12 dolog, amit nem tudtál az Emlékmásról

A kilencvenes évek kultikus sci-fijének már a forgatása is bővelkedett kalandokban. A végére majdnem a teljes stáb ételmérgezésben fetrengett, de így is folytatták a munkát. A filmet, amiből hat évvel ezelőtt Colin Farrell főszereplésével forgattak remake-et, most a SuperTV2 vetíti vasárnap éjjel. Összeszedtünk néhány érdekességet arról, hogyan készült Paul Verhoeven Philip K. Dick-adaptációja.

1. Az Emlékmás férfi főszereplője az eredeti forgatókönyv szerint egy aktakukac volt, csak Arnold Schwarzenegger javaslatára faragtak belőle izmos építőmunkást. A színész nagyon el akarta játszani a szerepet, úgy érezte, hogy még drámaibb a váltás, ha egy fizikailag erős ember válik tehetetlenné, mikor elveszíti a kontrollt a saját élete felett. A film eredeti producere viszont semmi áron nem akarta Schwarzeneggert a film közelébe engedik, csakhogy aztán csődbe ment a cége, így el kellett adnia a jogokat.

 

2. Arnold Schwarzeneggert annyira lenyűgözte, hogy Sharon Stone micsoda kitartással edzett a szerepére, hogy elnevezte női Terminátornak. A színésznőt a Kaszkadőrnők Egyesülete is tiszteletbeli taggá választotta.

 

3. Sharon Stone ennek a filmnek köszönheti, hogy később ő kapta az Elemi ösztön főszerepét. Paul Verhoevent teljesen levette a lábáról azzal, hogy a másodperc töredéke alatt képes elbűvölő nőből sátáni figurává változni, és vissza. A rendező szerint a színésznő a való életben is képes hasonló hirtelen átalakulásokra.  

 

4. Amikor a Lori és Melina közötti akciójelenetet forgatták, a rendező direkt azt kérte, hogy a küzdelem úgy nézzen ki, mintha képzett harcművészek csapnának össze, és nem csak két hétköznapi nő esne egymásnak. Verhoeven szerint ez lehetett az első olyan filmes akciójelenet, amiben két nő rendesen megküzdött egymással, és nem csak egy csajos cicaharccal intézték el az egészet.

 

5. A mexikói forgatás vége felé Paul Verhoeven ételmérgezést kapott, ezért a jelenetek között egy orvosi csapat pofozgatta helyre, hogy betegen is tudjon rendezni. Az egész stábból csak egy óvatos társforgatókönyvíró és Schwarzenegger úszta meg az ételmérgezést. A színész az Egyesült Államokból hozatta magának az ételeket, mert három évvel korábban a Predator forgatása alatt már bekapott egy betegséget, amikor ivott a mexikói csapvízből.

 

6. A forgatáson sokféle vadállatot tartottak, többek között egy öthónapos pumát és egy kistigrist, akik elég gyorsan elkezdtek tekintélyt parancsoló nagyvadakká cseperedni. Ettől függetlenül Schwarzenegger szívesen játszott velük a lakóautójában, de amikor egyszer hátat fordított nekik, a puma rávetette magát hátulról a színész nyakára. Schwarzenegger megijedt, mert azt hitte, hogy rátámadt az állat, aki egy jól célzott harapással azonnal megölhette volna, de szerencsére csak játszani szeretett volna vele.

 

7. Amikor Quaid Harryvel és az embereivel harcol, akkor a verekedés közben csonttörések ropogása hallatszik. Ezt a hanghatást úgy érték el, hogy kettéroppantott szárzellerek hangját vették fel, és azt manipulálták a hangmérnökök.



8. A rendező szándékosan hagyta nyitva a film végén a kérdést, hogy vajon az egész csak egy álom volt, vagy tényleg megtörténhetett. Verhoeven maga azt gondolja, hogy álom lehetett, de úgy érezte, hogy Schwarzenegger rajongói inkább arra hajlanak majd, hogy minden megtörtént, amit a filmben láttak.

 

 

9. A film eredetileg kissé más hangvételű lett volna. Az egyik forgatókönyvíró, Dan O’Bannon csúnyán össze is veszett a rendezővel, amikor Verhoeven a fekete humort erőszakos akciójelenetekre cserélte, mert úgy érezte, ezt kívánja meg Schwarzenegger szereplése.

 

10. Az Emlékmást eredetileg David Cronenberg, a beteg filmek nagymestere rendezte volna, aki lemondott az egyik leghíresebb filmje, A légy rendezéséről, hogy ezt elvállalhassa. A legyet Robert Bierman kapta meg, aki viszont a lánya halála miatt visszamondta a rendezést. Így Cronenberg otthagyta az Emlékmást, és mégis ő rendezte meg Jeff Goldblum félelmetes átalakulását rovaremberré.

 

11. Ahogy az a jövőben játszódó filmekben gyakran előfordul, itt is sok kortárs dizájntárgyat használtak, hogy megteremtsék a futurisztikus környezetet. A virtuális emlékeket áruló Rekall nevű cégnél az asztali lámpa az Artemide nevű olasz cég ma is nagyon divatos, Tolomeo nevű darabja, és amikor Quaid a reggeli smoothie-ját készíti, akkor a dán Bodum kávésbögréből iszik.

 

12. Már az Emlékmásban feltűnik a piros kapszula, amit később a Mátrixban Morpheus ajánl fel Neonak. Az Emlékmásban Dr. Edgemar próbálja meggyőzni Quaidet, hogy vegye be a pirosat, hogy visszatérhessen a valóságba.

SaveSave