10 tény, amit tuti nem tudtál az Amerikai pite 2-ről

Elképesztő, hogy repül az idő: már Jason Biggs második sikamlós vígjátékán is 20 évvel ezelőtt nevettünk a moziban. Most, hogy az Amerikai pite 2-t az egyik tévécsatornán is el lehet csípni, összeszedtünk a filmről 10 kacagtató kulisszatitkot!

1. Az Amerikai pite-filmek a forgatókönyvíró saját ifjúkori élményein alapultak. No persze nem arra kell itt gondolni, hogy Adam Herz is ugyanúgy megkufircolt 18 évesen egy tányér pitét, mint ahogy azt Jason Biggs a franchise híres-hírhedt címadó jelenetében... Az író inkább csak olyan általánosságokat vett át a saját életéből, mint hogy az első rész gimisei azért a Michigan állambeli East Great Falls nevű, kitalált városban jártak suliba, mert maga Herz is a michigani East Grand Rapids középiskola tanulója volt, ahol ráadásul a helyi sportcsapatnak ugyanúgy kék-arany volt a színe, ahogy az Amerikai pitében (amelynek az eredeti címében egyébként még szó sem volt Amerikáról meg pitéről, ugyanis szimplán csak ez volt: East Great Falls High).

Fotó: InterCom

 

2. Az 1999-es Amerikai pite anno akkora bombasiker volt, hogy mindenképp kellett neki egy folytatás. A 11 millióból leforgatott első rész 235,5 milliós bevételt termelt, így a következő rész már 30 milliós büdzséből készülhetett. A történet ugrott egy kicsit előre az időben:  a pitével bensőséges viszonyt ápoló Jim (Jason Biggs), a lovagias Oz (Chris Klein), a titkon még mindig Vickyért epekedő Kevin (Thomas Ian Nicholas), az idióta Stifler (Seann William Scott) és a Stifler mamájára ráhajtó Finch (Eddie Kaye Thomas) az első egyetemi év után hazatérnek East Great Fallsba, hogy a nyári vakáció idejére házat béreljenek a tengerparton, és parti-zónává alakítsák a parti zónát. Buli és kaland következik buli és kaland hátán: Oz telefonszexelne az Európában tanuló Heatherrel (Mena Suvari), de valami mindig megzavarja a virtuális hancúrt, Finch Stifler mamájával (Jennifer Coolidge) bújna ágyba, Stifler a szomszéd lányokkal, Jim pedig a zenetáborban megkéri Michelle-t (Alyson Hannigan), hogy adja ki magát a barátnőjének a Csehországból ismét Amerikába érkező Nadja (Shannon Elizabeth) előtt. Az Amerikai pite 2-t szó szerint zabálták a népek: a 2001-es bemutatóját követően 287,6 milliós összbevételt generált világszerte, így számos folytatás és spin off követte később.

3. A cseh cserediák, Nadja ebben a részben már nem vetkőzött le. A karaktert alakító Shannon Elizabeth ugyanis attól tartott, hogy ha bevállal egy újabb meztelen jelenetet, akkor végérvényesen beskatulyázzák őt Hollywoodban, és onnantól már csak könnyű vérű nőket alakíthat.

4. Nadja ugyanabból az utcából hívta fel egy nyilvános telefonon Jimet, ahová anno Kyle Reese pucéran megérkezett a jövőből a Terminátor elején. Még talán a telefon is ugyanaz, aminek a telefonkönyvéből Kyle Reese kitépte azt az oldalt, amin Sarah Connor lakcíme szerepelt.

 

5. Azért van az a disznó poén, ami még az Amerikai pite-filmek stábjának is megfekszi a gyomrát! A moziváltozatból ugyanis kivágták azt a jelenetet, amelyikben a zenekari tábor vezetője csúnya kiütésekkel és pörsenésekkel a szája körül ébred reggel, miután előző nap azon a trombitán játszott, amit korábban feldugtak Jim fenekébe.

