117 perc színtiszta adrenalin

Majdnem két óra tiszta erőfitogtatás, tesztoszterontól fűtött bajtársiasság és fizikai erőpróba egy filmben, aminek ugyan nincs sok lelke, de van bicepsze és van tüdeje.

Mivel nálunk nem játszották, talán idehaza kevésbé ismert tény, hogy a S.W.A.T. - Különleges kommandó (2003) egy, a hetvenes évek közepén futott, és akkor nagyon népszerű, azonos című sorozat alapján készült – és tiszteletadásként a széria színészei meg is kapták a maguk apró jeleneteit. Mindez azért furcsa, mert a film nagyon is az ezredforduló világát idézi. Ekkor kezdték Amerikában a rendőri erőket katonai szintre fejleszteni, és így kaptak a különböző kommandós egységek óriási hangsúlyt, és ekkor indult útjára a Halálos iramban széria, aminek a film egyfajta kistestvére.

 

Merthogy, akárcsak a Vin Diesel-féle hatalmas sikerű franchise, itt is minden a lóerőről és a fegyverek űrméretéről szól, leöntve a lojalitásról szóló mesével és azzal, hogy majdnem mindegy, hogy valaki a törvény melyik oldalán áll, ha elég tökös és jól néz ki – ráadásul a korszak keménycsaja, Michelle Rodriguez itt is és ott is szerepel. És talán színtiszta véletlen, de ugyanazok a producerek is, csakhogy itt nem kigyúrt autótolvajokat ismerünk meg, hanem kigyúrt elit rendőröket, akiknek New York ÖSSZES bűnözőjével kell megverekedniük. De ne siessük előre! Jim Street (Colin Farrell) és Brian Gamble (Jeremy Renner) és a rendőrség elit osztagának a tagjait egy rosszul sikerült túszmentő akció miatt felfüggesztik. Brian – aki miatt az akció félresikerült - megsértődve távozik, míg Jim inkább vállalja a megalázó lefokozást, csakhogy az egység közelében maradhasson. Az alkalom hamarosan el is jön, amikor Hondo őrmester (Samuel L. Jackson) elhívja az újonnan létrehozott S.W.A.T. egységhez, ahol mindenkire kőkemény kiképzés vár.

A csapat hamarosan bebizonyíthatja, mit ér, amikor Alex Montelt (Olivier Martinez), a hírhedt drogbárót közben sittre vágják Los Angelesben, a dörzsölt maffiózó azonban alaposan feladja a leckét a rendőrségnek, amikor hatalmas összeget ajánl fel azoknak, akik kiszabadítják. A 10 millió dollárra a város össze bűnözője felkapja a fejét, és a S.W.A.T. csapatra vár a feladat, hogy kimenekítse a gengsztert New Yorkból, miközben felbukkan egy régi ismerős is. Mindez persze nem egy bonyolult képlet, ahogy maga a film sem túl összetett, sőt, Clark Johnson munkája mégis kisebb közönségkedvenc lett az évek során.

És nyilván nem csak azok szeretik a filmet, akik odavannak a rendőrsztorikért és a kommandós filmekért, hanem akik értékelik a jó akciófilmeket, és ez bizony látványos és izgalmas. Bár nem ez Colin Farrell igazi világa, mégis jól hozza a karaktert, de a film legjobb húzása a babaarcú, és ekkor még nagyrészt ismeretlen Jeremy Renner szerepeltetése volt a főgonoszként, és pont azért ennyire jó ebben a szerepben, mert nem az a tipikus baltával faragott képű, reggelire kisbabákat zabáló figura, hanem olyasvalaki, aki akár korábban a főhős legjobb haverja is lehetett volna. Spoiler riadó: tényleg a főhős legjobb haverja volt.