10 színész, aki saját maga kérte, hogy öljék meg karakterét

Nem fenékig tejfel a sorozatszínészek élete. Erre szép példa a cikkben szereplő tíz színész története, akik különböző okokból kifolyólag saját halálukat kívánták, és meg is kapták.

Van, hogy egy színésznek nehezére esik sok év után is ugyanazt a szerepet időről időre eljátszania, és van, hogy az ember nem szereti, ha egyetlen karakterrel azonosítják egész életében. És van az úgy, hogy egy zsírosabb meló miatt a színész nem akarja vagy tudja folytatni a sorozatot, amiben játszott. A mental_floss összegyűjtött pár színészt illetve karaktert, akik azt akarták, hogy a forgatókönyvíró végezze ki őket. A cikk jellege miatt az olvasók számítsanak némi spoilerveszélyre is!

1. Dean Norris/Hank Schrader – Totál szívás (Breaking Bad)

 

Bár a karakter a közönség egyik kedvence volt, Dean Norris mégis azt szerette volna, ha karakterét elteszik láb alól a sorozat utolsó évadának közepén. De mivel az utolsó, ötödik szezont két részre osztották, ezért Norrisnak muszáj volt maradnia. Ezzel viszont egy másik sitcom pilot részében nem tudott szerepelni.



„Azt mondtam »Nem lenne érdekes, ha Hank meghalna az első nyolc rész után?«, mire az AMC azt mondta »Nem, szükségünk van rád az utolsó nyolc epizódban is. Az elmúlt öt évben ezt építettük fel« … Persze azért boldog vagyok, hogy így tettek.”

2. Harrison Ford/ Han Solo – Star Wars

A Star Wars: A Jedi visszatér előtt Harrison Fordban is felmerült az igény, hogy szívesen elhalálozna a Csillagok háborúja-trilógia utolsó része előtt. George Lucas nem értett egyet Forddal, mivel az író „nem látott fantáziát a halott Han babákban”. Több mint harminc évvel később Ford végre megérhette Han Solo halálát Star Wars: Az ébredő Erőben. Ford az Entertainment Weeklynek nyilatkozva elárulta, hogy a karaktert egy jobb film érdekében áldozták fel.



„Azt hiszem, »testhezálló felhasználása« volt ez a karakternek. Már harminc éve azt mondom, hogy Han Solónak meg kell halnia. Nem azért, mert unom már játszani, vagy hogy ő egy unalmas karakter, hanem az ő feláldozása a többi karakternek adott súlyt és érzelmi többletet."


3. Sophie Turner/Sansa Stark – Trónok harca

Sophie Turner is szerette volna, ha karaktere nem éri meg a sorozat végét: ő azért szerette volna, ha sorsa bevégződik, mert valami nagyon nagy, látványos és sokkoló halált akart halni. Tekintettel arra, hogy a sorozat csak az HBO-n látható, és George R.R. Martin, a sorozat alapjául szolgáló könyvsorozat írója még nem fejezte be a teljes sztorit, jó esély van rá, hogy Turner megkapja azt, amit kíván.

„Nem akarom túlélni” - nyilatkozta a The Wall Street Journalnak. „Ha benne vagy a Trónok harcában, és nincs egy kúl haláltusád, akkor mi értelme az egésznek?”

4. Adewale Akinnuoye-Agbaje/Mr. Eko – Lost - Eltűntek

A nigériai gyökerekkel rendelkező színész, Adewale Akinnuoye-Agbaje nem volt jó passzban a hawaii forgatás alatt. Majd amikor szülei halálhíréről értesült, minél hamarabb vissza akart utazni Londonba, ahol előtte élt. A sorozat producerei, Damon Lindelof és Carlton Cuse nem voltak túl boldogok, hogy a színész elhagyja a sorozatot, de tiszteletben tartották Akinnuoye-Agbaje kérését, és megölték Mr. Eko karakterét a harmadik szezon elején.

„A Mr. Ekóval kapcsolatos terveinknek elég hamar befellegzett” - mondta Lindelof. „Adewale boldogtalansága azonnal látható volt. A második epizódnál már hihetetlenül elégedetlen volt. Eredetileg úgy terveztük, hogy ő lesz majd Locke kihívója a spirituális vezető szerepéért a hajótöröttek között.”

5. John Francis Daley/Dr. Lance Sweet – Dr. Csont

Bár állandó szereplője volt a sorozatnak, Dr. Sweetet mégis eltették láb alól a sorozat alkotói a színész kérésére, ugyanis neki jobb dolga akadt: Daley kapott egy rendezői munkát, a Vakáció c. film forgatásával bízták meg, és ahelyett, hogy csak egy kicsit szünetelt volna a tizedik évadban, inkább megölték.



