30 éves a Bill és Ted zseniális kalandja

Amit persze mindenki Oltári kalandként ismer. Keanu Reevesből hollywoodi sztár lett, Alex Winterből dokurendező – az ő filmjeikből állítottuk össze az eheti tévéajánlónkat.

Vasárnap volt 30 éves a Bill és Ted zseniális kalandja! 1989. február 17-én mutatták be az amerikai mozik – igaz, hozzánk már csak a '90-es évek elején jutott el, és az HBO-n a szinkronos változat Bill és Ted oltári kalandja címen futott. A ma már kultfilmnek számító Bill és Tedben a fiatal Keanu Reeves és a köztudatból mára kissé kikopott Alex Winter két vagány rockzenész tinédzsert alakított, akik bukásra álltak történelemből, tudtukon kívül veszélyeztetve ezzel a világ harmonikus jövőjét. A békés, utópisztikus emberi civilizáció ugyanis pont a két lázadó tinédzser zenéje hatására jött létre – ám ha Bill és Ted év végén megbuknak, Ted (őt játszotta Keanu Reeves) katonai iskolába kerül, feloszlik a Vad Csődörök zenekar, és a világbékének is annyi...

Épp ezért egy jövőből jött, mókás fickó (George Carlin) egy időutazó telefonfülke segítségével mindent megtesz azért, hogy a két tökfej találkozzon egy rakás híres történelmi személlyel Szókratésztól kezdve Dzsingisz kánon és Napóleonon át Jeanne d'Arcig, és a segítségükkel valahogy vergődjenek át a vizsgán. Most ugyanis csak annyit tudnak, hogy a Lincoln egy autómárka, nem pedig az egyik leghíresebb elnökük neve!

A zenebolond, időutazó főhős valamint a téren és időn át teleportálni képes telefonfülke persze ismerős lehet a Vissza a jövőbe-trilógiából és a Doctor Who-ból. Bill és Ted időgépe eredetileg egy 1969-es Chevrolet furgon lett volna, de ezt pont amiatt vetették el a készítők, hogy ne legyen olyan feltűnő a hasonlóság a furgon és a fluxuskondenzátoros DeLorean DMC–12-es között. A film persze a sok ismerős elem ellenére is népszerű lett: 1990-ben rajzfilmsorozatban folytatódott, 1991-ben pedig elkészült a Bill és Ted haláli túrája is. A tervek szerint Bill és Ted évek óta tervezgetett harmadik nagy kalandja ebben az évben, az első rész 30 éves évfordulójához időzítve fog mozikba kerülni Bill & Ted Face the Music címmel, természetesen most is Keanu Reeves és Alex Winter főszereplésével. A Bill és Ted alkotói persze nem tétlenkedtek az utóbbi 30 évben – összeszedtük, mi mindent lehet látni tőlük a héten a tévében!

Hétfő: Láncreakció

Keanu Reeves a '80-as években és a '90-es évek legelején szinte csak könnyed romkomokban és vígjátékokban, valamint nehéz sorsú fiatalokról szóló drámákban játszott. A karrierjében az 1991-es év hozott gyökeres fordulatot: ekkor került mozikba a Holtpont is, amivel bebizonyította, hogy okos akcióhősként is megállja a helyét. Ezután pedig nem volt megállás, sorban forgatta az olyan emlékezetes filmeket, mint a Féktelenül (ami eredetileg Die Hard 3 lett volna), a Johnny Mnemonic és a Láncreakció.

Utóbbiban néhány kormányközeli, gazdasági érdekcsoport semmitől sem riad vissza, hogy eltitkoljon egy létfontosságú felfedezést, egy kiapadhatatlan energiaforrást. Hogy üzleti érdekeik ne sérüljenek, felrobbantják a kutatás helyszínét és megölik a kísérletet vezető tudóst. Két fiatal kutató (Keanu Reeves és Rachel Weisz) kapja meg a feladatot, hogy kiderítsék, kinek áll érdekében eltitkolni az új energiaforrást.

