25 éves a Vészhelyzet – mi van ma a főszereplőkkel?

George Clooney Hollywood első számú sztárja lett, Julianna Margulies krimisorozatokban remekel, Noah Wyle iszonyúan élvezi, hogy ő a szegény ember Indiana Jonesa.

Napra pontosan 25 éve, 1994. szeptember 19-én startolt el a világ legismertebb kórházas sorozata, a Vészhelyzet. Hozzánk Magyarországra viszont csak évekkel később jutott el, 1996. január 6-án, egy szombati napon kezdte el sugározni az MTV, hogy aztán hétről hétre ugyanúgy izguljon a fél ország Ross doki, Carol nővér és a tejfeles képű Carter sorsáért, mint előtte a Kórház a város szélén szereplőgárdájáért, vagy Brinkmann professzorért A klinikából.

A széria egycsapásra nemzetközi világsztárt csinált az addig ismeretlen George Clooney-ból, felfedezte a sorozatipar számára a mai napig aktív Noah Wyle-t és Julianna Marguliest, és visszahozta a köztudatba John Stamost, aki amúgy nem sok említésre méltót csinált a Bír-Lak 1995-ös utolsó része óta. De lássuk most a Vészhelyzet legismertebb sztárjait: mit csináltak 25 évvel ezelőtt és mit csinálnak most?

Noah Wyle

A Carter dokit alakító Noah Wyle a sorozat rangidős veteránja, az alapcsapat tagja, aki mind a 15 évadban benne volt. Összesen 254 epizódban láthatták a nézők (a 331-ből), ezalatt a szemünk előtt vált félszeg, halálra szívatott orvostanhallgatóból egy Afrikát is megjárt, lelkiismeretes orvossá. Wyle eleinte kezdő színészként nem volt agyonfizetve, de a 2001-es évadért már összesen 9 millió dollárt kapott. Carter doki karaktere annyira hozzá nőtt, hogy egyszer igen kellemetlen helyzetbe került emiatt: egy repülőútja során rosszul lett az egyik utas, és amikor a kapitány megkérdezte, van-e orvos a fedélzeten, természetesen mindenki rá bámult. Ő meg csak ült a székébe süllyedve, és irtó kellemetlenül érezte magát, mert hiába játszott évekig a világ legnépszerűbb kórházsorozatában, semmi nem ragadt rá, elsősegélyt sem tudott volna nyújtani.

Talán pont emiatt vállalt be egy gyökeresen más szerepet, „a szegény ember Indiana Jonesa”-ként emlegetett Könyvtárost, akiről 2004 és 2018 között három mozifilmet és egy négy évadot megélt tévésorozatot is forgatott. Mivel gyerekkora óta imád mindent, ami az elsüllyedt Atlantisszal, a piramisokkal és a templomos lovagokkal kapcsolatos, a A titkok könyvtára sorozatban kipróbálta magát írói, produceri és rendezői poszton is. Jelenleg első saját rendezésben készülő mozifilmjét, az A Killer Storyt forgatja.

Noah Wyle megérkezik a David Crosby zenész-dalszerző életéről szóló dokumentumfilm ünnepélyes gálavetítésére és Los Angeles-i Linwood Dunn Theaterbe, 2019. július 18-án (fotó: Leon Bennett/FilmMagic/Getty)

 

Laura Innes

A 62 éves színésznő neve elsőre talán nem sok mindenkinek mond valami. De ha azt mondom, ő volt Kerry Weaver, akkor biztos, hogy mindenkinek beugrik a bottal sántikáló főorvos asszony, akit kezdetben mindenki utált, később pedig az egyik legkedveltebb szereplő lett – amiben valószínűleg annak is volt szerepe, hogy a karakteréről kiderült: leszbikus. A bicegés a sorozatírók fantáziájának szüleménye volt, hogy egyedivé tegyék Dr. Weavert, később azonban a színésznőnek a való életben is kisebb egészségügyi problémát okozott, hogy 250 epizódon keresztül kellett sántikálnia a kamerák előtt.

Noah Wyle-hez hasonlóan Laura Innes is kipróbálta magát a kamera mindkét oldalán. Színészként számos sorozatban láthatjuk a mai napig (Az esemény, Awake, Kolónia, Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?), már a Vészhelyzet idején is rendezett epizódokat, később pedig olyan kultsorozatokban kapott rendezői feladatokat, mint a Az elnök emberei, A Grace klinika és a Doktor House.

Laura Innes az Amerikai Tévéakadémia ünnepségén a Los Angeles-i Saban Media Centerben, 2017. november 15-én (fotó: Leon Bennett/WireImage/Getty)

 

Anthony Edwards

Dr. Mark Greene nagyon sok Vészhelyzet-rajongó kedvence – nem túlzás, hogy az egész világ pityeregve nézte, amikor a jóságos doki szervezete feladta a rák elleni küzdelmet, és a készítők 2002-ben elbúcsúztatták a karaktert egy megkapó levélfelolvasós jelenetben. Anthony Edwards persze már jóval a Vészhelyzet 1995-ös startja előtt sztárnak számított, hiszen ő volt Goose a Top Gunban, szerepelt a Miért éppen Alaszkában és a Kedvencek temetője 2-ben is ő költözött ki a fiával a nagyvárosból az ősi indián temető mellé.

