12 érdekesség a Rumnaplóról, ami Johnny Deppet a vesztébe vitte

Gyakran játssza a tévé a filmet, amiben összejöttek Amber Hearddel, és amiben újra eljátszotta Hunter S. Thompsont, a legendásan sok alkoholt és drogot fogyasztó újságírót. Ezért összeszedtünk a Rumnapló hátteréről néhány érdekességet.

 

1. A 2011-es Rumnapló a megjelenése idején nem okozott nagy szenzációt, majd később arról vált híressé, hogy ennek a forgatásán jött össze Johnny Depp és Amber Heard. Deppet aztán három év együttélés után fizikai erőszakkal vádolta meg a színésznő, Depp viszont a mai napig tagad. Bármi is történt, az ügy csúnya, sötét foltot hagyott a színész karrierjén, akinek egyébként zseniális filmeket köszönhetünk. Pár éve azt is bejelentették, hogy a Karib-tenger kalózait is nélküle folytatják, J. K. Rowling viszont kiállt mellette.


2. Amber Heard korábban több sikeres filmben szerepelt, a Zombielandben nyújtott alakításáért még egy ígéretes fiatal tehetségeknek járó díjat is kapott, de igazán a Rumnaplóban csillantotta meg, hogy belőle lehetne az új ügyeletes femme fatale. “Olyan érzésem volt, mintha egy régi klasszikus hollywoodi filmsztárt látnék. Olyan volt, mint Laurel Bacall” - mondta róla a film megjelenése idején Depp.

 

 

3. A Rumnapló a hírhedt amerikai újságíró, Hunter S. Thompson regénye alapján készült. Az életrajzi ihletésű történetben egy fiatal újságíró New Yorkból Puerto Ricóba költözik, hogy egy nagy napilapnál kezdjen dolgozni. A sztori a hatvanas évek óta egy dobozban feküdt, egészen addig, amíg Johnny Depp véletlenül meg nem találta harminc évvel később. Épp a Félelem és reszketés Las Vegasban kéziratát nézegették Hunter S. Thompsonnal akkoriban, amikor Terry Gilliammel közösen filmet forgattak belőle. Depp talált egy dobozt, kinyitotta, beleolvastak, és egyből kitalálták, hogy ebből filmet kellene csinálni.

 

4. Megpróbálták tető alá hozni a filmet, de nem tudtak senkit sem meggyőzni, hogy pénzt adjon rá. Azt viszont már akkor eldöntötték, hogy rendezőként Bruce Robinsonra bíznák, aki nem sok filmet rendezett, addig összesen hármat, de a megfelelő körökben kultikus tisztelet övezi. A leghíresebb munkája a Mi ketten, amiben két kezdő színész alkoholon és drogokon élve várja, hogy végre befussanak. Mikor a vidéki Angliában próbálnak meg kikapcsolni kicsit, semmi sem úgy sikerül, ahogy várták. Robinson emellett színészként olyan komoly filmesekkel dolgozott együtt, mint  Franco Zeffirelli, Ken Russell és François Truffaut, de mire a Rumnapló forgatására sor került, már rég eltávolodott a filmezéstől. Miután kiábrándult a hollywoodi filmiparból, családot alapított és gyerekkönyveket írt.

 

5. Bruce Robinson 19 év szünet után rendezett újra ennek a filmnek a kedvéért, és Depp sokáig könyörgött, hogy elvállalja. Így végül Hunter S. Thompson halála után hat évvel került mozikba a Rumnapló.

 

 

6. A Rumnapló nem volt jó hatással a benne résztvevők józanságára. Mivel a főszereplő elég sokat iszik, így Johnny Depp feladta az absztinenciát, amit akkoriban még tartott. Hat és fél év szünet után Bruce Robinson is visszaszokott az alkoholra, napi egy üveg bor csúsztatott le, miközben a forgatókönyvet írta, de a forgatás után sikeresen leállt. Depp is nyilatkozott arról a bemutató után, hogy már nem iszik, de ez nem tartott sokáig. 2018-ban jelent meg vele egy nagyinterjú a Rolling Stones-ban, ami a szomorú mélyrepülését mutatta be közelről. Ebben sérelmezte, hogy azt állítják róla, hogy havi 30 ezer dollárt (8,5 millió forintot) költött borra, mikor ennél jóval többet ivott el.

 

7. A filmhez nem kellett nagy díszleteket építeni, az egészet Puerto Rico-i helyszíneken forgatták. Ez eléggé megnehezítette a stáb dolgát, ha épp nem volt fullasztóan meleg, akkor váratlan trópusi viharok miatt kellett elhalasztani többször a forgatást. Többek között az 500 statisztával felvett karneváli jelenetet is meg kellett ismételni emiatt.

 

8. Ennek ellenére Deppnek nagyon bejött Puerto Rico, kifejezetten ő kérte, hogy A Karib-tenger kalózai soron következő részéhez itt is forgassanak.

 

9. A filmben szerepel egy autósüldözés, amiben Johnny Depp karaktere tüzet fúj az őket üldözőkre. A színész mindezt kaszkadőr segítsége nélkül kivitelezte, és később azt nyilatkozta, hogy nagyon várta a jelenetet. Ráadásul tapasztalata is volt már ebben. “Fiatal koromban ostoba módon hörpintettem egy kis benzint, belefújtam egy fáklyába, és kigyulladt a fejem - állította egy interjúban. - És amikor az embernek kigyullad a feje, akkor könnyen pánikba esik. Ha pedig pánikba esik, akkor elkezd szaladni, de ez a legrosszabb dolog, amit az ember ilyenkor tehet. Egy barátom segített eloltani a tüzet, és ezzel megmentette az életemet.”

 

10. Amber Heard szerepére Keira Knightley és Scarlett Johansson is esélyes volt, de végül a kevésbé ismert Heard mellett döntöttek, aki 2018 decemberében az Aquaman női főszereplőjeként lépett szintet Jason Momoa mellett.

 

11. Hunter S. Thompson karaktere eddig összesen háromszor jelent meg filmen, ebből kétszer Johnny Depp játszotta, de 1980-ban még Bill Murray alakította az Ahol a bölény dübörög című filmben. “A Félelem és reszketés Las Vegasban forgatásának első napján felhívott Bill Murray - mesélte később Depp. - Addigra már nagyon régóta szívtam magamba Hunter S. Thompson személyiségét, és úgy éreztem, hogy teljesen azonosultam vele. Bill Murray viszont figyelmeztetni akart, hogy legyek nagyon óvatos, mert ha egyszer az ember eljátssza Huntert, akkor a szelleme sosem száll ki belőle. Hunter többé sosem távozik. Azóta is velem van, minden egyes nap.”

 

12. A Rumnapló forgatásán alaposan megadták a tiszteletet a gonzó műfaját létrehozó újságírólegendának. Bár akkor már jópár éve nem élt, saját széke volt, benne a forgatókönyvvel, és hozzá egy üveg Chivas Regallal. “Minden reggel beledugtuk az ujjunkat a pohárba, és a whiskey-vel beparfümöztük magunkat a fülünk mögött, hogy megadjuk neki a tiszteletet” - mondta Depp.