11 érdekesség a többször Arany Málna-díjas Nyerő párosról

Jean-Claude Van Damme és a kosárlabdásnak remek, színésznek pocsék Dennis Rodman a gonosz Mickey Rourke ellenfelei, a nagy leszámolás a római Colosseumban zajlik, ahol egy Coca-Cola-automata menti meg hőseinket. Bizony!

1. A Nyerő páros (1997) volt a hongkongi rendezőlegenda, Hark Tsui angol nyelvű rendezői debütálása, aki biztos, ami biztos, magával hozott egy másik hongkongi legendát, Sammo Kam-Bo Hungot különleges akciókoreográfusként, hogy segítsen a harcjelenetekben.

2. Az eredeti forgatókönyvet Don Jakoby írta "The Colony" címmel, és 1 millió dollárért sikerült eladnia 1995 júliusában. A történet szerint Görögország partjainál egy szigeten őrzik azokat a hivatalosan halott CIA-ügynököket, akik kompromittálódtak egy-egy bevetés során, de egy ügynök megszökik a szigetről, hogy bosszút álljon főellenségén. Ez csak vázként maradt meg a végső verzióban, és Jean-Claude Van Damme szerint, bár nagyszerű forgatókönyvről volt szó, túlságosan is átírták, és a sok változtatás kissé karikatúraszerűvé tette a filmet.

Forrás: InterCom

 

3. A hősünk fő ellenfelét, a terrorista Stavrost játszó Mickey Rourke komoly harcművészeti képzésen esett át, hogy elnyerje azt a fizikumot, amit a filmben láthatunk, és hogy hihető ellenfél legyen a Jean-Claude Van Damme-mal közös harci jelenetekben. Mondjuk az ő ökölvívói pályafutásával az alapfizikum azért biztos megvolt.

4. JCVD filmbeli szövetségesét, a jófej fegyverdealer Yazt a kosárlabdás szupersztár, Dennis Rodman alakítja. Rodman volt a maga idejében a világ legszemtelenebb kosárlabda-játékosa, pályán és pályán kívüli eljátszott balhéinak legalább akkora tábora van, mint klubtársainak, Michael Jordannak és Scottie Pippennek. Ők hárman valósították meg a Chicago Bulls tökéletes "háromszögtaktikáját": Rodman mindent szétrombolt, amivel az ellenfél próbálkozott, Pippen előkészített és Jordan zsákolt. Vagy fordítva, ha a taktikai helyzet úgy kívánta. Rodman nem játszott szimpatikusan, nem véletlenül kapta a Féreg becenevet.

Forrás: InterCom

 

5. A film nem aratott osztatlan sikert Észak-Amerikában: míg a költségvetése kereken 35 millió amerikai dollár volt, csak 18 milliót hozott az amerikai és kanadai jegypénztáraknál. A produkció a tengerentúlon jobban muzsikált, ott 44 millió amerikai dollárt hozott, így az összteljesítménye 62 millió volt, ami szerény sikernek minősült – igaz, a videokölcsönzés később szépen hozott a konyhára.

6. A következő film, amelyben Jean-Claude Van Damme szerepelt volna a Nyerő páros után, az Abominable című akcióhorror lett volna, amit úgy írtak le, mint a „Predátor a hóban ", és amelyben egy hegymászócsoportot mentett volna meg egy vérengző jetitől. A filmet 1995-től Peter Hyams és Renny Harlin rendezők próbálták pályára állítani, de a Nyerő páros harmatos eredményeit látva a Universal stúdió kukázta az Abominable projektet.

7. A „kolónia” jeleneteit Jean Claude Van Damme spanyolországi nyaralójában vették fel, amit a 80-as évek végén vett meg egy elhibázott befektetésként, és 1997-re már több mint 1000 dollárjába került hetente. Bár emiatt kicsit át kellett írni a forgatókönyvet, de ennek mindenki örült, mert ez azt jelentette, hogy Van Damme végre felhagyott azzal, hogy mindenkit egy „rendkívül előnyös” spanyolországi befektetés lehetőségével zaklasson.

Forrás: InterCom

 

8. Ki hinné, de a film Arany Málnát vihetett haza, a legjobb – párdon, legrosszabb – páros a vásznon, a legrosszabb mellékszereplőnek és a legrosszabb feltörekvő tehetségnek járót. Az utóbbi kettőt Dennis Rodmannek ítélték, ami igazságtalanság, mert nem tekinthető mellékszereplőnek.  

9. Rodman, aki a filmen belül 6-szor vált hajszínt és/vagy frizurát, egyébként más módon is hozzájárult a produkció „sikeréhez”: a filmzenén Crystal Waters énekesnő „Just a Freak” című dalában énekel. A dal nem is készülhetett volna máskor, mint a 90-es években.

10. A nagy finálé Rómában, a Colosseumban zajlik, nyilvánvalóan kalapemelésként Bruce Lee és Chuck Norris harca előtt A Sárkány útjában (1972), ami ugyanitt zajlott, csak ugyebár az jó volt, ez inkább vicces, de nem véletlenül szerepel az adatlapon az akcióvígjáték műfaji megjelölés.

11. Az is vicces, hogy az üres Colosseumban – amit a dél-franciaországi Arles arénája helyettesített – egy sor Coca-Cola-automata található, és egy ilyen italautomata menti meg hőseinket a robbanástól, amelyet az a taposóakna okoz, amire Stavros véletlenül rálépett, miközben megtámadta egy tigris. Kell ennél ütősebb termékelhelyezés? Vagy mondjuk rosszabb?