10 hiba a Harcosok klubjában, amitől még ugyanolyan tökéletes a film

Este a tévében a Harcosok klubja, ami akkora klasszikus, hogy már mást nem is tudunk hozzátenni a témához, mint egy kis szőrszálhasogatást! Nem is kicsit!

Bob, a kivétel

Bár a Harcosok klubja 6. szabálya kimondja, hogy harc közben sem pólót, sem cipőt nem hordhat senki, az Elbeszélő által még a hererákosok támogatói gyűlésén megismert Bob (Meat Loaf) mégis pólóban áll ki ellenfele ellen. Ennek persze megvan az oka, hiszen a karakter a korábban szedett szteroidok miatt „férficsöcsöket” növesztett, ezért Meat Loaf hatalmas műmelleket és álzsír réteget hordott, ami majdnem 50 kilót tett ki, és amit madáreledellel töltöttek fel, hogy elérjék a rengését. Hasonlóképp, a Káoszbrigádban is kivételeznek vele: ott ugyanis nincsenek nevek, mégis mindig kimondják, hogy Bob! Négyszer is!

Nincs eufória!

Amit Tyler a repülőgépen az oxigénmaszkokról és a képen látható, veszélyben lévő emberek összehord, annak az égvilágon semmi alapja. A 100%-os oxigén belélegzése nem okoz eufóriát, hogy aztán senki se pánikoljon be: amikor leesik a légnyomás a fedélzeten, akkor pont a hypoxia, vagyis az oxigén hiánya okoz delíriumos állapotot, amit akár eufóriaként is leírhatunk.

Nincs robbanás!

Az eredeti verzióban, akárcsak a regényben, Tyler Durden az otthon is elkészíthető bombák valódi receptjét meséli el társának. Érthető biztonsági okokból aztán a film készítői úgy döntöttek, hogy egy kamu receptet mondatnak el vele, és így került elő a narancslé és a benzin fele-fele arányban való keverésével előállítható napalm. Amit nyilván sokan kipróbáltak otthon, aztán csodálkoztak, hogy nem sikerült felgyújtani vele a szomszéd sufniját.

Megnyugtató tények

Amikor Marla és az Elmesélő telefonon beszélgetnek, a nő elmondja, hogy öngyilkosságot kísérelt meg Xanax túladagolással. A kamera erre rázoomol egy gyógyszeres üvegre, amire az van ráírva jól olvashatóan: "Xanax 300 mg". Csakhogy a Xanax a következő kiszerelésben kapható: 25 mg. 5 mg, 1 mg és 2 mg-os tabletták. A 300 mg-os dózis nem létezik, és az asztalra kigurult pirula is csak 5 mg-os.

Még mindig szegény Bob!

Bob halála után a Káoszbrigád egyik tagja elmeséli, hogy a rendőrök lőtték le hátulról, amikor üldözték őket. A kérdés az, hogyan hozták el a hatalmas férfi holttestét, ha üldözték őket, illetve, ha hátulról lőtték le, amit egy flashbackben meg is mutatnak, miért a tarkóján van a hatalmas kimeneti lyuk? Merthogy ott van, elöl pedig a kicsi lyuk, de ennek fordítva kéne lennie.

A számok nem stimmelnek

Amikor az Elmesélő a telefonfülkébe lép, és előveszi Tyler telefonszámát, az jól olvashatóan 555-0178 – ezt a számot több filmben is elsütötték már -, az 555-ös kezdés pedig régi filmes klisé, már-már belső vicc. Csakhogy hősünk az első két számnak nem 5-öst, hanem 4-est üt be, majd azt is látjuk, hogy az utolsó három számnak az 1-est, a 3-ast és az 5-öst üti be. Így lesz az 555-0178-ból 445-0135.

Nem passzol a szöveg

Van egy jelenet, amiben Tyler újságcikkeket vág ki és gyűjt össze a Káoszbrigádok fáradtságos munkájának eredményeiről. Ami tök jól hangzik, de a kellékesek már nem vették a fáradtságot, hogy az újságcímekhez konkrét cikkeket írjanak – ami tényleg elég nagy meló lett volna -, így a szalagcímekhez egyáltalán nem passzoló tartalom jár, amit például a DVD-n remekül ki lehet venni.

Jó, de mi robban fel?

A film elején a kamera először egy épület felső szintjét mutatja, ahol az Elbeszélő és Tyler végső leszámolása lejátszódik, majd a kép lefelé halad, és eljut az alagsorba, ahol a robbanóanyaggal megpakolt kisbusz látható. Csakhogy Tyler világosan állítja, hogy mind a 12 robbantásra ítélt épület üres, nincsenek bennük emberek, a bombákat alul helyzeték el, és azt, ahol vannak, azért választotta, mert innen kényelmesen végignézhetik az egészet. És valóban, narrátorunk és Marla a felső szintről nézik a robbanásokat, de akkor minek volt az alagsorban a sok robbanóanyag? És az is látszik, hogy az épületekben a robbanás nem alulról indul, hanem a felső szinteken történik.  

Nem jó a terv!

A terv ugyebár az, hogy a felrobbantott épületekben lévő bankkártya gyártó cégek nyilvántartása is megsemmisül az épületekkel együtt, és ezzel megszűnnek a cégeknél felhalmozott adósságok is. Ami fizikai képtelenség, mert a cégek számítógépeket használnak, azok pedig szervereken tárolnak minden fontos információt. Ezek pedig nem ugyanazokban az épületekben találhatók, ahol maga a cég van, illetve nyilvánvalóan mindenről vannak háttérmásolatok is, mert azok a fickók sem most másztak le a falvédőről.

Nem is hiba! - Spoiler!

Az autószerencsétlenség előtt látjuk, hogy Tyler vezet, az Elbeszélő pedig mellette ül az anyósülésen. A baleset után, amikor az autó leborul a töltésen, Tyler az anyósülésből mászik ki, átkúszik a felborult kocsi alvázán, és kihúzza a narrátort a vezetőülésből. Ez persze azért is van, mert a kettő egy személy, ha valaki még nem tudta, és minden, amit történik, az Edward Norton agyának szüleménye, és Brad Pitt nem is valós, illetve ő is Norton, hogy úgy mondjuk.