12 dolog, amit nem tudtál a Dallasról

Talán sehol máshol nem szeretik annyira a Dallast, mint nálunk, ahol még egy tévécsatorna is az egyik karakterről van elnevezve. Az 1978 és 1991 között futott szappanoperát tehát biztos mindenki ismeri. De vajon ezt a tucatnyi érdekességet is hallottátok már róla?

1. A Dallas sztárjául eredetileg Victoria Principalt akarták, így az általa alakított Pamela állt a cselekmény középpontjában. Ebben a verzióban Jockey csak mellékfigura lett volna, ám a producereket annyira lenyűgözte Larry Hagman játéka, hogy csakhamar megtették a sorozat legfőbb karakterévé. Ennek megfelelően eleinte Jockey felesége, Samantha karaktere sem volt annyira kidolgozva, szóval közös jeleneteiket Hagman és Linda Gray leginkább improvizálták. Az alkotók ennek köszönhetően észrevették, milyen jó a kémia közöttük, így Samantha is fontosabb figurává válhatott.

2. Az események helyszínéül szolgáló Southfork egy valódi texasi farm volt, a Duncan Acres, ami egy Joe R. Duncan nevű férfi tulajdona volt, csak bérbe adta a filmeseknek. Amikor azonban a széria hihetetlen népszerűségre tett szert, a rajongók elkezdtek folyamatosan özönleni a házhoz, amit a Duncan család annyira nem bírt elviselni, hogy inkább eladták az ingatlant, amelyben így azóta egy Dallas múzeum működik.

3. A nyolcvanas évek közepén Linda Grayt egy időre kirúgták a csapatból, miután fizetésemelést kért, illetve Larry Hagmanhez és a Bobbyt alakító Patrick Duffyhoz hasonlóan szeretett volna ő is rendezni egy-egy epizódot. Gray végül úgy került vissza a gárdába, hogy Hagman megfenyegette a tévéseket, hogy ő is távozik, mert a színésznő és az általa megformált karakter nélkül nem érezte elég jónak a saját alakítását.

4. Hagman Grayen kívül mást is megmentett: amikor a Ray Krebset játszó Steve Kanaly úgy érezte, hogy nem fejlődik sehová a karaktere, ezért távozni akart, a Jockey-t alakító színész állt elő azzal az ötlettel, hogy derüljön ki, hogy Ray igazából Jock Ewing törvénytelen fia. A fordulat tetszett Kanalynek, szóval maradt. Ez a csavar ugyanakkor jelentett némi kellemetlenséget, mivel az első epizódokban Ray és Lucy szeretők voltak, ennélfogva a lány a saját nagybátyjával feküdt le – szóval onnan kezdve, hogy kiderült Ray igazi identitása, soha többé nem említették a sorozatban az affért.

5. Az egyedüli színészek, akik a Dallas első és utolsó epizódjában is szerepeltek: Larry Hagman (Jockey), Patrick Duffy (Bobby), Ken Kercheval (Cliff Barnes), Linda Gray (Samantha) és Steve Kanaly (Ray Krebbs). Hagman pedig az egyetlen sztárja a szériának, aki az összes, azaz mind a 357 részben benne volt. Őt Kercheval (342 epizód), Duffy (327 rész) és Gray (308 epizód) követi.

6. Susan Howard az eredeti tervek szerint csak egyszer jelent volna meg Donna Culverként, de a producereknek nagyon megtetszett az alakítása, ezért állandó szereplő lett. Hozzá hasonlóan a Clayton Farlow-t megformáló Howard Keelnek is csak két kis cameója lett volna egy-egy epizódban – őt viszont a nézők kedvelték meg annyira, hogy a tévések megtették fontos szereplőnek.

7. A Dallas szereposztása eredetileg teljesen máshogy nézett ki. Jockey szerepét először egy Robert Foxworth nevű színészre akarták bízni, aki azonban túl gonosznak érezte a karaktert (ő végül egy sokkal szimpatikusabb figurát játszott el a Falcon Crest című sorozatban). Ken Kercheval pedig nem Cliff Barnest, hanem Ray Krebset alakította volna, a végül Rayt megformáló Steve Kanaly viszont Bobby lett volna. Pamela majdnem egy Linda Evans, Samantha pedig egy Mary Frann nevű színésznő lett.

8. Amikor 1986-ban a tévések azt szerették volna, hogy Patrick Duffy térjen vissza a szériába, a színész felesége volt az, aki kitalálta, hogy ezt csak úgy lehetne megoldani, ha az általa alakított Bobby halálát valaki csak álmodta. Végül így is lett, és Bobby halála, pontosabban a teljes kilencedik évad cselekménye csak Pamela (rém)álmában történt meg.

9. Larry Hagman egyszer beismerte, hogy alkoholizmusa és amiatt, hogy rendkívül unatkozott a forgatáson, hosszú éveken át ugyanazt a figurát hozva, odáig vezetett, hogy keményen italozott munka közben is: saját bevallása szerint napi öt üveg pezsgőt is lehajtott. A színész ugyanakkora azt állította, hogy ez sosem ment a teljesítménye rovására, és soha nem hagyott ki egyetlen forgatási napot sem, ahogy soha nem rontott jelenetet sem a részegsége miatt. Negyven éven át tartó masszív italozása következtében egyébként a sztár 1995-ben májátültetésen esett át, mivel májrákos lett. 2012-ben, 81 évesen bekövetkezett halálához azonban nem ez vezetett: torokrák és szövődményei miatt hunyt el.

10. Az Ellie-t játszó Barbara Bel Geddes a forgatás ideje alatt végig New Yorkban élt – így folyamatos ingázással teltek a hétvégéi.

11. 1983-ban bejelentették, hogy az eredeti szereplők részvételével nagyjátékfilmes verzió készül a Dallasból, amiből azonban végül sajnos nem lett semmi. Egy reboot azonban készült a sorozatból, ami 2012 és 2014 között három évadot élt meg, és az eredeti szériából – ugyanazt a karaktert hozva – feltűnt benne Larry Hagman (Jockey), Patrick Duffy (Bobby), Linda Gray (Samantha), Charlene Tilton (Lucy), Ken Kercheval (Cliff Barnes), Ted Shackelford (Gary Ewing) és Joan Van Ark (Valene Ewing) is.

12. A Pamelát megformáló Victoria Principal viszont nem tért vissza az új Dallasban, hiába hívták a producerek. Döntését egy közleményben indokolta, amelynek a lényege az volt, hogy mind a hűséges rajongókat, mind az eredeti Dallas íróit meg akarja tisztelni azzal, hogy Bobby és Pamela tragikus szerelmi történetét meghagyja olyannak, ahogy az az eredeti Dallasban szerepelt. Íróként egyébként a színésznő William Shakespeare-t nevezte meg, mert szerinte Bobby és Pamela szerelme igazi modern kori Rómeó és Júlia sztori volt. SPOILER! „Amikor leforgattam Pam végzetes autóbalesetét, számomra az volt a pont Pam történetének a végén. A producerek döntéseiért nem vállalhatok felelősséget, de a saját választásaimért igen, ezért úgy döntöttem,

nem homályosítom el Bobby és Pam love storyját egy kétségbeesett szerepvállalással”

– fogalmazott Principal.


(via IMDb)