11 érdekesség az 50 éve bemutatott San Francisco utcáinról

Hozzánk némi késéssel jutott el a sorozat, ami sztárt csinált Michael Douglasból, aki masszív protekcióval kapta meg a szerepet, Karl Malden pedig Mladen Sekulovich néven született, és mindig büszke volt szerb gyökereire

1. A sorozat egy azonos című pilot tévéfilmmel indult, amely Carolyn Weston 1972-es, Szegény, szegény Ophelia című detektívregénye alapján készült, és egy héttel a sorozat debütálása előtt vetítették le. A film forgatókönyvét a veterán Edward Hume írta, aki a sorozatot Weston regényének szereplőit és a cselekmény alapmotívumait felhasználva fejlesztette ki. A filmben Robert Wagner, Tom Bosley és Kim Darby voltak a vendégszereplők.

2. A San Francisco utcáin eredetileg este 9-kor futott az ABC csatornán, a CBS népszerű sitcomjaival versengve. A nézettség csapnivaló volt, de a kritikusok szerették, és csupán ezért rendelték be a második évadot. Itt viszont változtattak a vetítési időponton, a műsort csütörtök estére helyezték át. A nézettség azonnal megugrott, hiszen a népszerű krimik is ebben az idősávban futottak, így a közönség már ideszokott. A második évadtól kezdődően mindvégig maradt a csütörtöki nap fixen.

 

Forrás: ABC Network

 

3. A siker része volt az a hitelesség is, ahogy San Francisco városát bemutatták. Bár az első évadban a belső térben játszódó jeleneteket egy burbanki stúdióban vették fel, a második évadtól

már csakis San Franciscóban forgott a kamera,

és ha lehetett, jól felismerhető külső helyszíneken vettek fel mindent. Ebben a városvezetés is maximálisan támogatta a tévéseket, hiszen jót tett a sorozat a város imidzsének.

4. A veterán rendőrtisztet, Mike Stone detektívet alakító Karl Malden és az iskolázott, de a szolgálatban zöldfülű Steve Keller felügyelőt játszó Michael Douglas erős szakmai és személyes kapcsolatot alakított ki a sorozatban eltöltött idejük óta. Ami nem meglepő, hiszen Malden Douglas apja, Kirk egyik legjobb barátja volt már a 30-as évek vége óta, Michael már kisgyerekként ismerte, és kifejezetten az ő kérésére kapta meg a szerepet a jóképű, de ismeretlen srác. Malden Douglast úgy emlegette, mint "a sosem volt fiam" – a színésznek „csak” két lánya volt -, Douglas pedig mindig a mentoraként emlegette Maldent.

 

Forrás: ABC Network

 

5. Az Oscar-díjas Karl Malden cseh anyától és szerb apától Mladen Sekulovich néven született, 1912. március 22-én. Chicagóban a város nagyrészt zárt, szerb negyedében nőtt fel, Malden óvodás koráig nem is beszélt angolul. Kezdő színészként keresztnevének betűiből „kreálta” művésznevét, de szokása volt, hogy elérje, hogy azokban a produkciókban, amelyekben játszott, legyen egy Sekulovich nevű karakter. Ilyen volt A rakparton (1954) is, és  San Francisco utcáinban is volt egy mogorva Sekulovich nevű idősebb őrmester, akinek az volt a dolga, hogy a letartóztatottakat a cellákhoz kísérje.

6. Az ötödik, egyben utolsó évad második epizódja után Douglas elhagyta a show-t, hogy ellássa a Száll a kakukk fészkére (1975) produceri munkálatait, amit apjától örökölt meg, aki annak idején megvette a megfilmesítési jogokat. Megtehette, hogy továbblép, kinőtte az őt népszervé tevő sorozatot, karakterének hiányát pedig azzal magyarázták, hogy a Berkeley Egyetemen tanít, míg Stone hadnagy partnere Dan Robbins felügyelő (Richard Hatch) lett. A változás nem volt népszerű a közönség körében, a műsor 1977-ben véget ért a nézettség csökkenése és a megnövekedett gyártási költségek miatt.

 

Forrás: ABC Network

 

7. A sorozat öt évadon keresztül, 1972 és 1977 között futott az ABC-n, és összesen 119 darab 60 perces epizód készült el. Mint a legtöbb nyugati sorozat, ez is több év késéssel érkezett hozzánk: először 1978 és 1982 között sugározták, évi 5-6 epizód adva le, pluszaz ismétlések. Majd 1990-91 között újabb néhány epizód került leadásra. Elsőként A golyó című, 14. részt vetítették 1978. december 26-án, kedden a Magyar Televízió egyes csatornáján 20.05-kor. Szabó Sándor és Szakácsi Sándor szinkronja külön patinát kölcsönzött a sorozatnak.

8. A sorozat szponzora a Ford Motor Company volt, és a benne láthatót járművek fele új Ford autó volt – a jellemző felosztás az volt, hogy

a jófiúk Fordot vezettek, a rosszak valami mást.

A korai epizódokban Keller és Stone egy barna, 1971-es négyajtós Ford Galaxy szedánt vezetett, és a San Francisco-i kapitányság teljes cirkálóflottája Ford Galaxx járőrautókból áll.

 

Forrás: ABC Network

 

9. Amerikában 1992. január 27-én mutattak be egy nosztalgiai tévéfilmet, egy amolyan reunion darabot Vissza San Francisco utcáira címmel. Douglas nem szerepelt benne, Malden azonban visszatért, akárcsak a lányát alakító Darleen Carr. A történet szerint a kapitánnyá avanzsált Stone újra az utcákat rója, miután legjobb barátját megölték. Mellé áll még két tapasztalatlan, de törekvő ifjú beosztottja, miközben a várost egy újabb erőszakspirál keríti hatalmába.

10. Az emlékezetes főcímzene Patrick Williams munkája, amit azóta rengetegen feldolgoztak.

 

Forrás: ABC Network

 

10+1. Nem mehetett le sorozat a 70-es években speciel guest, avagy vendégsztár nélkül, és a következő hírességekkel dicsekedhetett. Csak azokat említjük, akikre még ma is emlékszünk, illetve akikre Magyarországon biztos emlékeznek. Dean Stockwell, Don Johnson, Tom Selleck, Leslie Nielsen, James Woods, Nick Nolte, Arnold Schwarzenegger, Martin Sheen, Mark Hamill, John Saxon, Ned Beatty, Paul Sorvino, Carl Weathers, Cheryl Ladd, David Soul, Sam Elliott, Vic Morrow. A vendégsztárok közé tartozott Diana Douglas, Michael Douglas anyukája, aki a második évad Elátkozott kápolna című epizódjában szerepelt.