10 dolog, amit valószínűleg nem is tudtál Mr. Beanről

Mi a keresztneve? Mi van a barátnőjével? Tényleg az ufók dobták le a Földre? Rowan Atkinson kultsorozata csak 1990-től 1995-ig futott, de később filmben, könyvben és animációban is folytatták. Mivel szombaton az RTL+ csatornán több epizód is elcsíphető, összeszedtünk 10 érdekességet mindenki kedvenc Mr. Beanjéről.

1. Már 1979-ben megszületett a hülye hangon beszélő, botcsinálta Mr. Bean. Rowan Atkinson eredetileg villamosmérnöknek tanult Oxfordban. Itt jutott eszébe először a ma már jól ismert, vicces karakter, Mr. Bean, a botcsinálta angol kisember, aki mindig valami icipici előnyt akar kiharcolni magának az életben (puskázással átjutni a vizsgán, sorszámcserével előrébb kerülni az orvosi váróban, stb.), de a szerencsétlenül meghozott, pitiáner döntéseivel többnyire sokkal rosszabb helyzetbe kerül a végén, mint amilyenben eredetileg volt. A karakter jellegzetesen idegesítő, nyekergő-szörcsögő kappanhangját Atkinson először az 1979-ben elindult Not the Nine O'Clock News című szkeccssorozat vécévásárlós jelenetében használta:

2. Majdnem Mr. White lett Mr. Bean neve. Az eredetileg 1990 és 1995 futó Mr. Bean sorozat botcsinálta főhősének nem is Bab úr volt kezdetben a neve! Először Mr. White-nak, azaz Fehér úrnak hívták, majd Mr. Cauliflowernek, azaz Karfiol úrnak. Végül a zöldségvonalat gondolták tovább Atkinsonék.

3. Sosem derült ki Mr. Bean keresztneve. A készítők gondosan ügyeltek arra, hogy Mr. Bean keresztneve maradjon a feledés homályában. Semmilyen hivatalos iraton nem látszódott a neve, ha történt is ilyen valamelyik sorozatban vagy filmben, ott a készítők gondosan ügyeltek arra, hogy a first name sorba a Mr. legyen beírva, a last name-hez pedig a Bean. Állítólag a 2007-es Mr. Bean nyaral mozifilmben van egy képkocka, ahol a főhős útlevelében a Rowan Bean név látszik egy villanásra, de ez valószínűleg csak pletyka, mert még soha, senkinek nem sikerült ilyen képernyőfotót készítenie.

4. Mr. Bean igazából egy űrlény? A figura furcsaságára és különcségére már a sorozat nyitójelenete is rátesz egy lapáttal. Mr. Bean egyszercsak lepottyan az égből egy fénykörbe, miközben templomi kórus szól a háttérben, mintha csak a Mennyországból vagy egy lebegő UFÓ-ból hajították volna le szegényt egy macskaköves londoni utcára, hogy boldoguljon ezentúl úgy, ahogy tud. (A dal szövege egyébként így hangzik: „Ecce homo qui est faba”, ami azt jelenti: „Ímhol az ember, aki bab.”)

5. Mr. Bean autista? Vagy csak egy vidám, örök gyerek? A sorozatban és a filmekben sosem magyarázták meg, miért viselkedik Mr. Bean ilyen furcsán. Egyesek szerit egy olyan emberen nevetgéltünk évtizedeken át, aki az autizmus és az Asperger-szindróma jeleit mutatja. Rowan Atkinson jóval megengedőbb ennél: szerinte Mr. Bean „egy gyerek egy felnőtt férfi testében”. A 2002-es animációs film viszont abból indult ki, hogy Mr. Bean tényleg egy bohókás földönkívüli lény.

6. Mr. Bean, az örök agglegény. Mr. Bean életében igazából csak egyetlen fontos személy van: a Teddy nevű plüssmackója. Néha azonban feltűnik az epizódokban Mr. Bean Irma Gobb nevű barátnője is, ám vele meglehetősen furcsa hősünk viszonya...

7. Mr. Bean az egész világon népszerű. 245 territóriumban vették meg a sorozat sugárzási jogait, ami már csak azért is elképesztő szám, mivel a Földön összesen csak 193 független ország van (a többi társulás, külbirtok vagy olyan nemzetközi terület, mint az Antarktisz). A sorozatot hihetetlen népszerűsége alighanem abban rejlik, hogy a karakter nem nagyon beszél (ha igen, akkor is csak motyog), inkább gesztusokkal és testbeszéddel magyarázza el, mit gondol, a szerencsétlenkedéseinek apropója pedig mindig valami olyan hétköznapi, közérthető élethelyzet, mint az autóvezetés vagy a vásárlás, amivel mindenki nap mint nap szembesül.

8. A legnépszerűbb Mr. Bean epizódnak 18 milliós nézettsége volt Nagy-Britanniában! Ez a The Trouble with Mr. Bean című rész volt 1992-ből, amelyben hősünk lényegében nem csinál mást, csak autót vezet, fogorvoshoz megy és piknikezik a parkban.

9. A legszomorúbb epizód: amikor egy tank kilapítja Mr. Bean szeretett Cooper Minijét! Ez a tragédia 1994-ben, a Back to School Mr. Bean című részben esett meg főhősünkkel.

10. Magyarországon először a Szeszélyes Évszakokban láthattuk Mr. Beant. Antal Imre legendás szórakoztató műsorának szerkesztője előszeretettel csempészett be két kávéházi kabarétréfa és Maksa Híradó közé import humort. Itt találkozhattak először a hazai nézők a '90-es években többek között Benny Hill-lel, Droopy kutyával és Mr. Beannel is. A lenti videóban 16:38-tól kezdődik a móka!