10+1 érdekesség a T.J. Hookerről

Nem ez volt a régi szép idők legjobb amerikai zsarusorozata, nem is biztos, hogy jól öregedett és az sem, hogy ezeket a frizurákat ne mosolyognánk meg, de sokan ezen nőttünk fel, és ezt nem vehetik el tőlünk.

40 éve indult Amerikában „világhódító” útjára a T.J. Hooker (bár a legtöbb külföldi csatornára csak évekkel később ért el), amit annak idején annyian szerettek – pedig teljesen másként tervezték, mint amilyen lett. Rick Husky showrunner, forgatókönyvíró és producer ugyanis egy korábbi munkája, a The Rookies (Az újoncok) folytatását tervezte, The Protectors címmel és amely nem egy főszereplős film, hanem igazi csapatmunka lett volna. Csakhogy William Shatner annyival jobb volt a társainál – vagy azok annyival gyengébbek nála, hogy újragondolták az egészet és az ő vállára pakolták a sorozatot. Husky egyébként később a MacGyver és a S.W.A.T. - Különleges egység alapembere lett.


Honnan a név? Hősünk teljes neve Thomas Jefferson Hooker, keresztnevét Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnöke, a Függetlenségi Nyilatkozat fő szerzője után kapta, a vezetéknevét pedig a polgárháború északi tábornoka, Joseph „Fighting Joe” Hooker ihlette. Ezek alapján ki merjük jelenteni, hogy a széria készítői szerették a történelmet.

Mi a háttérsztori? T. J. Hooker a vietnámi háború alatt a különleges erőknél szolgált, majd rendőr lett, 15 éven át civil ruhás nyomozó. Csakhogy megölik a partnerét, a gyilkos pedig szabadlábra kerül, és a rendszerben csalódott Hooker kérvényezi, hogy ismét egyenruhás járőrként dolgozhasson, hogy a bűnt még az utcán, a kezdeteknél tiporhassa el. Ez alapján arra számíthatnánk, hogy Hooker amolyan utcai igazságosztó, de sokkal inkább fiatal újoncok, köztük a forrófejű Vince Romanóval (Adrian Zmed) mentora és apafigurája lett.

Az első évad remek nézettséget produkált, a sorozatot pedig a második évadra kicsit átfazonírozták. Mivel Vicki Taylor karakterét nem találták elég izgalmasnak, megváltak April Clough-tól, a helyére pedig állandó szereplőként Heather Locklear lépett Stacy Sheridanként, aki mellesleg a főnök lánya, és a másik veterán járőr, James Corrigan (James Darren) partnere. Ők aztán lassan egyenrangúvá váltak a két eredeti főhőssel, Hookerrel és Romanóval.

A sorozat négy évig futott  az ABC csatornán, akik aztán meg akartak tőle szabadulni. Erre a lehetőségre csapott le a rivális CBS 1985-ben. Leszerződtették az egész készítőgárdát. és még egy évadot legyártottak, illetve elkészítettek egy kétórás tévéfilmet Hookerékkel Blood Sport címmel. A nézettségen azonban nagyot nem tudtak lendíteni, és egy évad után Hookerék nyugdíjba vonultak.

Az utolsó évad sikertelenségének egyik oka az volt, hogy a közönségkedvenc Romano hadnagyot megformáló Adrian Zmed új kihívásokat keresett és búcsút mondott, mondván, nagyobb szerepekre vágyik.

Ezzel csúnyán elszámolta magát, a zsarusorozat után a színész eléggé lecsúszott: pár vendégszereplést (Szerelemhajó, Gyilkos sorok, Caroline New Yorkban, Halálbiztos diagnózis) leszámítva nem igazán kapott munkát. Mára odáig jutott, hogy szerepet vállalt a Sharknado 4. című borzalomban. Zmed, akiről mindenki azt gondolja, hogy latin, de igazából román származásának köszönheti vezetéknevét, szülei még a Bánságban, a Temes megyei Nagykomlóson születtek, és beszéli is a nyelvet. 

Akárcsak a legtöbb hasonló sorozatnál, a T.J. Hooker készítői is arra törekedtek, hogy minél több sztárvendége legyen a shownak, és sikerült is néhány nagyobb nevet behúzniuk – persze vannak nevek, amik azóta már nem tűnnek olyan nagynak. Köztük volt Sharon Stone, Delta Burke, Jim Brown, Jerry Lee Lewis, Elizabeth Pea, a szépségkirálynőből lett színésznő Vanessa Williams, Tori Spelling, David Caruso és Leonard Nimoy.

Sharon Stone -nal a készítőknek komoly tervei voltak, az ő vendégszereplését a negyedik évad "Hollywood Starr" című részében egy azonos című spin-off sorozat pilot epizódjának szánták. Ennek a hősnője lett volna Stone mint Dani Starr nyomozónő. Bár az epizód jól sikerült, a Hookerrel egy közös ügyön dolgozó Stone-t szerették a nézők, Starrnak pedig izgalmas háttérsztorit találtak ki, a spin-off szériából végül nem lett semmi, pedig a 80-as években nagy újdonság lett volna egy rendőrnős széria.

A sorozat sikeréhez nyilván hozzájárult Shatner Star Trekes múltja is – a széria pont akkor indult, amikor a mozikba került a Star Trek 2. - Khan haragja (1982) -, és

a rajongók számára az lehetett a csúcspont, amikor a Kirk kapitányt alakító Shatner és a Spockot játszó Leonard Nimoy egy epizódban szerepeltek.

A második évad „Enyém a bosszú” című epizódjáról van szó, amiben Nimoy egy rendőrtiszt, Hooker régi ismerőse, akinek megtámadták a lányát, de a tettes szabadlábra került, és ő le akarja vadászni – Hooker nyilván ezt akadályozná meg. Nimoy azzal a feltétellel vállalta a szereplést, hogy ő rendezheti az epizódot, a két szereplő egyik párbeszéde pedig egy elég szemtelen Star Trek utalást rejt.

Egy élelmes megfigyelő megállapította, hogy bár a sorozatot Los Angelesben forgatták – a nem létező Lake City-ben játszódik -, soha senki nem visel benne napszemüveget. Egy kivétel van, Anne Perry, de az ő karaktere vak. És arra is felfigyeltek, hogy Hooker és társai az első két évadban soha nem kötik be magukat, de a nézői visszajelzések alapján változtattak ezen a hanyag hozzáálláson.

Bár Szersén Gyula is kiváló szinkronhangja volt William Shatnernek, számos T.J. Hooker-epizódban Vass Gábor hangján szólalt meg a valóságban sosem létező amerikai nagyváros, Lake City motorháztetőkön átvetődő, hétpróbás utcai zsaruja.