„A rendezés olyan dolog, ami elől nem akartam kitérni” - nyilatkozta Daley. „Hatalmas lehetőség volt. Tökéletes továbblépési lehetőség a karrieremben és az életemben. Mindig arról álmodtam, hogy rendező leszek. Hogy képes legyek ilyen széles skálán mozogni – ez egy hatalmas stúdiófilm volt – ez semmiképpen nem olyan volt, aminek hátat fordíthattam volna. Nagy áldozat volt, az biztos.”

6. Dan Stevens/Matthew Crawley – Downton Abbey

 

Dan Stevens három évig játszotta Matthew Crawley karakterét a sorozatban, de a harmadik évad végén Stevens szerette volna színházi és filmes karrierjét is beindítani, ezért megölette magát egy autóbalesetben.



„Mindig három évre voltunk pozicionálva” - magyarázta Stevens a Telegraph-nak. "Amikor letelt, nagyon nehéz döntés volt. De úgy éreztem, hogy eljött az ideje a számvetésnek. A saját szempontomból szerettem volna, ha lehetőségem nyílik más dolgokat kipróbálni. Nagyon kisajátító munka volt. Felszabadulás, ugyanakkor szomorúság is volt, mert nagyon-nagyon szerettem a sorozatot, és szeretem ma is.”

7. Sigourney Weaver/Ellen Ripley – Alien-filmek

Az Alien harmadik része Ellen Ripley halálával végződött. A trilógia befejező részének végén Ripley feláldozta magát, hogy megvédje a Földet a xenomorph-októl. Maga Weaver szerette volna saját halálát, mert nem akarta több olyan filmben eljátszani a karaktert, amik számára elég borzasztóan hangzottak.

Egyszer a színésznőt megkérdezték erről, amire az volt a válasza, hogy valóban ő akarta, hogy meghaljon mert hallotta, hogy a Fox tervezi az Alien vs. Predator c. filmet. Az ötlet mélységesen lehangolta a színésznőt, és nem akart részt vállalni a kérdéses folytatásban, hiszen ő rendkívül büszke volt a trilógiára.

8. Isaac Hayes/Séf bácsi – South Park

2006-ban nagy vihart kavart a sztori: Isaac Hayes saját maga akarta, hogy kinyírják a South Parkban Séf bácsit, akinek a hangját kölcsönözte. A rajzfilmsorozat két alkotója, Trey Parker és Matt Stone ugyanis kritizálták a szcientológiai egyházat, aminek Hayes oszlopos tagja volt 1993 óta. Szerződést bontottak, és Séf bácsit kegyetlenül kivégezték a tizedik évad első részében.

„Van megfelelő helye a gúnyolódásnak a világban, de van az a pont, amikor véget kell vetni: ott, ahol a vallásos meggyőződés el nem fogadása elkezdődik. Mint az emberi jogok aktivistája, nem tudom támogatni tovább azt a sorozatot, ami nem ismeri el mások hitét és vallási gyakorlatát.”

9. Kal Penn/Dr. Lawrence Kutner – Doktor House

2009-ben viszonylag keveset szerepeltették a sorozatban Kutner karakterét: ez idő alatt Kal Penn a Fehér Házban vállalt munkát Obama elnöksége alatt. Hogy több időt tudjon politikai karrierjére szánni, megkérte a sorozat készítőit, hogy vessenek véget karakterének. A sorozat producerei és írói belementek, és kanyarítottak egy öngyilkosságot az ötödik évad végén.

„Nagy megtiszteltetés ért pár hónapja: lehetőséget kaptam, hogy a Fehér Házban dolgozzak. A kampány alatt ismerkedtem meg az elnökkel és a stábbal."


10. T.R. Knight/Dr. George O’Malley – A Grace klinika

Bár a karakter nagy népszerűségnek örvendett, T.R. Knight nehezen tudott együtt dolgozni a sorozat producerével, Shonda Rhimesszal. Alapvető kommunikációs nehézségekre hivatkozott, és az évek alatt frusztrálta, hogy egyre csökken a szerepe a sorozatban. Knight döntésre jutott, és kérte, hogy írják ki a szériából. Dr. O’Malley-t ezért elütötte egy busz.



„Az ötéves tapasztalatom alapján azt gondolom, hogy nem bízhatok egyetlen válaszban sem (George karakterével kapcsolatban). Tisztelettel ott hagyom a dolgot.”