15 dolog, amit nem tudtál a Modern családról

Habár idén tavasszal tizenegy évad után fájó búcsút kellett vennünk a Pritchett és Dunphy családoktól, a magyar csatornákon az ismétléseknek köszönhetően szerencsére bármikor újra találkozhatunk velük. Tudj meg mindent, amit érdemes, a kulisszák mögül!

1. A kissé butácska Luke Dunphy nevű karaktert megformáló Nolan Gould a valóságban olyan magas intelligenciahányadossal (150) rendelkezik, hogy ezzel bekerült a rendkívül okos embereket tömörítő Mensa társaságba.

2. Az a visszatérő poén, hogy Jay mindig elfelejti, hogy a fia, Mitchell meleg, a való életből táplálkozik: a Mitchellt alakító Jesse Tyler Ferguson elmesélte, hogy az évek során háromszor is coming outolnia kellett az igazi édesapja előtt, mert az nem igazán akarta elhinni a dolgot. Amikor Ferguson mindezt elmondta a forgatókönyvíróknak, annyira megtetszett nekik a sztori, hogy kiegészítették vele a karakter háttértörténetét.

A Mitchell sorozatbeli párját, Cam Tuckert megformáló Eric Stonestreet a való életben nem meleg, de nagy támogatója az LMBTQ közösségnek, és mindig megmelengeti a szívét, amikor a rajongók olyan történeteket osztanak meg vele, hogy a Modern család miatt mertek előbújni melegként. Az egyik sztori, ami eljutott hozzá, úgy szólt, hogy az illető anyukája, miután megtudta, hogy a fia meleg, annyit kérdezett:

„na és te melyik vagy, Mitch vagy Cam?”

A Modern család lett egyébként az első fősodorbeli sorozat az amerikai tévétörténelemben, amelyikben meleg lánykérést, majd meleg házasságot láthattunk a cselekmény főszálában. A széria 250 epizódjával pedig Mitch és Cam az egyetlen tévés meleg pár, akiket ilyen sokáig láthattunk a képernyőkön. A sorozat ezzel társadalmilag is nagyon sokat tett a melegek elfogadásáért.

3. Az Alex Dunphyt alakító Ariel Winter mindössze 11 éves volt, amikor elkezdték forgatni az első évadot, így a munkálatokra mindig elkísérte az anyja. A stábtagok és az alkotók azonban észrevették, hogy a nő folyamatosan verbálisan bántalmazza a saját gyerekét, és indulatos megjegyzéseket tesz a súlyára és a játékéra. A dolog odáig fajult, hogy a producerek úgy döntöttek, inkább kitiltják a Winter mamát a forgatási helyszínről. Később a fiatal színésznő a folyamatos fizikai és lelki abúzus miatt 14 évesen el is költözött otthonról, majd 18 éves korában bejelentette, hogy hivatalosan is nagykorúsította magát (Amerikában amúgy 21 év lenne a nagykorúság alsó határa).

4. A fent már említett Jayt játszó Ed O’Neillt szinte mindenki ismeri, hiszen korábban ő alakította mindenki kedvenc Al Bundyját az Egy rém rendes család című sitcomban. A színész ezzel az egyik legtöbbet képernyőn lévő sorozatsztár, hiszen a két szériában összesen több mint ötszáz epizódban láthattuk. O’Neill egyébként az Egy rém rendes családdal akkora rutinra tett szert, hogy amikor elolvasta a Modern család forgatókönyvét, azonnal megmondta, hogy az akkora telitalálat, hogy a sitcom legalább tíz évadon át fog futni – igaza lett, hiszen a Modern család 2009 és 2020 között összesen tizenegy évadot ért meg.

5. Kevesebb mint egy hónappal a sorozat utolsó epizódjának a leforgatását követően a Stellát, a kutyát alakító Beatrice sajnos elpusztult, egy műtét komplikációi következtében.

