15 dolog, amit nem tudtál A Karib-tenger kalózai-filmekről

Négy részt is láthatunk a napokban a kalózos franchise darabjai közül. Ennek örömére összeszedtünk több mint egy tucatnyi érdekességet a forgatás kulisszái mögül.

1. Habár Jack Sparrow-nak is van tetoválása, a karaktert megformáló Johnny Depp még annál is több tetkóval rendelkezik: ezeket különféle ruhadarabokkal és növényi szén segítségével rejtették el A Fekete Gyöngy átka forgatása során. Sparrow kartetoválása a filmben nem igazi, de a sztár később tényleg magára varratta a mintát örök mementóként. Depp ezenkívül kontaktlencsét is viselt, ami arra szolgált, hogy ne hunyorogjon folyton, amikor a nap felé kell néznie.

2. A barlangban forgatott jelenetek kedvéért a színészek extra erős sminket kaptak, hogy minél több látszódjon belőlük. A stábtagoknak ekkor tűnt fel, milyen jól áll Johnny Deppnek, ha ki van festve, ezért onnan kezdve a többi jelenetben is kifestették.

3. Jack Sparrow szerepére Matthew McConaughey, Michael Keaton, Jim Carrey, Christopher Walken és Robert De Niro is esélyes volt. Utóbbi színész azért mondott nemet, mert nem gondolta, hogy egy kalózos film érdekelné a nézőket. Miután a film sikeresnek bizonyult, De Niro el is vállalt egy kalózkapitány-szerepet a Csillagporban. Will Turner szerepére is többen álltak versenyben, mielőtt a producerek Orlando Bloomot választották: Heath Ledger, Jude Law, Ewan McGregor, Tobey Maguire és Christian Bale is esélyes volt. Bloom végül A Gyűrűk Ura-filmek miatt kapta meg a szerepet.

4. A Karib-tenger-kalózai projekt ősverziója még a kilencvenes években úgy született, hogy a rendező Steven Spielberg lesz, Jack Sparrow-t pedig Bill Murray, Steve Martin vagy Robin Williams játssza. De létezett egy olyan változat is, amely szerint a film csak videón jött volna ki, olyan kisebb volumenű sztárokkal a főszerepben, mint Cary Elwes vagy Rik Mayall. Az egyik forgatókönyvíró pedig kifejezetten Hugh Jackmanre írta Sparrow szerepét, őt viszont a Disney – amikor már mozis megjelenésben gondolkodtak – nem tartotta elég nagy sztárnak.

5. Elizabeth Swann szerepére a forgatás idején mindössze 17 éves Keira Knightley előtt olyan színésznők voltak még esélyesek, mint Amanda Bynes, Jessica Alba és Jaimie Alexander. Swann kormányzó pedig lehetett volna az Alul semmiből ismert Tom Wilkinson is (végül Jonathan Pryce kapta a szerepet).

6. A Holtak kincse című folytatásban a Bocskor Billt alakító Stellan Skarsgård maszkját minden alkalommal négy órán át tartott felrakni a forgatáson.

7. Mivel A Fekete Gyöngy átka forgatása után a díszlet legnagyobb részét elpusztította egy hurrikán, a Holtak kincse és a vele együtt forgó A világ végén kedvéért újra meg kellett építeni az egészet.

8. Miután majdnem szerepelt A Fekete Gyöngy átkában, Christopher Walken neve a Holtak kincsében is felmerült: eredetileg ő lett volna Davy Jones Bill Nighy helyett. De esélyes volt a szerepre Iain Glen, Jim Broadbent és Richard E. Grant is.

9. Azt a jelenetet, amikor a film vége felé Elizabeth megcsókolja Jack Sparrow-t, szándékosan kihagyták a Will Turnert játszó Orlando Bloom forgatókönyvéből, hogy minél hitelesebb legyen a meglepettsége.

10. A franchise harmadik, A világ végén alcímű része volt annak idején minden idők legdrágább filmje: nem kevesebb mint 300 millió dollárból készült, ami több mint a háromszorosa a teljes A Gyűrűk Ura-trilógiának.

11. Jack Sparrow figuráját Johnny Depp Keith Richardsról mintázta, mert az volt az elgondolás, hogy a kalózok voltak a XVIII. század rocksztárjai. Ezt követően a zenészt már a Holtak kincsébe meghívták egy szerepre, de akkor nem tudta vállalni, mivel pont turnézott a Rolling Stones. Richards cameója végül A világ végénben jött össze – a rocker stílszerűen berúgott a forgatáson.

12. Az Ismeretlen vizeken alcímű negyedik rész forgatásakor annak egyik sztárja, Penélope Cruz épp gyermeket várt, amit egy ideig még el tudott titkolni, de az idő előrehaladtával egyre látványosabb lett a hasa. Ekkor a filmesek a színésznő húgát, Mónicát hívták segítségül: a tágabb képkivágatú jelenetekben ő lett a sztár testdublőre. A hasonlóság miatt egyébként a kishúg még a közelikben is elment volna.

13. A forgatáson olyan hideg volt, hogy Johnny Depp egy nagyvonalú gesztustól vezérelve saját zsebből nem kevesebb mint 500 stábtagnak vásárolt széldzsekit, összesen 64 200 dollár értékben.

14. Feketeszakáll szakállát minden alkalommal másfél óráig tartott ráapplikálni a figurát megformáló Ian McShane-re.

15. A karakter szerepére McShane előtt Alfred Molina neve is felmerült. A csábító Szirén megformálását pedig majdnem Megan Foxra bízták – végül egy ismeretlen katalán-francia színésznő, Astrid Bergès-Frisbey lett a kiválasztott, akire egy francia magazin feltörekvő színésznőket listázó cikkében figyelt fel Rob Marshall rendező.


(via IMDb)