10 dolog, amit talán nem is tudtál a Piedone-filmekről

Kovács Kati is megénekelte Bud Spencer pofonjait a '80-as években. Lett volna eredetileg egy ötödik film is Piedone Brazíliában címmel, de végül sosem készült el. Összeszedtünk néhány érdekességet a Piedone Egyiptomban kapcsán, ha már hétvégén újra levetíti a tévé.

1. A Piedone Egyiptomban már Piedone negyedik nyomozása volt a sorban. A nagydarab olasz nyomozó, Rizzo felügyelő diadalútja 1973-ban kezdődött, a Piedone, a zsaru című filmmel. Itt ismerhette meg először a nézőközönség a nápolyi rendőrség kábítószeres ügyosztályán dolgozó Piedonét, aki fittyet hányva az előírásoknak, nem hord magánál szolgálati fegyvert, inkább az öklével szerez érvényt a törvénynek, ami miatt többször is nézeteltérésbe keveredik a feletteseivel. A nagy sikerre való tekintettel Rizzo felügyelő a három folytatásban megjárta Hongkong, Afrika és Egyiptom alvilágát is, hogy felgöngyölítse egy-egy szövevényes bűnügy odáig vezető szálait. Egyiptomba azért utazott el a pofonosztó mackó a negyedik Piedone-filmben, mert egy nemzetközi körözés alatt álló, álneveken bujkáló, rendkívül veszélyes bűnöző egészen idáig futott előle, és ha már úgyis erre járt, meg akarta szerezni egy új olajfinomítási eljárás részletes tervét is.

Forrás: Mokép

 

2. A Piedone azt jelenti, nagy lábú, lapos talpú. De van az olasz szlengben egy másodlagos jelentése is: rendőr, zsaru. Az olasz eredeti címből (Piedone lo sbirro) fordított Piedone, a zsaru tehát egyfajta vicces utalás a Piedone-tetralógia rendezője, Steno (azaz Stefano Vanzina) részéről arra, hogy itt nem poliziottesco filmekről, azaz kőkemény olasz krimikről van szó, hanem inkább azok paródiájáról. Mintha csak Fakabát nyomozó címmel forgatta volna le Bujtor István a bevallottan Piedone-ihletésű Ötvös Csöpi-filmeket.

3. Más filmekhez képest nagyon hamar bekerült a magyar mozikba a Piedone Egyiptomban. Míg az 1977-es  Csillagok háborújára hazai premierjére egészen 1979-ig kellett várnia a sci-fi szerelmeseinek, a Piedone Egyiptombanra már alig egy évvel az 1980. március 1-i olasz premier után, 1981. áprilisától jegyet lehetett váltani a fővárosi és vidéki mozikban.

4. Bud Spencer ebben a filmben az úszótehetségét is megcsillogtatta. Mint ismeretes, a pofonosztó mackó annak idején még Carlo Pedersoli néven volt úszóbajnok, valamint az olasz vízilabda-válogatott tagja. A Piedone Egyiptomban forgatása idején hasznát is vette fiatalkori sportmúltjának: tényleg ő maga úszta át a Nílust abban a jelenetben, amikor krokodilok veszik üldözőbe.

5. Van egy baki az egyik vicces bunyós jelenetben. Amikor Piedone verekedésbe keveredik egy rakás dühös, handzsáros-késes martalóccal, hiába tanítja őket móresre egy asztallal, egyre több burnuszos fickó ugrál le az erkélyekről, hogy miszlikbe vágja a jó nyomozót. Piedone ezért inkább cselhez folyamodik: úgy tesz, mint aki az udvar közepén lévő kút kávájára ülve akarja kifújni magát, aztán beleveti magát a vízbe. A martalócok utána ugranak, de hősünk egyenként visszapofozza őket az udvarra. Azt viszont egyszer sem látjuk, milyen mély egyáltalán ez a kút, mennyi hely van az alján verekedni. És egyáltalán: hogyan kecmereg vissza Piedone a mélyből a verekedés végén?!?