Kedd: Dr. Csont

Valahol azért elég szomorú, hogy Alex Winter annak idején Kiefer Sutherlanddel és Keanu Reevesszel együtt, jóarcú tinédzser színészként került be Hollywoodba, az Elveszett fiúk és a Bill és Ted 1-2 után viszont nem tudott olyan nagy sztárrá nőni, mint Sutherland és Reeves. Azért persze nem unatkozott az elmúlt évtizedekben: kipróbálta magát íróként, rendezőként, producerként is. Díjat nyert többek között a Freaked című, 1993-as sci-fijével, jelenleg a Bill és Ted 3 mellett Zappáról forgat portréfilmet, valamint egy Showbiz Kids című dokumentumfilmben dolgozza fel, milyen fiatalon belecsöppenni a szórakoztatóiparba.

Winter 2007-ben vendégszerepelt a Dr. Csont című, népszerű krimisorozatban is. Egy Monty Gold nevű figurát alakított, aki a beszédes nevű Girls Gone Wild nevű weboldal tulajdonosa volt, amíg meg nem halt.

Szerda: Mystic Pizza

Tim Suhrstedt neve valószínűleg még a fekete öves mozirajongóknak sem mond semmit. Pedig kiváló operatőr, aki jobbnál jobb filmeken dolgozott! A Bill és Ted oltári kalandja mellett ő volt többek között a Kipurcant a bébicsősz, anyának egy szót se!, Az ifjú farkasember, a Nászok ásza, az Idiocracy, a Hivatali patkányok, a Palira vettem a papát, az Ally McBeal, A család kicsi kincse és a Mystic Pizza operatőre is.

Dalsy (Julia Roberts), Kat (Annabeth Gish) és Jojo (Lili Taylor) jó barátnők. Mindhárman a Mystic Pizza nevű pizzériában dolgoznak. Mindhárman szemtelenül fiatalok, szenvedélyesek és szerelmesek. Dalsy, a leggyönyörűbb és legvadabb egy milliomos kis ficsúrba lesz szerelmes. Kat szelíd és ártatlan bébiszitter, egy két hétre magára hagyott, vonzó tanár gyermekére ügyel, és észrevétlenül szerelembe esik. Jojo pedig született vamp és szexmániás, viszont egy nagy mamlaszba lesz szerelmes.

Csütörtök: A Grace klinika

Tim Suhrstedt nemcsak filmekben dolgozott operatőrként, számos tévésorozat stábjában is benne volt. Többek között forgatott epizódokat a Melrose Place, a Mesék a kriptából, a Kisvárosi rejtélyek, a Chicago Hope kórház és A Grace klinika producereivel is.

A Grace klinika történetének középpontjában Dr. Meredith Grey (Ellen Pompeo) áll. Céltudatos nő, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy teljes életet élhessen egy olyan felelősségteljes munka mellett, ami mindezt lehetetlenné teszi. Sebészként dolgozik a Seattle Grace Kórházban barátaival, a szintén rezidensi évüket töltő Cristina Yanggal, Izzie Stevensszel, George O'Malley-vel és Alex Karevvel, akikkel tegnap még szinte az iskolapadban ültek. Ma azonban már életek múlnak rajtuk.

Péntek: Amikor megállt a Föld

Az 1999-es Mátrix sikere után éveken át mindenki akciódús sci-fit akart forgatni Hollywoodban – de lehetőleg valami régi, bevált recept alapján, nehogy egy centet is fizetni kelljen az új ötletekért a forgatókönyvíróknak. Virágkorukat érték a régi sci-fik újramelegítései: hosszú előkészítés után, 2007-ben került a mozikba a Will Smith-féle Legenda vagyok, egy évre rá pedig az 1951-es Amikor megállt a Föld remake-je. 

Az Amikor megállt a Földben Reeves egy Klaatu nevű földönkívülit alakít, aki az űrhajójával a Central Parkban száll le. Különös terve van: szerinte az önpusztító emberiségnek bealkonyult, ezért a földlakók klónjaival akarja újra benépesíteni a katasztrófa szélére sodródott bolygót. Klaatu robotjai hamarosan működésbe lépnek, és úgy tűnik, senki sem képes megállítani a pusztítást, kivéve egy fiatal asztrobiológust (Jennifer Connelly).