőbetegség miatt jó pár epizód erejéig nem volt látható – és mire visszatért, varázslatos átalakuláson ment keresztül, hiszen a sorozat fennmaradó évadaiban már egy másik színésznő, Molly Atkinson formálta meg. Ennek okát maga Cramp mesélte el egyszer: azért lett lecserélve, mert az alkotók nagyobb szerepet akartak adni Cecilynek, és ehhez egy tapasztaltabb színészre volt szükségük.

8. Talán nem mindenki emlékszik rá, de elég fura módon az addig legfontosabb szerepet, a kis Sara Stanley-t játszó Sarah Polley az ötödik évad után otthagyta a sorozatot (egészségügyi okok miatt és saját lelki békéjének megőrzése érdekében). Ezt követően már csak vendégszereplőként jelent meg, mindössze két alkalommal.

9. A Váratlan utazás hét évada során számos hollywoodi sztár bukkant fel a szériában, köztük Michael York, Faye Dunaway, Christopher Reeve, Christopher Lloyd, a Grease-ből ismert Stockard Channing, Peter Coyote, Dianne Wiest, Treat Williams (Hair), Bruce Greenwood, a gyermek Ryan Gosling, Eugene Levy (Jim papája az Amerikai pite filmekből) és a nemrég elhunyt Diana Rigg (egykori Bond-lány, a Trónok harca Olenna Tyrellje). Christopher Lloyd (a Vissza a jövőbe filmek Dokija) 1992-ben nyert is egy Emmyt a sorozatban nyújtott alakításáért.

10. A Váratlan utazásnak masszív magyarországi rajongótábora van, három nagyobb Facebook oldallal (ezek közül az egyiknek több mint 20 ezer követője van), gyakran frissülő rajongói site-tal és rendszeres találkozókkal (a legutóbbi, tavaly novemberi találkozó meghívott vendége a sorozat egyik zeneszerzője, John Welsman volt, aki prezentációt tartott munkájáról a megjelenteknek).

A legnagyobb rajongói Facebook oldalt és a honlapot üzemeltető Kozák Zsoltnak idén augusztusban jelent meg Váratlan utazásaim című könyve, ami rajongói szemszögből mutatja be a sorozatot és Avonlea világát, több száz fotóval illusztrálva, amelyeket a szerző a forgatás különböző helyszínein, nemzetközi találkozókon és a sorozat sztárjaival (Michael Mahonennel, azaz Gus Pike-kal, Mag Ruffmannel, azaz Oliviával és a Hetty nénit alakító, időközben sajnos elhunyt Jackie Burroughs-zal) történt személyes találkozások során készített.


(via IMDb)