12 dolog, amit nem tudtál a Magnumról

Az a csodálatos bajusz, a háttérben csodálatos tájakkal, az előtérben izgalmas bűnügyekkel! Nem csoda, hogy ezt a laza krimisorozatot a mai napig szeretjük. Akár megnézitek a napokban valamelyik epizódját a tévében, akár nem, ezt a tucatnyi érdekességet mindenképpen érdemes elolvasni róla.

1. A címszerepet alakító Tom Selleck egyszer elárulta, hogy Thomas Magnum figuráját eredetileg afféle tévés James Bondnak írták meg, akinek minden ujjára jut egy csinos stewardess, nagyvilági és idegesítően tökéletes. Selleck azonban nem akart egy ilyen szépfiút eljátszani, és arra kérte a forgatókönyvírókat és a producereket, hogy írják át a karaktert inkább egy alsóbb osztálybeli, hétköznapi, de sármos fickóvá, akivel bármely férfi néző könnyedén azonosulni tud. Amikor a tévések nemet mondtak, a színész megfenyegette őket, hogy akkor a sorozat helyett elvállalja Az elveszett frigyláda fosztogatói főszerepét, amire szintén felkérték. Végül erre a kis nyomásra az írók átírták a karaktert, és Sellecket a közönség azóta is ezzel a figurával azonosítja.

2. A Magnum eredetileg Dél-Kaliforniában játszódott volna, de a CBS csatorna az eredeti Hawaii Five-O 1980-as zárultával nem akarta bezárni a hawaii-i produkciós irodáit, így inkább áthelyezték oda az induló széria helyszínét, és a forgatást is.

3. Volt egy olyan terv, ami szerint a Magnum egyik epizódját Hongkongban forgatták volna, de ez végül nem jött össze. Bizonyos részeket azonban Los Angelesben vettek fel, s habár a sorozat egyes epizódjai olyan helyeken játszódtak, mint Francia- és Olaszország, Észak-Írország, Mexikó, Kenya, Vietnám, Kambodzsa, Thaiföld, Malajzia vagy Japán, a Los Angeles-i kiruccanást leszámítva az egyetlen alkalom, amikor a stáb nem Hawaii-on forgatott, az az a rész volt, amit Londonban és környékén vettek fel.

4. A titokzatos Robin Masters, Magnum főnöke hangját a filmes legenda, Orson Welles kölcsönözte. Volt róla szó, hogy az alkotók leleplezik az írót, akinek sosem láthattuk az arcát, de sajnos Welles még a sorozat befejezte előtt, 1985-ben meghalt. A hetedik évadban Magnum elkezdett azon agyalni, hogy igazából a Masters birtok intézője, Higgins maga Robin Masters, de végül az utolsó epizódban megmutatták a figurát, ám ekkor természetesen már nem Welles játszotta.

5. A Magnumnak és egy másik krimisorozatnak, a Gyilkos sorok címűnek voltak egymással összefüggő, crossover epizódjai (tehát olyanok, amelyekben együtt szerepeltek a két széria szereplői). Voltak tervek a Magnum és a Quantum Leap – Az időutazó összeboronálására is, de azok végül nem jöttek össze.

6. A Ricket alakító Larry Manetti volt az egyetlen a főszereplők közül, akinek a sorozatban nem volt bajsza. A negyedik évad Dream a Little Dream című epizódjában azonban kiköszörülték a csorbát, és ő is kapott egy vékony bajuszkát.

7. A széria 1988-ban történ lezárulta után a Universal Pictures eljátszott a gondolattal, hogy készít egy filmverziót a Magnumból az eredeti szereplőkkel. Még írattak is egy forgatókönyvet Tom Clancyvel, a Jack Ryan könyvek híres írójával, ami arról szólt, hogy Magnum visszatér a haditengerészethez, és ott is különféle kalandokba keveredik. A stúdió azonban végül úgy érezte, hogy a sorozat színészei és Clancy scriptje nem elég vonzóak ahhoz, hogy a filmváltozatból nagy box office siker legyen, szóval elvetették az ötletet.

8. A sörösüveggel pózoló T.C. képe sok évadon át megjelent a nyitó főcímben – annak ellenére, hogy már az első évad közepén kiderült, hogy a karakter antialkoholista.

9. A helikopterpilótát, T.C.-t alakító Roger E. Mosley-nak valóban volt helikoptervezetői jogosítványa, de a forgatáson nem engedték meg neki, hogy ő vezesse a gépet. A felvételek során takarásban mindig ült mellette vagy mögötte egy másik pilóta egy másik készlet botkormánnyal, és miután Mosley-val felvették a közeliket, a színész kiszállt a helikopterből, és a profi pilóta hajtotta végre a mutatványokat. A sztárt helyettesítő pilótán még egy kitömött ruha is volt, hogy messziről úgy nézzen ki, mintha olyan izmos lenne ő is, mint T.C.

10. A Masters birtok intézőjének, Higginsnek volt két dobermann kutyája, Zeusz és Apolló, akiket ő csak „fiúk”-nak hívott. A Magnum negyedik évadában a két kutyát költségcsökkentés céljából ki akarták írni a forgatókönyvből, de a Higginst alakító John Hillerman és a Magnumot játszó Tom Selleck kiharcolták, hogy az állatok maradhassanak.

11. 2014-ben a sorozatban szereplő Masters birtokot 15 millió 750 ezer dolláros áron eladásra bocsátották. Végül nagyjából az összeg feléért, 8,7 millióért kelt el 2015 márciusában. 2018 áprilisában viszont a területen található összes épületet lerombolták.

12. A Magnum fontosabb szereplői egy másik sorozat, a Las Vegas ötödik évadának When Life Gives You Lemon Bars című részében újból összegyűltek: a 2007 októberében adásba került epizódban szerepelt Tom Selleck, Roger E. Mosley és Larry Manetti is. Egyedül John Hillerman hiányzott, mert ő 1996-ban visszavonult (sajnos azóta, 2017-ben meg is halt).


(via IMDb)