6. Természetesen ebben a filmben is Bujtor István volt Bud Spencer magyar hangja. De csak az eredeti szinkronban, amit a MOKÉP készíttetett el 1980-ban a Pannónia Filmstúdióban a mozis vetítésekhez (valamint az 1988 és 1993 között forgalomban lévő VHS-kiadáshoz). A Tv2 1999-ben a televíziós sugárzáshoz egy új szinkront gyártott, de ezt a verziót nem nagyon szeretik a Bud Spencer-rajongók, mivel ebben már Kránitz Lajos volt Bujtor István helyett Piedone magyar hangja.

7. Kovács Katinak volt egy Piedone című popslágere is. A nóta a Szerelmes levél indigóval című albumon szerepelt, amit 1984-ben jelentetett meg a Hungaroton lemezkiadó. A dal érdekessége, hogy bár a címe Piedone, a szövegében nem a Piedone-filmekre történik utalás, hanem többek között olyan Bud Spencer-klasszikusokra, mint Az angyalok is esznek babot, Akit Buldózernek hívtak és a Különben dühbe jövünk. Utóbbi film kultikus slágerét, vagyis Guido De Angelis és Maurizio De Angelis Dune Buggy című számának zenei alapját ráadásul egy az egyben átvették Kovács Katiék a saját nótájukhoz (és hogy teljes legyen a bábeli zűrzavar, Dévényi Tibor Három kívánságában úgy adta elő az énekesnő playbackről a dalt, hogy közben mégiscsak a Pideone-filmek jeleneteit vágták be a tévénéző gyerekeknek, és nem a Különben dühbe jövünket).

8. A Filmvilág szigorú ítésze kedves, modern mesének könyvelte el a Piedone Egyiptombant. Sólyom András ezt írta 1981 tavaszán a patinás magyar moziipari szaklap hasábjain a filmről:

Mert mesevilág ez, ahol az irreálisan megnövelt képességek, helyzet-megoldások uralkodnak. Ettől mese a mese, és élvezet az, ami szórakoztat. Ezúttal Egyiptomba kerülünk, ki tudja, miféle vonzások eredményeként. Persze lenyűgöző a látvány! És miért is ne? Egy olajtársaság vezérkara rejti a gonoszt: Piedone-nak jócskán akad dolga. Térül-fordul és hetet vagy akár hétszer hét ellenfelet is leterít. Fantasztikus ütései végzetesek.

9. Bud Spencer szerint a Star Wars miatt nem lett kasszasiker az utolsó Piedone-film. Hiába mutatták be ugyanis a '80-as években a Piedone Egyiptombant Olaszországban, Franciaországban, Csehszlovákiában, az NSZK-ban, a skandináv országokban, Kolumbiában és nálunk is, már nem lett olyan kirobbanó siker, mint a korábbi három rész. Bud Spencer a Különben dühbe jövök című önéletrajzi kötetében így emlékezett vissza a kudarc okaira:

Elérkeztünk a nyolcvanas évekhez, a különleges effektusokkal teletűzdelt, nagyszabású amerikai filmek korszakához, a Csillagok háborúja és a Superman sorozatok, a Terminator és az Indiana Jones világába. Miközben csak úgy röpködtek a milliárdok, mi folytattuk a magunk szerény szerzői filmjeit, amelyek időközben már haldokolni kezdtek vagy ki is koptak a köztudatból, mint a spagettiwesternek.

10. A Piedone Brazíliában végül sosem készült el, de Bud Spencer felhasználta az ötletet és a helyszínt egy másik filmjéhez. A bevételekkel elégedetlen producerek lemondtak ugyan az ötödik  Piedone-film elkészítésének lehetőségéről, de Bud Spencer nagyon is látott fantáziát egy brazíliai helyszíneken  játszódó akcióvígjátékban. Így aztán Terence Hill-lel végül itt forgatták le az 1984-es Nincs kettő négy nélkült, ami a mai napig a páros egyik legnépszerűbb filmje.