15 dolog, amit nem tudtál a 300-ról

Ha nem is üvöltöd a film újranézése közben a hősökkel együtt, hogy „Spárta!”, azért ezeket az érdekességeket elolvashatod előtte, hogy hangulatba kerülj.

1. Frank Miller eredeti képregényének megfelelően a színészek legnagyobb része a cselekmény jelentős részében félmeztelenül látható. Mivel annak idején a spártai hadsereg valóban kora legkisportoltabb, legjobb erőnléttel bíró katonaságának számított, a teljes színészgárdát alávetették egy igen szigorú 8 hetes tréningnek, amelynek keretében egy világrekorder hegymászó, Marc Twight képezte ki őket.

Az edzések során a résztvevők sosem végezték el kétszer ugyanazt a gyakorlatot, hogy a testük ne szokjon hozzá ugyanahhoz a mozdulatsorhoz. A főszerepet alakító Gerard Butler bevallása szerint ez az edzés volt egész életében a legnehezebb dolog, amin át kellett esnie. Twight pedig később elmesélte, hogy egyáltalán nem kímélte a színészeket: ugyanolyan keményen edzette őket, mint bárkit, beleértve saját magát. Így természetesen egyáltalán nem volt igaz az a híresztelés, hogy a színészek kockás hasát CGI-jal „rajzolták” meg.

Forrás: InterCom


2. Butlernek ezen kívül az alapkiképzésen kívül még saját külön edzésterve is volt, melynek keretében 4 hónapon keresztül napi négy órát töltött egy edzőteremben, hogy tökéletes formába kerüljön Leónidasz királyként.

3. A színész a forgatás során összesen 17 sisakot fogyasztott el. A kellékesek eleve ennyivel számoltak, és mindegyiket az elhasználtság más és más fázisának megfelelően rongálták meg, hogy minél hitelesebb legyen a nézők által a csaták során végigkísért amortizáció.

4. A produkció a jelmezeket tekintve is ugyanilyen igényes volt:

több mint 600 jelmez készült, amelyeken 60 munkatárs dolgozott.

 

Ez is érdekelhet

Filmek, amikben SENKI nem marad talpon

A legtöbb film arról szól, hogy a hősnek a sok akadályt leküzdve sikerüljön elérni célját, hogy az emberiség megmeneküljön, hogy minden jó legyen. Nos, vannak teljesen más filmek is!

Tovább


5. Gerard Butler kaszkadőre az a Tim Connolly volt, aki filmbeli apját játszotta.

Jó formában volt „az öreg”!

6. Rodrigo Santorót eredetileg Astinos szerepére hallgatták meg, de a színész annyira lenyűgözte Zack Snyder rendezőt a meghallgatáson, hogy inkább a perzsa király, Xerxes fontosabb szerepét bízták rá.

7. A színész Xerxesként nem kevesebb mint 33 piercinget viselt (természetesen csak kamupiercingek voltak, nem lyuggatták ki miattuk mindenhol a bőrét).

Forrás: InterCom


8. A 300 volt az addig csak a tévében, illetve független produkciókban szerepelt Michael Fassbender első nagy költségvetésű filmje, szóval eléggé elképedt a körülményeken. Elmesélte például, hogy a produkció felajánlotta neki, hogy a forgatás idejére kibérelnek a számára egy lakást, de amikor meglátta azt a jól felszerelt luxuslakókocsit, ami a másik opció volt, úgy döntött, inkább azt választja.

Michael Fassbender a filmben. Forrás: InterCom


9. Ennek ellenére azért volt, ahol spóroltak a filmesek: több fegyvert is a Nagy Sándor, a hódító, illetve a Trója című, pár évvel korábban forgatott, hasonló műfajú filmek kellékeiből kölcsönözve hasznosítottak újra.

10. A 300 forgatásán nem esett bántódása az állatoknak. A csaták során elpusztult lovak szenvedéseit ugyanakkor javarészt nem CGI-jal oldották meg, hanem

13 mechanikus pacit használtak.

Forrás: InterCom


11. A cselekményben 1 óra 20 perc körül elcsattant pofont Lena Headey az éles felvétel előtt Zack Snyder rendezőn próbálta el, hogy ne üsse meg túl erősen színészkollégáját –

úgy látszik, a rendezőt lehet!

12. A ’Spárta’ szó és különböző variánsai összesen 72-szer, azaz percenként 0,62 alkalommal hangzanak el a filmben.

13. A cselekmény során nem kevesebb mint 585 halált láthatunk. A véres részletek ellenére viszont csupán bő 7 és fél liter művér fogyott, a többit az utómunkálatok során adták hozzá.


14. A filmet majdnem teljes egészében egy montréali stúdióban vették fel, kék és zöld háttér előtt. Az egyetlen jelenet, ami külső helyszínen forgott, a perzsa követek érkezése volt, amit Los Angelesben forgattak le – de ezt a képsort is erősen megdolgozták az utómunkálatok folyamán.

15. A filmet gyártó Warner Brothers stúdió úgy lőtte be, hogy a 300 nagyjából akkora bevételt fog hozni, mint az egy évvel korábban bemutatott Sin City, ami az észak-amerikai mozikban 74 millió dollárt szedett össze. A produkció azonban hatalmas meglepetéssikert aratott: több mint 210 millió lett az amerikai és kanadai mozikban elért jegybevétele.


(via IMDb)