10 érdekesség, amit lehet, hogy nem is tudtál a Madarakról!

Könyvadaptáció volt minden állatos horror öregapja, amiben 3200 idomított madár és pár mechanikusan mozgatott szárnyas riogatta Tippi Hedrent.

1. Régen bezzeg nem volt ennyi könyvadaptáció! Ja, de... Bár manapság divat lett azzal vádolni a hollywoodi szórakoztatóipart, hogy már elfogytak az igazi ötletek, és csak könyvek, képregények meg korábbi kasszasikerek nyomán készülnek futószalagon az adaptációk, régen sem volt ez nagyon másképp. A 11 Oscarral jutalmazott Ben-Hur például az azonos című, 1925-ös film remake-je volt (ami meg eleve egy könyvadaptáció volt), és bizony Alfred Hitchcock klasszikusa, a Madarak is a híres angol írónő, Daphne du Maurier 1952-es novellájának filmes feldolgozása volt. Akárcsak a mester másik kultfilmje, a Psycho, ami Robert Bloch bestseller krimijének mozgóképes változata.

Forrás: Amazon.com

2. Tényleg előfordul, hogy megkergülnek a madarak, és csapatban támadnak az emberre! Hitchcock kultfilmjét Daphne du Maurier novellája mellett valós események is inspirálták. 1961-ben a kaliforniai Monterey Bay partjainál agresszívvá vált tengeri madarak támadtak meg embereket, látszólag minden ok nélkül. Kitartó filmrajongó tengerbiológusok azonban 2011-ben rájöttek, hogy a jelenségre igenis létezik magyarázat: planktonmintákból kimutatták, hogy a madarak alighanem egy olyan mérgező algafajból ettek, ami az idegrendszerüket súlyosan károsító savat termelt. Ez zavarodottságot és rohamokat okozott náluk, majd végül el is pusztultak a mérgező anyagoktól - előtte azonban hirtelen támadt agresszióval repültek neki az öbölben strandolóknak. 

Forrás: Universal Studios/Getty Image

3. A filmben látott madarak többsége valódi volt. Hitchcock egy 1968-as interjújában azt mondta, 3200 idomított madarat szerepeltettek a filmben. Szerinte a hollók voltak a legokosabbak, a sirályok pedig a legkomiszabbak. A sirályokat egyébként a San Franciscó-i szeméttelepen fogták be, és állítólag csak akkor maradtak nyugton, ha az idomárjuk whiskyben áztatott gabonát adott nekik eleségnek.

4. Mechanikusan mozgatott madarak is voltak a filmben. Hitchcock a számítások szerint nem kevesebb mint 200 000 dollárt költött el a műmadarainak elkészítésére, ami azért csinos kis summa, tekintve, hogy az egész film a szereplők gázsijától a filmtekercsek és lámpák megvásárlásáig 3,3 millió dollárba került.

Forrás: Silver Screen Collection/Getty Images

5. Hitchcock egy reklámfilmben figyelt fel a női főszereplőre. A Madarak volt Tippi Hedren első főszerepe, amit annak köszönhetett, hogy a rendező emlékezett rá egy pár évvel korábban futó, diétás csokiitalt reklámozó tévészpotból. A reklámban a csinos színésznő egy nagyváros utcáin tipeg, és kirakatokat nézeget, amikor egy kópé kinézetű kisfiú tróger útépítő munkás módjára utána füttyent egy kabrióból, amibe a színésznő végül mosolyogva be is száll (de érdekes módon nem a kölyök vezeti az autót, szóval könnyen lehet, hogy itt egy fiú füttyentett viccből az anyja után). Ezt a jelenetet végül Hitchcock kikacsintásképp átemelte a Madarakba is:  az emlékezetes nyitójelenetben Tippi Hedren egy nagyváros utcáin tipeg, amikor az állatkereskedés kirakata előtt valaki utána füttyent., az égen pedig már gyülekeznek az ijesztően vijjogó madarak... A jelenet legvégén egyébként maga a rendező, Alfred Hitchcock sétál ki az állatkereskedésből a kutyáival, Geoffrey-val és Stanley-vel.

6. Tippi Hedren hat teljesen ugyanolyan zöld kosztümöt kapott a forgatás idejére. Nem lehetett akármiben, hiszen a film főhősnője, Melanie ugyanazt a zöld ruhát hordja a történet elejétől kezdve egészen a végéig. 

7. Forgatás közben Hitchcock valósággal halálra rémítette Tippi Hedrent. Először is kaliforniai Bodega Bay-ben álló iskolaépületről, ahol a film egyik jelenetét is forgatták, az a hír járta, hogy igazi kísértet járta ház. Több se kellett Hitchcocknak, természetesen ott akart forgatni, miután ezt megtudta! Egy másik jelenetben a színésznő arcát tényleg megsebesítette az egyik ijedten verdeső madár a karmaival.

Forrás: Port.hu

 

8. Hitchcock gyűlölte a notórius késő mozilátogatókat. Ahogy 3 évvel korábban a Pyscho poszterén is rosszallását fejezte ki a késve érkezések miatt, a Madarak plakátján is figyelmeztette a nézőket, hogy nem lesz igazi a filmélmény, ha nem érkeznek meg időben a vetítés kezdetére:

Kérem, ne a film végét nézzék meg először!!! Tekintsék meg az elejétől!
Forrás: Movie Poster Image Art/Getty Images

 

9. Hitchcock a frászt hozta az angol nézőkre a londoni bemutató után. Amikor ugyanis a közönség elhagyta a premier után az Odeon mozit a Leicester Square-en, a fákon elrejtett hangszórókból rikácsoló és csapkodó madarak hangja fogadta őket, és mivel még mindenki erősen a film hatása alatt volt, igencsak megijedtek.

10. Eredetileg több alternatív befejezése is volt a filmnek. Állítólag Hitchcock ezeket mind le is forgatta. Az egyik zárójelenet végén a San Francisco-i Golden Gate-hidat teljesen beborították volna a megvadult madárcsaptok!