15 dolog, amit nem tudtál a Grease-ről

„Tell me more, tell me more, / But you don't gotta brag!” Fogadjunk, hogy tudunk újdonságot mondani a világ egyik legjobb filmmusicaljéről!

1. Habár a Grease főhősei gimisek, az őket játszó színészek már jócskán kinőttek a kamaszkorból. Az 1977 júniusi forgatás kezdetén Stockard Channing (Rizzo) 33, Michael Tucci (Sonny) 31, Jamie Donnelly (Jan) 30, Annette Charles (Cha Cha) 29, Olivia Newton-John (Sandy) 28, Barry Pearl (Doody) 27, Jeff Conaway (Kenickie) 26, Didi Conn (Frenchie) 25, John Travolta (Danny) pedig 23 éves volt. Korban a legközelebb Dinah Manoff (Marty), Kelly Ward (Putzie), Eddie Deezen (Eugene) és Lorenzo Lamas (Tom Chisum) álltak a karakterekhez: ők 21, 20, 20, illetve 19 évesek voltak.

2. Az eredeti tervek szerint Elvis Presley is szerepelt volna a Grease-ben, csak sajnos az énekes nem vállalta Frenchie őrangyalának szerepét a „Beauty School Drop-Out”-jelenetben. Sőt: amikor Allan Carr producer megvásárolta a musical filmes jogait, először Elvisszel Danny és Ann-Margrettel Sandy szerepében képzelte el a filmverziót.

3. A Kenickie-t alakító Jeff Conaway a forgatás során annyira belehabarodott Olivia Newton-Johnba, hogy folyamatosan körülötte legyeskedett. Később mégsem vele jött össze, hanem feleségül vette a nővérét, Ronát.

Forrás: UIP-Duna Film

 

4. Az utolsó jelenetben az Olivia Newton-John által viselt bőrnadrágnak leszakadt a cipzárja, ezért a színésznőre úgy varrták fel a ruhát. Mivel a szóban forgó képsorokat egy teljes hétig forgatták, a tortúrát minden reggel meg kellett ismételni, ráadásul a forgatáson volt vagy 40 fok, szóval a sztár nagyon gyötrődött, ráadásul enni és inni is alig tudott a rávarrt, feszes nadrágban.

5. Rizzo kiszívott nyaka abszolút hiteles volt: az őt alakító Stockard Channing mesélte egy interjúban, hogy a Kenickie-t játszó Jeff Conaway maga helyezte el a foltokat a nyakán.

6. Közvetve a Grease okozta az egyik főszereplő halálát. A Zselé Villám-os jelenet felvétele közben ugyanis Jeff Conaway olyan szerencsétlenül esett, hogy csúnyán megsérült a háta. Ezért kezdett el erős fájdalomcsillapítókat szedni, amelyekre sajnálatos módon egész életére rászokott, és 2011-ben, hatvanéves korában drogfüggősége miatt hunyt el.

Forrás: UIP-Duna Film

 

7. Conaway a Grease forgatásakor 187 centiméter magas volt, így csupán egyetlen centivel volt alacsonyabb John Travoltánál. Emiatt végig meggörnyedve kellett játszania, hogy a főhős magasabbnak tűnjön mellette.

8. Az első mozi sikere után a filmesek több folytatást is terveztek a Grease-hez, de amikor a második rész hatalmasat bukott, ejtették az ötletet. 2002-ben azonban Didi Conn, Olivia Newton-John és John Travolta is elkezdte szorgalmazni, hogy készüljön egy Grease 3., ami több évtizeddel az első film után, a kilencvenes években játszódott volna – sajnos ez a projekt sosem jutott túl a tervezgetés fázisánál.

9. A Grease eredeti musical verziója 1972. február 14-én nyitott a Broadwayen, és egészen 1980-ig futott (összesen 3388 előadást ért meg, amivel rekordot döntött). A hosszú évek során pedig időnként John Travolta is beugrott helyettesként, ám nem Danny, hanem Doody szerepére. Rajta kívül olyan sztárok tűntek még fel a darabban beugróként, mint Patrick Swayze és Treat Williams (ők mindketten Dannyt játszották), Richard Gere pedig az 1973-as londoni produkcióban játszotta a férfi főszerepet.

Forrás: UIP-Duna Film

 

10. A Grease Mexikóban Vaselina, Spanyolországban és Latin-Amerikában pedig Brillantina címen futott (mivel spanyolul a Grease, azaz Grasa „zsírt” jelent). Nálunk egy darabig próbálkoztak a Pomádé címmel, de szerencsére nem honosodott meg.

11. Sandy szerepére egy ideig Carrie Fisher is esélyes volt, akivel Randal Kleiser rendező a Csillagok háborúja forgatásán találkozott, amikor meglátogatta a kulisszák mögött egyetemi szobatársát, George Lucast. Sajnos azonban pont egy csatajelenetben látta a színésznőt, és az alapján nem tudta megállapítani, jó lenne-e a Grease női főszerepére, így tovább keresgélt.

12. A forgatás során a teljes stáb nagyjából 100 ezer darab rágógumit fogyasztott el: ez naponta úgy 5 ezer darabot jelent.

Forrás: UIP-Duna Film

 

13. A cím egyszer sem hangzik el a teljes filmben. Az egyetlen alkalom, amikor közel kerülnek hozzá, a Greased Lightning című szám az autószerelős jelenetben (a kocsit nevét magyarul Zselé Villámnak fordították).

14. A Grease fináléját egy vándorvurstli eszközeinek felhasználásával forgatták, amikor azonban Randal Kleiser úgy döntött, forgatna még pár kiegészítő képsort a közelikhez, kiderült, hogy a vurstlisok már továbbálltak. Szóval a díszleteseknek kellett felépíteni a minividámpark teljes másolatát, hogy azokat használják a háttérben.

15. Több évtizeddel a film premierjét követően terjedni kezdett egy bizarr teória, miszerint Sandy vízbe fulladt a parton a Dannyvel közös szerelmes jelenet után, így a film további cselekménye az ő halálközeli látomásait mutatja be. Az elmélet hívei szerint a finálé tulajdonképpen azt szimbolizálja, hogy Sandy feljut a mennybe.


(via IMDb)