15 dolog, amit nem tudtál a Jurassic Parkról

A film, ami nemcsak dinólázat indított a gyerekek körében, de nem kevesebb mint öt folytatást szült. Ha újranézitek a napokban, ki ne hagyjátok ezt a több mint tucatnyi forgatási érdekességet!

1. A film hatására nemcsak a gyerekek kezdtek el dinoszauruszfigurákkal játszani, de az egyetemek paleontológia szakára is rekordszámban jelentkeztek a diákok.

2. A különféle dinoszauruszhangokat nagyon kreatívan keverték ki a Jurassic Park hangmesterei. A T-Rex hörgése kutya-, pingvin-, tigris-, aligátor- és elefánthangokból állt össze, míg a lépéseinek a zajához kidöntött óriásfenyőket használtak. A dilophoszaurusz hangjait csörgőkígyó, bőgőmajom és hattyú segítségével állították elő. A raptorokat delfinek, rozmárok és libák szinkronizálták, míg a brachioszauruszoknál bálna- és szamárhangok keverékét használták.

3. Alan Grant (Sam Neill figurája) szerepére Harrison Ford, Richard Dreyfuss, Kurt Russell, Dennis Quaid, Robin Williams, Mel Gibson, Kevin Costner és William Hurt is esélyes volt. Ian Malcolm (Jeff Goldblum) majdnem Jim Carrey, Michael Keaton, Bruce Campbell, Johnny Depp, Ted Danson, Steve Guttenberg vagy Michael J. Fox lett.

4. John Hammond (Richard Attenborough) megformálására felmerült Sean Connery, Charlton Heston és Marlon Brando neve is, Muldoon (Bob Peck) pedig lehetett volna Bob Hoskins, Jeffrey Jones, Geoffrey Rush vagy Brian Cox is. Nedrynek (Wayne Knight) esélyes volt Charlie Sheen, Gennarónak (Martin Ferrero) James Woods, a gyermek Timnek (Joseph Mazzello) pedig Jake Gyllenhaal.

5. A női szerepekre is nagy volt a verseny. Ellie Sattler (Laura Dern) lehetett volna Sandra Bullock, Gwyneth Paltrow, Julianne Moore, Helen Hunt, Teri Hatcher, Elizabeth Hurley, Sherilyn Fenn, Robin Wright, Nicole Kidman, Heather Graham, Renée Zellweger, Mariska Hargitay, Jodie Foster, Sigourney Weaver, Michelle Pfeiffer, Geena Davis, Daryl Hannah, Jennifer Grey, Kelly McGillis, Jamie Lee Curtis, Julia Roberts, Linda Hamilton, Sarah Jessica Parker, Bridget Fonda, Joan Cusack, Laura Linney, Juliette Binoche vagy Debra Winger is.

Lex Murphyt majdnem Anna Chlumsky, Claire Danes vagy Christina Ricci játszotta, de Spielberg igazából a magyar bevándorlók gyermekeként született Judith Barsit akarta volna, akivel már dolgozott együtt az Őslények országa című animációs filmben, amelynek az executive producere volt – ám a rendező megdöbbenésére a gyerekszínészt pár évvel a forgatás előtt saját apja gyilkolta meg. A szerep végül a kevésbé ismert Ariana Richardsé lett.

6. Spielberg választása pedig azért esett pont Ariana Richardsra, mert amikor a rendező visszahallgatta a meghallgatáson készült felvételeket, az övé volt az egyetlen olyan sikoltás, amire a direktor kanapén alvó felesége felébredt, és kirohant, hogy megnézze, jól vannak-e a gyerekeik.

7. A Jeff Goldblum által játszott figura, Malcolm a film több jelenetében is flörtöl Laura Dern karakterével, Ellie-vel. A forgatáson a két színész annyira összemelegedett, hogy négy és féléven át egy párt alkottak.

8. A triceratopsztrágya valójában egyáltalán nem volt büdös, hiszen agyagból, sárból és szalmából gyúrták, majd mézbe és papajába forgatták, hogy a legyek rászálljanak.

9. A film 2 óra 7 perces játékidejéből mindössze 15 percet tesznek ki a dinoszauruszos felvételek – ebből kilenc percet a Stan Winston által készített animatronics (kábelek és beépített motor segítségével mozgatott) bábuk töltenek meg, hat percet pedig CGI-jal oldottak meg.

Forrás: UIP-Duna Film


10. A forgatás hatására a Lexet alakító Ariana Richards annyira megszerette a dinoszauruszokat, hogy a rákövetkező nyáron elkísérte Montanába egy igazi dinoszauruszásatásra azt a Jack Horner paleontológust, aki Grant figurájának alapjául szolgált, és ő volt a Jurassic Park egyik szakértője.

11. James Cameron egyszer elmesélte, hogy ő is meg akarta rendezni a Jurassic Parkot: állítása szerint mindössze pár órával maradt le, amikor ajánlatot tett rá. Az ő változata persze gyökeresen más lett volna – nála például Arnold Schwarzenegger játszotta volna Grantet. Miután megnézte az elkészült filmet, a rendező beismerte, hogy végül is jó, hogy így alakult.

12. Nedry és Hammond összetűzése során az irányítóteremben az előbbi egyik számítógépének monitorán tisztán látszik Spielberg A cápa című filmjének egy részlete. Ahogy arról ebben a korábbi cikkünkben is beszámoltunk, A cápa volt az, amelynek a forgatásán a rendező először került kapcsolatba hatalmas animatronics szörnyekkel.

13. A Jurassic Park könyveredetijét jegyző Michael Crichton több stúdiónak is felajánlotta a megfilmesítési jogokat, így több potenciális rendező is felmerült. Ha a jogok a Warnerhez kerültek volna, Tim Burton, ha a Columbia Pictureshöz, Richard Donner, ha pedig a 20th Century Foxhoz, Joe Dante rendezte volna. Az író végül a Universalt és Steven Spielberget választotta.

14. A Fandango magazin 2015-ben kiszámította, mennyibe kerülne valójában egy Jurassic Park kialakítása. Arra jutottak, hogy összesen 23 milliárd 432 millió 400 ezer dollárba, ami a következő tételekből áll össze: másfél milliárd lenne maga a park megépítése, 10 milliárd a Costa Rica partjainál található sziget megvásárlása, 8 millió a kutatási és jogi csapatnak menne, 9 milliót kóstálna a dinoszaurusz-DNS kitenyésztése, és még 8 és félmillió a klónozás. Kalkulációjuk szerint 11 milliárd dollár lenne egy évre az alkalmazottak fizetése és egyéb fenntartási költségek. Ehhez jön évi 200 millió dinókajára, és persze még egyéb költségek is adódnának. A park éves fenntartása ráadásul nagyjából 11,9 milliárd dollárba fájna.

15. A film első felében (a brachioszauruszokat leszámítva) mindig úgy látjuk a dinókat, hogy szemmagasság alatt vannak – ezzel az alkotók annak az illúzióját szimbolizálták, hogy az ősállatok emberi kontroll alatt állnak. A cselekmény második részében azonban (a dilophoszauruszok kivételével) mindig békaperspektívából mutatják őket, hiszen ekkor már valóban az emberek fölé kerekedtek.


(via IMDb)