10 sorozatepizód, amelyet a bemutató után azonnal be is tiltottak

Az talán nem olyan meglepő, hogy az X-akták egyik epizódja kiverte a biztosítékot, de így járt a Szezám utca, a Star Wars karácsonyi különkiadása és egy Disney matiné is,

Az amerikai tévében nincsenek tabuk, gondolhatnánk, de ez messze nincs így, előfordul, hogy külső nyomásra öncenzúrát gyakorolnak a műsorszolgáltatók. A producerek és a csatornák irányítói általában pontosan tudják, hol vannak a határok, ezért le sem forgatják azokat a műsorokat, amelyeknek esélyük sincs adásba kerülni. Néha azonban ők is tévednek, és már csak utólag derül ki, hogy túllőttek a célon. Íme 10 eset, amikor pontosan ez történt.

10. Szezám utca – 847. epizód

1976-ban vetítették ezt az epizódot először – és utoljára. Az ok: sok szülő úgy érezhette, hogy túl rémisztőre sikerült a rész, a vendégszereplő ugyanis Margaret Hamilton volt, vagyis a gonosz nyugati boszorkány az Óz, a csodák csodájából. A sztori szerint a boszi leejti a seprűjét, miközben átrepül a Szezám utca felett, majd ezek után megfenyegeti a Nagy madárt azzal, hogy tollseprűvé változtatja.

9. Pöttöm kalandok – Elefánt ügyek

Azzal nincs baj, ha egy gyerekmese fontos morális leckét akar átadni a célközönségnek, de az időzítésre nem árt ügyelni. Ezért sem volt a legjobb ötlet a legkisebbeknek szóló Pöttöm kalandokban az alkoholfogyasztás veszélyeit taglalni, vagy legalábbis nem ilyen formában. Az 1991 szeptemberében adásba került epizódban Buster érzelmi zsarolással ráveszi Pluckyt és Hamiltont, hogy igyanak meg együtt egy sört, majd részegen autóba ülnek, és belehajtanak egy szakadékba.

Az epizód később felkerült a DVD-kiadásra, de a tévében, az eredeti sugárzás idején, nem adták le többet.

8. South Park – 200/201

Nem az a meglepő, hogy van a South Parknak betiltott, illetve erősen cenzúrázott epizódja, hanem hogy csak kettő. A széria kreátorai, Matt Stone és Trey Parker nem ismernek tabukat és félelmet, de ugyanezt a Comedy Network fejesei nem mondhatják el magukról. A kétrészes epizód témája éppen a cenzúra és a szólásszabadság határainak kérdése volt, és az összes nagyobb vallás alapítója szerepelt benne – köztük az a Mohamed próféta, akit az iszlám vallás szerint tilos bármilyen formában megjeleníteni. A South Park készítői már azelőtt kaptak halálos fenyegetéseket radikális iszlám csoportoktól, mielőtt még adásba kerültek volna az epizódok, de ez nem tántorította el őket. A Cartoon Network vezetői viszont úgy döntöttek, belenyúlnak a két problémás részbe. A csatorna azóta se adta le újra ezeket az epizódokat, és bár a 200-as felkerült a DVD-kiadásra cenzúrázatlan formában, a 201-esből csak a vágott verzió érhető el.

7. X-akták – A falka

A sorozat, amely azért lett kultikus, mert képes volt hétről hétre felborzolni a nézők idegeit, egy alkalommal túlságosan sokkolóra sikeredett – legalábbis a szériának otthont adó Fox csatorna illetékesei szerint. Az 1996 októberében vetített epizódban kivételesen semmi természetfeletti nem volt, ami persze csak a történet végére derült ki.

A sztori szerint egy pennsylvaniai kisvárosban súlyos fejlődési rendellenességekkel született kisbaba holttestére bukkannak. A helyi seriff az FBI-hoz fordul segítségért. Mulder és Scully látókörébe kerül a Peacock-család, akik a város szélén élnek, elszigetelve mindenkitől. Egymás között szaporodnak és a beltenyészet súlyos genetikai rendellenességeket eredményezett. A család férfi tagjai lecsapnak a seriffre és feleségére, és brutálisan végeznek mindkettőjükkel. Mulderék végül megtámadják a Peacock-család házát, és megtalálják a „família anyját”, akinek amputálták az összes végtagját.

A Fox nem volt hajlandó újra levetíteni az epizódot, a kábelen elérhető FX-en viszont leadták a következő évben, és azóta is az egyik legnézettebb résznek számít, hála a betiltásnak.

6. Seinfeld – A Puerto Rico-i nap

Minden idők egyik legnépszerűbb sitcomjában több olyan poén is elhangzott, amely kiverte a biztosítékot néhány társadalmi csoportnál. Az egyik leghírhedtebb eset A Puerto Ricó-i nap című epizódhoz kapcsolható. Ebben a focimeccsről hazafelé tartó Jerry, George és Kramer beszorul a városba a hagyományos, Puerto Ricó-i napi parádé miatt. Sokak szerint az epizód sértő módon ábrázolta a kisebbség tagjait, de a legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy a sztori szerint Kramer véletlenül lángra lobbantott egy Puerto Ricó-i zászlót.

