3x3 érdekesség a 300-ról

Hétfőn éjjel újra leadja a tévé minden idők legakciódúsabb történelmi filmjét. Ennek kapcsán összeszedtünk nektek néhány érdekességet a kulisszák mögül.

1. A 300 is egy képregényfilm a sok közül a 2000-es évek dömpingjéből. Zack Snyder ugyanis szinte egy az egyben vászonra adaptálta Frank Miller azonos című, 1998-as kultképregényét, amely a filmpremierhez időzítve, 2007-ben magyarul is megjelent egy keményfedeles, 88 oldalas albumban a Képes Kiadó gondozásában. Aki olvasta, a filmmel összevetve maga is láthatta, hogy Snyder lényegében storybookként használta a képregényalbumot, és sok jelenetet illetve beállítást egy az egyben lemásolt, ezzel is képregényesebbé téve az összhatást.

2. Gerard Butler keményen gyúrt Leonidász szerepére. A sztár négy hónapon át napi négy órát edzett, hogy jól mutasson a vásznon kisgatyában feszítő, kockás hasú spártai királyként.

3. Egyetlen görög színész sem volt a főszereplők között! A 300 spártai harcos hősies helytállása a perzsa ármádia elleni a thermophülai szorosban nemcsak a görög hazafiasság alapja, de ma már az egyetemes kultúra része is. Talán pont az utóbbi miatt nem érezte úgy Zack Snyder, hogy görög felmenőkkel rendelkező sztárokat kellene szerződtetnie (Jennifer Aniston és JohnStamos például ilyenek), így lett nemzetközi a szereplőgárda: a skót-ír Gerard Butler lett I. Leonidász spártai király, az ausztrál David Wenham Diliosz, a brit Lena Headey Gorgó királyné, a német Michael Fassbender Szteliosz, Xerxész szerepét pedig az olasz, portugál és brazil felmenőkkel rendelkező Rodrigo Santoro kapta meg.

4. Silvia Colloca is esélyes volt Gorgó királyné szerepére. Sőt, Sienna Miller is!

5. Gerard Butlernek nem kevesebb, mint 17 sisakot gyártottak le a kellékesek! A halomban álló hullák pedig babák voltak, kivéve azokat a halott perzsák és spártaiak, akik hatalmasakat esve-repülve vesztek oda a csatába: őket természetesen ugráló-guruló, hú-vér kaszkadőrök játszották el.

6. 60 jelmezkészítő összesen 600 ruhát varrt a filmhez! No persze a spártaiaknak és Xerxésznek nem kellett sok ruha a 60 napos forgatás alatt...

7. Zack Snyderék a szűkös büdzsé miatt a régi szandálos filmek kellékeit használták. A görögök és a perzsák a 2004-es Nagy Sándor, a hódító és a szintén ebben az évben mozikba kerülő Trója fegyvereit kapták meg költséghatékonysági okokból. Azoknak a kardoknak és lándzsáknak a többsége azonban, amelyek csak dekorációs elemnek kellettek, nem vívtak vele, mind súlytalan műanyag utánzatok voltak.

8. A sok kézműves kellékfegyver és megvarrt ruha ellenére rengeteg volt a CGI a 300-ban. Művérből mindössze 2 gallonnyit használtak el a forgatáson, miközben a filmben elég rendesen fröccsent mindenfelé a digitális paradicsomlé. Természetesen Rodrigo Santoro hangját és testméretét is digitális trükkökkel torzították el, és a valóságban nem viselt 33 testékszert a bőrébe szúrva.

9. A filmben elhangzó, vaskos egysoros beszólások történelemhűek. A spártai asszonyok a feljegyzések szerint valóban azzal a mondattal engedték csatába a szeretteiket, hogy „A pajzsoddal vagy a pajzsodon térj haza!” Előbbi azt jelentette, hogy az illető győzött a csatában (a pajzs elveszítése menekülés közben a legnagyobb szégyen volt egy falanxharcos számára), utóbbi pedig azt, hogy hősi halált halt, és a bajtársai a pajzsára fektetve vitték haza Spártába. Amikor a perzsák azt követelték Leónidásztól, hogy tegye le a fegyvert, az ókori történetíró, Hérodotosz szerint valóban úgy hangzott, a válasz, hogy „Gyertek, és vegyétek el!” Igaz történeten alapul Dienekesz mondása is, amikor a hatalmas perzsa sereg íjászainak felhőnek is beillő nyílzáporát meglátva csak annyit mondott: „Legalább árnyékban harcolhatunk!” Ezeket a mondatokat a modern kori görög hadsereg az egyenruháján is felvarróként hordja.