6. Stifler mamája után Stifler faterját is megismertük volna az Amerikai pite 2-ben. A karaktert ráadásul nem kisebb sztár alakította volna, mint a 2006-ban elhunyt Chris Penn (Kutyaszorítóban, Tiszta románc)! Le is forgatták a jeleneteit, de annyira utálta a tesztközönség, hogy a film végső változatából inkább kivágták őt.

Forrás: UIP-Duna Film

 

7. Ebben a filmben is felharsan a Blink 182 egyik kultikus nótája. Az 1999-es első részben akkor szólt a rockbanda Mutt című dala, amikor Jim átrohant a cimboráihoz, hogy ő is webkamerán keresztül sasolhassa, ahogy Nadja levetkőzik a szobájában (ezt a jelenetet egyébként, ahogy azt nemrég megírtuk mi is itt a PORT.hun, utólag már Shannon Elizabeth is elítéli, és nem forgatná le). A második részben akkor harsan fel a Blink 182-től az Everytime I Look for You, amikor Oz és Stifler összefutnak az egyetemen. Itt a kettyós Stifler bevallja, hogy valójában csak azért jött be, mert az előadóban ülő lányok szoknyája alá akar bekukucskálni, és hidegzuhanyként éri, hogy aznap zárthelyi dolgozatot fognak írni.

 

8. A korhatár-besorolás és a cselekmény pörgősebbé tétele miatt számos jelenetet megkurtítottak a készítők. Stiflert például két középiskolás srác is megdicséri a bulijáért, ő azonban beszól nekik, hogy középiskolás csajokat akart hívni, nem lúzereket. Erre a srácok felemlegetik neki a Finch és Stifler anyja között történteket, mire Stifler mindkettejüket kidobja a buliból. De hosszabb volt eredetileg az a jelenet is, amikor Jim síkosító helyett pillanatragasztóval keni össze magát önkielégítés közben, és a baleset után kénytelen kórházba menni az apjával együtt. Itt egy kerekesszékes nő meglátja, hogy egy pornókazetta ragadt Jim kezéhez, és éktelen patáliát csap, mire Jim apja annyira feldühödik ezen, hogy telekürtöli az egész kórházat azzal, mi történt a fiával. Később, amikor dvd-n is kijött a film, ezek a jelenek mind visszakerültek az eredeti helyükre.

Fotó: UIP-Duna Film

 

9. A Michelle-t alakító Alyson Hannigan frizurája teljesen más két egymást követő zenetáboros jelenetben. Ennek az az oka, hogy a színésznő pont az Amerikai pite 2-vel egy időben forgatta a Buffy, a vámpírok réme című tévésorozat egyik epizódját (1997 és 2003 között ugyanis összesen 144 részben alakította Willow Rosenberget a népszerű szériában), és egy ottani leállási szünetben futott át az Amerikai pite 2 felvételére, felvenni Michelle és Jim kamu szakítási jelenetét.

Forrás: UIP-Duna Film

 

10. A Filmvilág igencsak lesújtó kritikát közölt anno az Amerikai Pite 2-ről. Vidovszky György így dohogott a patinás filmművészeti magazin híres-hírhedt Láttuk még rovatában 2001 végén:

Végy tehát (újra) néhány kipróbált, szerelemre éhes tini-karaktert, közös vakációt, sok poént, hogy vígjáték legyen, pikáns jeleneteket, hogy szex komédiának is elmenjen, nyári tábort, házibulit, kollégiumot és néhány abszurd helyzetet. A »mondanivaló« miatt meg tégy hozzá meghitt apa–fiú kapcsolatot. Sajnos, a film mindössze ennyiből áll, pontosabban esik darabokra: történet nincs – vagyis, ami történik csak apropója a helyzetkomikumnak, ezért már az első pillanattól kezdve nincs tétje semminek. Pontatlan és zavaróan közhelyes dramaturgiai érzékkel adagolt és felépített szituációkat látunk, ahol nem ismerik az alkotók a kivárásban, a váratlanban rejlő lehetőségeket.