15 dolog, amit nem tudtál az Elemi ösztönről

Tényleg a színészeket láthatjuk a szexjelenetekben? Hogy is volt a hírhedt kihallgatásos jelenettel? Íme minden, amit mindig is tudni akartál minden idők egyik legjobb (szombaton ismét adásba kerülő) erotikus thrilleréről, de sosem merted megkérdezni!

1. Sharon Stone-nak csak azután ajánlották fel Catherine szerepét, hogy tizenhárom színésznő már visszautasította (minden bizonnyal túl rizikósnak találták). A projekt kezdeti stádiumában egyébként rengeteg név merült fel a karakter megformálására, Kim Basingertől, Geena Davistől és Melanie Griffithtől kezdve Demi Moore-on, Michelle Pfeifferen és Julia Robertsen át Rene Russóig, Meg Ryanig és Emma Thompsonig.

2. A férfi főszerepet játszó Michael Douglas is úgy érezte, hogy Catherine szerepét egy befutott sztárra kellene bízni, hogy ne csak egyedül ő kockáztassa a karrierjét a több mint merész szerepválasztással. Douglas Demi Moore-t vagy Michelle Pfeiffert javasolta – ám egyik színésznő sem vállalta volna a teljes meztelenséget a szexjelenetekben. A film azonban egy csapásra sztárrá tette Sharon Stone-t, aki addigra már 14 éve volt a pályán, és több mint negyven alkotásban szerepelt (jórészt B-filmekben és sorozatokban) anélkül, hogy befutott volna.

3. De az sem volt mindig biztos, hogy Michael Douglas játssza a veszélyes játékba keveredő Nick Curran rendőrnyomozót. Szóba került előtte Patrick Swayze, Kevin Costner, Robert De Niro, Bruce Willis, Mel Gibson és Harrison Ford is. Sőt: a rendező, Paul Verhoeven egy rövid ideig Peter Wellerben gondolkozott, akivel már dolgozott együtt az 1987-es Robotzsaruban. Roxy szerepére pedig először Brooke Shieldset (csak ő nem akart meztelenkedni), míg Beth megformálására Linda Fiorentinót akarták a filmesek.

Forrás: TriStar / Getty Images

 

4. De ennél is tovább megyünk: még a rendező, Paul Verhoeven személye sem volt mindig kőbe vésve: Joe Eszterhas forgatókönyvíró és Irwin Winkler producer először Milos Formant akarták, aki a vakációján el is olvasta a scriptet, és igent mondott a felkérésre, csak közben kiderült, hogy addigra már megbízták Verhoevent.

5. A szexjelenetek felvételekor nem használtak dublőröket, azokat tényleg Douglas és Stone játszották el, akik azonban a nemi szerveiket védő párnácskákat viseltek, elsősorban az AIDS-től való félelem miatt. Michael Douglas azonban sokkal prűdebbnek bizonyult, mint kolléganője, hiszen a szerződésében kikötötte, hogy nem vállal frontálisan mutatott teljesen meztelen jelenetet, ezenkívül azt sem hagyta, hogy a karaktere biszexuális legyen.

6. A férfifaló femme fatale megformálásakor Sharon Stone olyan előképeket használt a karaktere kidolgozásához, mint Barbara Stanwyck figurája a Gyilkos vagyok című film noirból és a Kathleen Turner által alakított Matty Walker A test melege című neonoirból.

Forrás: Sunset Boulevard / Corbis via Getty Images

 

7. A Douglasszel és Stone-nal felvett fő szexjelenetet összesen öt napig forgatták. A Michael Douglas és a Jeanne Tripplehorn által alakított Beth közötti szexjelenetet pedig úgy vették fel, hogy a színészek nem is tudtak róla, hogy forog a kamera – ők csak elpróbálták a jelenetet, de úgy belemelegedtek a játékba, hogy az annyira jól sikerült, hogy végül ez került be a filmbe.