6. A Modern család egyik jellegzetessége, hogy a hagyományos sitcomoktól eltérően áldokumentumfilmes sorozat, azaz a szereplők egy láthatatlan forgatócsoportnak mutatják be az életüket, és folyamatosan mesélgetik és kommentálják a történéseket a kamerának. A cselekmény során sosem derült ki, hogy mégis ki követi a Pritchett család tagjait egy kamerával, de a széria eredeti ismertetőjéből kiderül, hogy egy svéd rendező forgat róluk dokumentumfilmet, aki korábban cserediákként volt jelen Phil és Claire életében.


7. A forgatás során a Modern család színészei olyan közel kerültek egymáshoz, hogy amikor Sarah Hyland (Haley) vőlegénye megkérte a lány kezét, először Hyland tévés szüleinek, azaz Ty Burrellnek (Phil) és Julie Bowennek (Clarie) kérte az áldását.

8. Sarah Hyland a valóságban sajnos veseelégtelenségben szenvedett, és ezért 2012-ben veseátültetésen esett át. Mivel ez elég komoly műtétnek számít, a színésznőnek erős gyógyszereket írtak fel és sok pihenést javasoltak az orvosok – ő mégis folytatta a munkát a sorozaton még gyógyulás közben is. Amikor pedig 2017-ben újabb transzplantációra került sor, az egész stáb vállalta, hogy betart minden egészségügyi előírást, hogy Hyland biztonságban forgathasson velük, és ne kapjon fertőzést, így a forgatáson egytől egyig sebészmaszkot viseltek. Egészségi állapota miatt egyébként a sztár az évek során összesen tizenhat műtéten esett át.

9. Az egykori amerikai elnök, Barack Obama egyszer elárulta, hogy a Modern család a kedvenc sorozata (és feleségének, Michelle-nek is). De Obama egykori ellenfele, a republikánus jelölt, Mitt Romney is a Modern családot jelölte meg, amikor kedvenc szériájáról faggatták (az ő esetében mondjuk lehet, hogy taktikázásról volt szó).

10. Jay Pritchett szerepét (akit végül a már említett Ed O’Neill formált meg) Craig T. Nelsonnak is felajánlották, Phil megformálására pedig Brendan Fraser és Matt LeBlanc, mindenki kedvenc Joey-ja is esélyes volt.

11. A Modern család castingosai egyébként vicces módon kirakták az irodájuk falára minden színésznek a portréját, aki valaha is jelentkezett a sorozat valamely szerepére – a végén összesen több mint 1600 fotó díszelgett a falon.

12. A Modern család több forgatókönyvírója korábban A dumagép című sorozaton is dolgozott (ami a Cheers spin-offja volt) – ezért a sok frappáns és szellemes beszólás a párbeszédekben.

13. A kamu újság, amit Ed O’Neill néhány epizódban olvasgatott, állítólag ugyanaz volt, mint amit korábban az Egy rém rendes család forgatásán is használt.

14. Habár a Modern család karaktereinek és a legtöbb történésnek az alapjául az alkotók saját családtagjai és a velük történt vicces események szolgáltak, az áldokumentumfilmes formát és az alapkoncepciót a 2007-es Született szülők című francia sorozatból emelték át.

15. A Modern családnak az évek során rengeteg híres vendégszereplője volt. Néhány név a teljesség igénye nélkül: Elizabeth Banks, Nathan Lane, Josh Gad, Kelsey Grammer (A dumagép),

Matthew Broderick, Edward Norton, James Marsden, Matt Dillon, Judy Greer, Aisha Tyler (Ross szerelme, Charlie a Jóbarátokból), Jesse Eisenberg, Catherine O'Hara, Martin Short, Shelly Long (Cheers), Chazz Palminteri,

Steve Zahn, Mira Sorvino, Oliver Platt, Danny Trejo, Minnie Driver, Ellen Barkin, Greg Kinnear, David Faustino (az Egy rém rendes család Bud Bundyja), Barbra Streisand, James Van Der Beek (Dawson és a haverok) és Ray Liotta.


(via IMDb)