10 dolog, amit talán nem tudtál a Pillangó-hatásról

Összeszedtünk néhány érdekességet Ashton Kutcher különös időutazós filmjéről.

1. A Wikipedián található definíció szerint "a  pillangóhatás vagy pillangóeffektus kifejezés magába foglalja a kiindulási tényezők fontosságát a káoszelméletben. Az alapelv az, hogy egy kaotikusan viselkedő állapotjelzővel bíró dinamikus rendszerben a kezdeti feltételek apró változásai véletlenszerű folyamatok pozitív visszacsatolásai révén nagymértékben megváltoztathatják a rendszer hosszútávú működését. Az elv népszerű és elterjedt, de pontatlanul és túlzóan idézett megfogalmazásai szerint „egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán tornádót idézhet elő a másikon”.

Széles körben gyaníthatóan a Jurassic Parkkal vált ismertté, amiben Ian Malcolm (Jeff Goldblum), a káoszelmélet kutatója idézi is a nevezetes pillangós mondatot. Pusztán önmagában ez elég érthetetlen, de az effektus elnevezésének ötletét adó, A Sound of Thunder (Mennydörgő robaj) című novellában, Ray Bradbury szemléletesen levezeti, hogy egy időutazó által a távoli múltban agyontaposott pillangó hogyan írja át a jövőt, egészen a történet jelenkoráig. Bradbury műve egyébként a filmben is elhangzik: Evan (Ashton Kutcher) egyik "flashbackje" során hallja, amint felolvassák.

2. A forgatókönyv egy korábbi változatában a főszereplőt Chris Trebornak hívták, ami, ha a t betűt a keresztnévhez illesztjük, máris Christ Reborn, azaz Krisztus újjászületik lesz. Ezután nevezték át Evanre, és így a hasonló betűáttolással (némi csúsztatással) Event Reborn, azaz Az esemény újjászületik lesz.

Forrás: SPI

 

3. Eric Stoltz parókát visel a filmben, ami nem is lenne érdekes, az viszont igen, hogy a saját hajából készítették.

4. A börtönben játszódó jeleneteket valódi, üzemelő börtönben forgatták, igazi elítéltekkel.  A szerepre készülve pedig Kutcher jócskán beleásta magát a mentális betegségek és a káoszelmélet szakirodalmába is.

5. SPOILER! Négy különböző befejezést forgattak le: a moziváltozatban Evan elsétál Kayleigh (Amy Smart) mellett az utcán, és mielőtt továbbmenne, az arcán látszik, hogy felismeri a lányt. Az egyik alternatív befejezés afféle tipikus happy end: Evan és Kayleigh találkoznak, majd a srác meghívja a lányt egy kávéra. Egy másik változatban Evan egy videót néz a saját születéséről, és közben kiderül, hogy az apjától örökölte különös/átkozott képességét.

Forrás: SPI

 

6. A negyedik, mintegy nyolc perccel hosszabb rendezői változat pedig azzal végződik, hogy Evan elmegyógyintézetben van, és annyira gajra ment az agya, hogy már képtelen visszautazni az időben. Hogy megváltoztathassa a jelenét, végső lehetőségként egy régi családi videót néz, abból az időből, amikor még anyja terhes volt vele. Evannek végre sikerül visszaugrani, méghozzá a videófelvétel készítésének idejébe, és még magzatként, a köldökzsinórral megfojtja magát. Látunk egy tenyérjóst is, aki azt mondja Evan anyjának (és Evannek), hogy "nincs életvonala", illetve, hogy a fiú "nem tartozik ehhez a világhoz".

7. Ebből a befejezésből Kayleigh megváltozott sorsát is megismerjük: apja helyett az anyjával él, sőt, a többi gyerekkori karakter élete is jobbá változik.

8. A 13 millió dollárból készült film bőségesen visszahozta a forgatási költségeit: összesen csaknem 98 millió dollárt szedett össze világszerte.

9. Az író-rendező Eric Bress – J. Mackye Gruber párosnak sajnos elég rövid a filmográfiája: közösen jegyzik a Végső állomás 2. forgatókönyvét, illetve a Kyle, a rejtélyes idegen című sorozatot. Bress írta A végső állomást, írta-rendezte A háború démonjait, Gruber pedig a Kyle után csak egy rövidfilmet írt.

10. A Pillangó-hatásnak két folytatása is készült, de nagyjából annyi közük van az eredeti filmhez, mint az Amerikai pszichó 2. vagy a Carrie 2. esetében, azaz gyakorlatilag semmi.