8. Michael Douglas azért akart játszani az Elemi ösztönben, mert attól félt, hogy az AIDS-től való félelem miatt el fognak tűnni a szexjelenetek a hollywoodi filmekből (a kilencvenes évek elején járunk, ugye).

9. Sharon Stone híres keresztbe vetett lábai a kihallgatásos jelenetben eredetileg nem voltak benne a Joe Eszterhas által írt forgatókönyvben. Az ötlet forgatás közben jutott a rendező, Paul Verhoeven eszébe, méghozzá egy saját élménye alapján: még főiskolai évei alatt akarta zavarba hozni egy buliban egy nő ugyanezzel a módszerrel.

10. Az ominózus képsorral kapcsolatban gyökeresen eltérnek Sharon Stone és Verhoeven emlékei. Stone verziójában a rendező azért kérte meg, hogy vegye le a bugyiját a felvételkor, mert túl fényes volt, és megcsillant rajta a kamera – a színésznő pedig annak tudatában ment bele a dologba, hogy a nemi szerve nem fog látszódni a filmben. Stone csak egy elővetítésen szembesült a végeredménnyel, és nagyon nem tetszett neki, hogy a direktor átverte, de úgy gondolta, a dolog nagyon passzol Catherine Tramell karakteréhez, így nem vágatta ki.

Verhoeven ezzel szemben azt állítja, hogy előzetesen mindenre felkészítette a színésznőt, akinek nagyon tetszett az ötlet, csak később az elővetítésen Stone ügynöke is látta a felvételt, és megijedt, hogy árthat a színésznő karrierjének – így Sharon Stone az ő javaslatára ragaszkodott hozzá, hogy vágják ki a filmből, amit azonban a rendező elutasított.

11. 2002-ben a forgatókönyvíró, Joe Eszterhas a The New York Times vezércikkében kért nyilvánosan bocsánatot, amiért az Elemi ösztönben vonzónak ábrázolta a dohányzást. Eszterhast az motiválta erre, hogy 2000-ben torokrákkal diagnosztizálták (amiből azóta szerencsésen felgyógyult).

12. Nick Curran figurája eredetileg egy leszbikus rendőrnő volt, akit Kathleen Turnerre szabva írt meg a forgatókönyvíró.

13. Joe Eszterhas a forgatókönyvet a nyolcvanas évek végén vetette papírra, bármiféle előzetes vázlat nélkül, tíz nap alatt, miközben folyamatosan Rolling Stonest hallgatott. A scriptnek először a Love Hurts (Szerelmi sérülések) címet adta, de később, amikor árulni kezdte, már Elemi ösztön volt a címe. A forgatókönyvíró bravúrját egyébként részben az motiválta, hogy miután Shane Blacknek 1,75 millió dollárért sikerült eladnia Az utolsó cserkész (1991) forgatókönyvét, ezzel átvette tőle a Hollywood legjobban fizetett forgatókönyvírója címet, amit Eszterhas mindenképpen vissza akart szerezni. Sikerült is neki, hiszen az Elemi ösztönért 3 milliót kapott.

14. A szexjelenetek felvétele olyan pontosan meg volt koreografálva, hogy Sharon Stone egyszer „Fred Astaire és Ginger Rogers kilencvenes évekbeli fekvő verziójaként” hivatkozott magára és Michael Douglasre.

15. Hogy az Elemi ösztön a pornófilmekre vonatkozó X besorolás helyett a 17 éven felülieknek ajánlott R kategóriát kapja, Paul Verhoevennek összesen tizennégyszer kellett újravágnia a művet. A legradikálisabb változtatás Johnny Boz meggyilkolását, Beth kvázi megerőszakolását, a Nick és Catherine közti szexjelenetet és Gus halálát érintette.


(via IMDb)

Amennyiben értesítést szeretne kapni az olimpiával kapcsolatos Port.hu tartalmakról, kattintson ide és iratkozzon fel az értesítésekhez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu