10 tény, amit kianalizáltunk a Még egy kis pánikból

Egy film abból az időszakból, amikor De Niro még méltósággal szerepelt vígjátékokban.

1. Egy szellemirtó a gengszterek világában

A film első és második részét is Harold Ramis írta és rendezte. Ezt már csak azért is fontos megjegyezni, mert neki köszönhetjük többek közt a Szellemirtókat, a Golfőrülteket és az Idétlen időkiget. Ramis 2014 februárjában hunyt el, de digitális trükk segítségével még a legutóbbi, 2021-es Szellemirtókban, Az örökségben is látható.


2. Kapkodás és kimerültség

Azt gondolnánk, egy vígjáték forgatása csupa móka, de a Még egy kis pánikról ez egyáltalán nem mondható el. Az első rész akkora siker volt, hogy rohamtempóban kezdtek neki a másodiknak (a Csak egy kis pánikot 1999-ben, a Még egy kis pánikot 2002-ben mutatták be). A mindkét részt forgatókönyvíróként és rendezőként is jegyző Harold Ramis lánya, Violet Ramis Stiel a memoárjában arról ír, hogy az egész produkció olyan volt, mint egy rémálom. A forgatás kezdetekor még nem volt kész forgatókönyv, így Ramis párhuzamosan írta és átírta a jelenteket, valamint helyszíneket is kellett keresni. 

3. Egy gengszter nem kacag

Abban a jelenetben, amiben Sobel doktor (Billy Crystal) Paul Vitti (Robert De Niro) katatóniáját vizsgálja, rengeteg furcsa hangot hallat, és vicces gesztus tesz, hogy megnevettesse őt, bizonyítva ezzel, hogy csak színlel. De Niro egy interjúban elmondta, hogy borzasztóan nehéz volt faarcot vágnia a felvétel közben, mert Crystal tényleg baromi mulatságos volt. Elő is fordult, hogy elnevette magát: ezek a bakik először a film VHS-kiadására kerültek rá.


4. Módosított dalszöveg

Amikor Robert De Niro a West Side Story-ból az I Feel Pretty című dalt énekli, akkor azoknak, akik ismerik az 1961-es filmváltozatot, feltűnhetett, hogy valami nincs rendben. Bizony, jól érezték, hiszen a színész nem a filmbeli szöveget, hanem a színpadi változatot énekelte. Csupán egyetlen szót változtattak meg, de az nagyon jelentős, ugyanis a filmben az hangzik el, hogy: “I feel pretty and witty and gay”, vagyis “Szépnek, szerelmesnek és vidámnak érzem magam”. Ám a “gay” szót “bright”-ra, vagyis “élénkre” módosították, a "gay" szó ugyanis ma már csak "meleg", és nem vidám értelemben használatos.

5. Terapeuták és musicalek

Ha már szóba került a West Side Story I Feel Pretty című dala, jegyezzük meg, hogy az egy évvel később, 2003-ban bemutatott Ki nevel a végén? című filmben is elhangzik. Ez még nem is lenne olyan különleges, de a Jack Nicholson és Adam Sandler főszereplésével készült film szintén egy olyan vígjáték, melyben egy terapeuta az egyik főszereplő. Úgy látszik a pszichológia megkedvelte ezt a dalt. 


6. Módosított jármű

A Mercedest nem arra találták ki, hogy sűrű kanyarok közepette, nagy sebességgel üldözzünk vele valakit. Ám Pault és Bent épp egy ilyen márkájú kocsi üldözi, szóval muszáj volt módosítani rajta, hogy le lehessen forgatni vele a jelenetet.

7. A kirúgott profi

A forgatási jelenetben, amikor kirúgják a rendezőasszisztenst, egy igazi belsős poént láthatunk. Az elbocsátott alkalmazottat ugyanis Joseph Reidy alakítja, aki viccből vállalta el a szerepet, hiszen ő maga is rendezőasszisztens, sőt jelen filmnek is ő volt a rendezőasszisztense. Ráadásul nemhogy kontár lenne, de az egyik legjobbnak tartják a szakmában (olyan filmekben dolgozott, mint a Bosszúállók: Végjáték, a Fekete hattyú, a Viharsziget, a Casino vagy a Született július 4-én).


8. Al Capone és baseball

A Még egy kis pánik előszeretettel rejt el utalásokat De Niro egyéb filmjeire, főként azokra, amelyekben gengsztert alakított. Az Aki legyőzte Al Caponét című 1987-es filmben magát Al Caponét alakította, és az egyik megrázó jelenetben egy étteremben baseballütővel szétveri valakinek a fejét. Erre utal, amikor Sobel doktor megkérdezi, hogy milyen munkát szeret végezni, és Paul azt mondja, hogy “Szeretem baseballütővel fejbeverni a palikat.”

9. Egy gengszter sofőrje

Amikor Sobel doktor rájön, hogy a fia Paul Vitti sofőrjeként dolgozik, egy alkalommal ráordít, hogy: “Kifelé, Clemenza!”. Ez is egy utalás, mégpedig A keresztapa 2. (1974) című filmre, amelyben Robert De Niro a fiatal Vito Corleonét alakította, és találkozott Clemenzával, akivel barátságot kötött.


10. Búcsú

Ez volt az utolsó filmje Joe Viterellinek, aki Vitti egyik emberét, Jellyt alakította. A színész olyan filmekben játszott, mint a Lövések a Broadwayn, a Las Vegas - A bűnös város, vagy a Maffia! című gengszterkomédia. A Csak egy kis pánikban és a Még egy kis pánikban is láthatjuk, a kritikusok kiemelték a karakterét, és hangsúlyozták, hogy többek közt általa lesz ez a két film több, mint egy felszínes komédia. Jelly az, aki új dimenziót ad a sztorinak. Viterelli 2004. január 28-án, 66 évesen hunyt el, halálát egy szívműtét szövődménye okozta. 


(via IMDb)