20 dolog, amit nem tudtál az Elfújta a szélről

Újra leadja a tévé ezt a 10 Oscar-díjas, nemrég rasszizmus gyanújába keveredett alkotást. Itt az ideje, hogy mindent megtudj róla, amit érdemes!

1. Amikor kiderült, hogy az egyik fontos mellékszerepet, a fekete dadát játszó Hattie McDaniel (aki utóbb – első afroamerikaiként – Oscart nyert az alakításáért) nem vehet részt az atlantai premieren, a férfi főszerepet megformáló Clark Gable annyira kiakadt, hogy azzal fenyegetőzött, bojkottálja az eseményt. Végül maga McDaniel győzte meg a színészt, hogy vegyen részt a díszbemutatón.

2. McDaniel és Gable között a forgatáson is baráti volt a viszony – amibe időnként egy kis viccelődés is belefért. A színész például egy alkalommal, amikor a Bonnie születését követő jelenetben Gable karaktere, Rhett tölt egy italt a McDaniel által alakított Mammynek, a sztár a szokásos tea helyett valódi piát öntött a színésznő poharába, akinek persze fogalma sem volt minderről, így kicsit meglepődött, amikor felhajtotta.

3. A női főszerepet alakító Vivien Leigh később sokat panaszkodott arról, hogy milyen pocsék volt a filmben Clark Gable-lel csókolóznia, mivel nagyon rossz volt a lehelete (állítólag azért, mert mértéktelen dohányzása miatt tönkrementek a fogai, és protézist kellett viselnie). Az Elfújta a szél forgatását kutató technikus, Frank Buckingham szerint azonban Gable többször direkt fokhagymát evett a Leigh-vel közös csókjelenetek előtt.

4. Rhett Butler szerepére egyébként Clark Gable előtt olyan korabeli sztárok voltak esélyesek, mint Gary Cooper és Errol Flynn. Cooper azért utasította vissza a szerepet, mert meg volt győződve róla, hogy a film hatalmas bukás lesz (hatalmasat tévedett, hiszen az Elfújta a szél minden idők egyik legjövedelmezőbb produkciója), és nem akarta, hogy az ő nevéhez kötődjön. Ugyanakkor Gable is csak vonakodva mondott igent a felkérésre:

végül csak az győzte meg, hogy kapott 50 ezer dollár bónuszt, amely összegnek köszönhetően el tudott válni második, Maria nevű feleségétől, és elvehette Carole Lombardot.
Hettie McDaniel az Oscarjával. Forrás: Bettman / Getty Images


5. A másik fontos férfi karakter, Ashley Wilkes megformálására szóba került Douglas Fairbanks Jr. és Vincent Price is. Ashley végül Leslie Howard lett, akinek ez a leghíresebb szerepe.

6. Melanie szerepére pedig Joan Fontaine volt a legnagyobb esélyes, aki nemet mondott az ajánlatra, de a filmesek figyelmébe ajánlotta nővérét, Olivia de Havillandet, aki meg is kapta a lehetőséget.

7. A főhősnő, Scarlett Carreen nevű húga pedig majdnem Judy Garland lett, csak nem tudta vállalni a munkát leghíresebb filmje, az Óz, a csodák csodája forgatása miatt (Carreen így végül Ann Rutherford lett).

8. A Scarlett édesanyját játszó Barbara O'Neil a valóságban mindössze 28 éves volt, azaz csak három évvel idősebb,

mint a lányát megformáló Vivien Leigh – aki 25 évesen játszotta a cselekmény elején még csak 16 éves Scarlett O'Harát.

Olivia de Havilland. Forrás: Donaldson Collection / Michael Ochs Archives / Getty Images


9. Az általa megformált ártatlan karaktertől, Melanie-tól eltérően Olivia de Havillandnek (aki egyébként tavaly júliusban hunyt el, 104 éves korában!) a valóságban elég gonosz humora volt. Annak a jelenetnek a felvételekor például, amikor Rhett a karjában viszi ki a nőt a kocsihoz Atlanta ostromakor, a színésznő szándékosan megfeszítette a testét, hogy a színész ne bírja el.