182 epizódnyi Vészhelyzet-szerepléssel aztán még nagyobb népszerűségre tett szert, mint a filmjeivel, így nem csoda, hogy 1999 és 2002 között, csak ezalatt a három évad alatt 35 millió dollárt keresett. A jó gázsi mellé ráadásul a Golden Globe-ot is megkapta 1998-ban. Kollégáihoz hasonlóan Edwards is rendezett jópár Vészhelyzet-epizódot, producerként segített tévés produkciókat és dokufilmeket. Idén Kiefer Sutherland akciósorozatában, a Kijelölt túlélő 3. évadában láthattuk, de színdarabokban is játszik.

Anthony Edwards és a barátnője, Mare Winning az Egy kisebb Isten gyermekei című Brodway-darab New York-i hivatalos after partyján az Edison Ballroomban, 2019. április 11-én (fotó: Bruce Glikas/Bruce Glikas/WireImage/Getty Images)

 

Julianna Margulies

Carol Hathaway nővér összesen 136 epizódban szerepelt – és ez elég nagy dolog, mert eredetileg csak 7 perce volt a pilot epizódban, mint Ross doki aktuális barátnője, aki látványosan meghal! A Vészhelyzet fő producerei, Michael Crichton és Steven Spielberg viszont annyira el voltak ragadtatva a 28 éves, kezdő színésznő alakításától, hogy végül nagyobb szerepet írattak neki a sorozatban.

A Vészhelyzet után elég sok produkció megtalálta: láthattuk többek között A szellemhajóban, a Kígyók a fedélzetenben és a Maffiózókban, a Canterbury esetek és A férjem védelmében című sorozatokban pedig nemcsak főszereplő volt, de producer is. Idén a National Geographic számára készített dramatizált sorozatot az Ebola-vírusról, The Hot Zone címmel. 2017-ben Margulies egy talkshow-ban beszélt arról, hogy Steven Seagal 1989-ben szexuálisan zaklatta: elcsalta a rezidenciájára a szerepmeghallgatásra, ahol egy szál kimonóban nyitott neki ajtót, fegyverrel hadonászott, majd azt kezdte el bizonygatni, hogy ő egy jóságos spirituális ember, aki szívesen meggyógyítaná egy kis csodamasszázzsal a színésznőt.

Julianna Margulies a New York-i Tribeca filmfesztiválra, a The Hot Zone 2019. április 30-i gálavetítésére, (fotó: Steven Ferdman/Getty Images for Tribeca Film Festival)

 

George Clooney

A kétszeres Oscar-díjas George Clooney-t aligha kell bemutatni a Port.hu olvasóinak, hiszen ő napjaink legfelkapottabb sztárja, népszerűsége Brad Pittével, Leonardo DiCaprióéval és Keanu Reevesével vetekszik! A Vészhelyzet szívtipró Ross doktoraként robbant be a köztudatba 1994-ben, előtte olyan B-filmekben játszott, mint a Return to Horror High, ahol egy sztárkarrierről álmodozó, kezdő színészt alakított, akit megölnek egy horrorfilm forgatásán, no meg A gyilkos paradicsomok, amiben egy őrült tudós zsoldossereget és szőke bombanőt csinál paradicsomokból!

Clooney mindössze 109 Vészhelyzet-epizódban szerepelt, 1999-ben tudatosan hagyta ott a szériát, hiszen ekkorra már hollywoodi szupersztár lett: míg az 1996-os Alkonyattól pirkadatigért mindössze 250 ezer dollárt kapott, az 1997-es Batman & Robinért és egy évvel később a Mint a kámforért is 10-10 milliós sztárgázsit kért (ami az Ocean's Eleven idejére már 20 millió dollárra ugrott, a Gravitációt 20 millió dollár plusz bevételrészesedésért a Holnapoliszt pedig 25 millióért vállalta el). Ugyanakkor kreatív filmkészítőként sosem a sztárgázsit, hanem a minőséget tartotta fontosnak: a Good Night, and Good Luck forgatásakor például mindössze 1 dollárt kért a rendezésért, 1 dollárt a forgatókönyvért és 1 dollárt az egyik szerepért.

Amal Clooney és George Clooney A 22-es csapdája londoni díszbemutatóján, 2019. május 15-én (fotó: Stuart C. Wilson/Getty Images)

Clooney a mai napig iszonyú aktív, a kisebb hullámvölgyektől (Műkincsvadászok, Holnapolisz) eltekintve egyenletesen magas színvonalon dolgozik. Jelenleg tévéreklámokban és A 22-es csapdája tévésorozat változatában láthatjuk, jövőre kerül mozikba legújabb filmje, a Good Morning, Midnight című regény adaptációja, aminek nemcsak rendezője és producere, de főszereplője is lesz.