Az NBC reklamáló levelek és telefonok sokaságát kapta, sőt még egy tüntetés is szerveződött a székházukhoz. A csatorna vezetősége végül úgy döntött, hogy nem adja le többször az epizódot. Évekkel később újra meg lehetett nézni más csatornákon, de egészen 2002-ig csak a zászlóégetős jelenet nélküli változatot.

5. Hawaii Five-O – Unatkozott, felakasztotta magát

A Hawaii Five-O a legtöbb néző számára egyet jelent a 2010-ben indult sorozattal, pedig az már egy remake volt, az azonos című eredeti 1968 és 1980 között futott, és máig a leghosszabb rendőrszériának számít. Az „Unatkozott, felakasztotta magát” című, 1970-ben készült epizódban az egyik szereplő fojtogatós önkielégítéssel próbálkozik (ez az a bizonyos autoerotic asphyxiation, amelybe már több sztár is belehalt, legutóbb David Carradine). Noha nem nyert bizonyítást, egy néző állítólag meghalt, miután megpróbálta leutánozni, amit a tévében látott. Az epizód tiltólistára került, és később a 2. évad DVD-jére se tették fel, sőt a CBS azóta sem hajlandó elérhetővé tenni.

4. Star Wars Holiday Special

Nem sorozatepizód, hanem egy önálló ünnepi kiadás ez az 1978-ban készült szörnyszülött, amelyet azóta már minden alkotója sokszorosan kiátkozott. Alig egy évvel az első Csillagok háborúja, vagyis az Egy új remény bemutatóját követően valaki jó ötletnek tartotta, hogy Skywalker és társai egy karácsonyi hangulatú(nak szánt) kétórás tévéfilmmel traumatizálják a gyanútlan nézőket. A George Lucas jóváhagyásával, de a részvétele nélkül készült alkotás olyan borzaszatóra sikeredett, hogy azonnal kapcsolt, és megakadályozta a további sugárzását. Később úgy nyilatkozott, hogy legszívesebben kalapáccsal verné szét a még megmaradt példányokat, Carrie Fisher pedig azt állította, hogy ezt a filmet vetíti le a vendégeinek, ha azt akarja, hogy hazamenjenek végre.

3. Ren és Stimpy – Az ember legjobb barátja

A Ren és Stimpy szóban forgó epizódja annyiban kilóg a sorból, hogy nem az első vetítés után tiltották be, hanem még előtte. 1992. augusztus 22-én kellett volna leadnia a Nickelodeonnak, de a csatorna visszakozott.

Az indok: az epizódban kirívóan erőszakos jelenetek láthatóak, Ren brutálisan megveri George-ot egy evezővel. Emellett a dohányzásra is utalnak többször, ami nem fért bele a Nickelodeon értékrendjébe.

A széria kreátorával, John Kricfalusival, illetve a produkciós cégével azonnal szakított a csatorna, és a továbbiakban saját gyártásban készítették a Ren és Stimpy epizódjait, Kricfalusi korábbi partnerének segítségével. Az epizód később felkerült a DVD kiadásra extraként, és 11 évvel az eredetileg tervezett bemutató után végül a tévébe is eljutott a felnőttek műsorsávjában.

2. Balu kapitány kalandjai

A 90-es évek vasárnapi délutáni Walt Disney-matinéiből nálunk is jól ismert Balu kapitány kalandjai is kaszát kapott egy alkalommal. Igaz, a széria jövőjét illetően a betiltás már nem sokat osztott vagy szorzott, ugyanis a legutolsó epizódot minősítette a Disney problematikusnak. Ebben Balu kapitánynak egy csomagot kell leszállítania Thembria rendőrbírójának, amiben még önmagában semmi botrányos nincs. Kiderül azonban, hogy a csomagban egy bomba lapul, néhány fegyverkereskedő ugyanis azt szeretné, ha kitörne a háború Thembria és Cape Suzette között. A Disney fejesei a terrorizmus témáját nem tartották túl gyerekbarátnak, ezért úgy döntöttek, többet nem fogják leadni az epizódot. 2013-ban ugyan megjelent DVD-n, de az iTuneson vagy a Disney Pluszon hiába is keresnénk.

1. Beavis és Butt-Head – Komikusok

Még a Beavis és Butt-Head mércéjével nézve sincs semmi kirívóan durva abban a részben, amelyben a két antiszociális jó barát úgy dönt, hogy stand-up komikusnak áll. Az epizód mégis tiltólistára került, köszönhetően annak, hogy állítólag egy halállal végződő baleset okozója lett. A The New York Times cikke szerint ugyanis egy ötéves kisfiú az epizód miatt kezdett el játszani a tűzzel – szó szerint. Beavis és Butt-Head a kérdéses epizódban felgyújtják a klubhelyiséget, bosszúból azért, mert megbuknak komikusként, és még az a mondat is elhangzik, hogy a „tűz jó buli.” A kisfiú állítólag ezért borította lángba a lakást, és a tűzben elhunyt a húga. Az MTV úgy döntött, hogy nem vetíti többet ezt a részt, és azóta is csak egyetlen alkalommal került adásba.

via: Listverse