10. A már említett Hattie McDanielt sok afroamerikai bírálta, amiért szerepet vállalt egy olyan filmben, ami romantizálja a rabszolgatartást, azaz gyakorlatilag rasszista. A színésznő válasza erre állítólag az volt, hogy

inkább keres heti 700 dollárt azzal, hogy eljátszik egy cselédet, mint heti 7 dollárt azzal, hogy tényleg cseléd legyen.

11. McDaniel egyébként úgy győzte meg David O. Selznick producert arról, hogy ő a legmegfelelőbb Mammy, hogy komplett kosztümben jelent meg előtte.

12. Nemcsak a Hattie McDanielt kritizáló fekete közösség gondolta úgy, hogy az Elfújta a szél rasszista alkotás. Ahogy arról mi is beszámoltunk, tavaly júniusban az HBO Max streaming szolgáltató egy időre eltávolította a művet a kínálatából. Az Elfújta a szél később ismét streamelhetővé vált a cégnél, a történelmi kontextust megvilágító kritikai magyarázattal, azaz az afroamerikai televíziós műsorvezető és egyetemi tanár, Jacqueline Stewart bevezetőjével kiegészítve.


13. Clark Gable-höz hasonlóan Leslie Howard sem akart szerepelni a filmben. Howard emiatt még arra sem vette a fáradságot, hogy elolvassa az Elfújta a szél alapjául szolgáló híres Margaret Mitchell-regényt. Gable pedig utóbb sokat hangoztatta, mennyire utálja ezt a munkáját: lenézően csak „női film”-ként emlegette.

14. Scarlett O'Hara megformálóját nem kevesebb mint 1400 színésznő közül választották ki – közülük négyszázat meg is hallgattak a szerepre. Ennek köszönhetően Selznicknek összesen mintegy 24 órányi anyaga volt a végén a Scarlett-jelöltekkel.

15. Scarlett szerepére olyan korabeli sztárok voltak versenyben, mint Lucille Ball, Bette Davis, Joan Crawford, Loretta Young, Carole Lombard, Barbara Stanwyck, Lana Turner és Katharine Hepburn. Utóbbi színésznő volt Leigh előtt a legnagyobb esélyes – ám az, hogy kolléganője kiütötte a nyeregből, egyáltalán nem zavarta, hiszen később

ő volt a nyoszolyólány Vivien Leigh és Laurence Olivier esküvőjén.

16. Mivel a könyvben Scarlettnek zöld szemei vannak, Vivien Leigh viszont kék szemű volt, az utómunkálatok során kézzel korrigálták a színt minden egyes képkockán.

17. Két perc híján 4 óra hosszú játékidejével a mai napig az Elfújta a szél a leghosszabb alkotás, ami valaha Oscart nyert a legjobb film kategóriában. A mű monumentalitásához még annyit, hogy több mint 50 szerep és 2400 statisztaszerep van benne.

18. 1999-ben Michael Jackson nem kevesebb mint másfél millió dollárt fizetett az említett trófeáért. Ez a legmagasabb összeg, amit valaha egy Oscarért kifizettek.

19. A forgatás megkezdése előtt egy ponton a forgatókönyvírói munkálatokba F. Scott Fitzgerald írót, A nagy Gatsby szerzőjét is bevonták – de olyan gyorsan kirúgták, hogy a stáblistán sem szerepel a neve.

20. Az Elfújta a szél hatalmas sikerét követően folyamatosan felmerült, hogy készüljön egy folytatás hozzá.

Erre végül 55 évet kellett várni:

1994-ben mutatták be a Scarlett című minisorozatot, Joanne Whalley-val Scarlett és Timothy Daltonnal Rhett szerepében. A széria forgatókönyve egy Alexandra Ripley nevű írónő által a Margaret Mitchell-regényhez írt 1991-es folytatáson alapult.


(via IMDb)