5 beszélgetős műsor, ami elé mindenki leült '95-ben

Amíg Friderikusz Sophia Lorennel és Bud Spencerrel beszélgetett, addig Vámos Miklós Gesztivel. Aki reggelente Nap-keltét nézett, annak már nem is kellett a vérnyomást növelő kávé!

25 éves lett a PORT.hu! A '90-es éveket felidéző cikksorozatunkban korábban bemutattuk már többek között azt, hogy milyen tévésorozatok elé telepedhetett le esténként a család a PORT.hu alapításának évében, 1995-ben (ekkoriban ment például Baywatch, az X-akták, a Magnum és a Família Kft. is), és milyen sok márkanevet sulykoltak belénk az akkori reklámok a Szomszédok vagy a Dallas előtt és után (Denimtől a Domestosig, Calgontól a Coccolinóig). De megemlékeztünk a kultikus magyar tévéreklámokról is (Postabank, Hungária Casco, Suzuki – A mi autónk), és szenteltünk egy teljes cikket az olyan közönségkedvenc tévévetélkedőknek is, mint a Mindent vagy semmit!, a Szerencsekerék és a Zsákbamacska. Ezúttal a retrórajongó YouTube-erek és Rádió- és Televízióújság összes, 1957 és 2007 között megjelent számát beszkennelő MTVA-sajtóarchívum segítségével az 1995-ben vetített beszélgetős műsorokra emlékezünk párás szemmel. Időutazásra fel!

1. Friderikusz show

Az 1990-ben nyakunkba szakadt vadkapitalizmus hajnalán Friderikusz Sándor nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatban is abszolút profin csinálta meg a maga saját esti talkshow-ját a Late Night with David Letterman és társai mintájára. Az 1992 és 1997 között futó Friderikusz show kultikusságát mi sem szemlélteti jobban, mint hogy külön Tumblr-oldal foglalkozik Friderikusz Sándor ebben a műsorban hordott, lehetetlen színű, tarka öltönyeivel. Azért persze az is a siker fokmérője, hogy Friderikusz tényleg leültette Magyarország apraját-nagyját kéthetente csütörtökönként a tévéképernyők elé (közvetlenül a Szomszédok után, létrehozva így a szupercsütörtök intézményét!), elvégre olyan ismert világsztárok adták egymásnak a kilincset nála, mint Sophia Loren, Robin Williams, Roger Moore, Tony Curtis, Antonio Banderas, Alain Delon, Jean-Paul Belmondo, Jean-Claude Van Damme, David Hasselhoff, Brigitte Nielsen, Cindy Crawford, Claudia Schiffer és a Boney M. tagjai. Carlo Pedersoli, avagy ahogy mindenki ismeri, Bud Spencer pont 1995-ben volt Friderikusz vendége, miután a showman csapata három éven keresztül győzködte, hogy jöjjön el Budapestre a magyar rajongók kedvéért.

Így nézett ki 1995-ben egy „szupercsütörtök”: 20.20-tól Szomszédok, 20.55-től Friderikusz! (forrás: Rádió- és Televízióújság / archivum.mtva.hu

 

2. Békítő show

A '90-es években Friderikusz Sándor azért inkább még egy bonviván konferanszié volt két varietészám és sztárinterjú között, mintsem az a mértékadó, megfontolt riporter, aki képes bárkivel érdekes interjút készíteni – akár egy saját podcast műsorban is, tapsgép és vonyítva röhögő közönség nélkül. No persze komolyabb hangvételű műsorai már évtizedekkel ezelőtt is voltak, gondoljunk csak az 1991 és 1997 között futó, Az én mozim című lírai riportsorozatára. Vagy akár az 1994 és 1995 leforgatott Békítő show-ra, ami azért nemcsak az egyszeri emberek problémáival foglalkozó családsegítő és -egyesítő műsor volt, hanem megmutatta a sztárélet árnyoldalát is. Friderikusz békítette ki ugyanis Csepregi Évát és Nagy Ferót, valamint Dollyt és Fenyő Mikit, 1995-ben pedig az Omega két tagját, Benkő Lászlót és Laux Józsefet is egy kerevetre ültette a műsorában, hogy beszéljék át végre a kettejük közti, látványosan paprikás hangulatú viszonyt.

Megható pillanatok: Lang Györgyi volt a vendég Friderikusz Sándor Békítő show-jában 1995 tavaszán – korabeli tévékritika  Valkó Mihály tollából (forrás: Szolnok Megyei Néplap / library.hungaricana.hu)

 

3. Hívd Andreát!

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a '90-es években Szenes Andrea volt „a szegény ember Friderikusza”, hiszen ő indította el hódító útjára az első magyar női talkshow-t, a Szenes Andrea show-t, ahol olyan világsztárok voltak a vendégei, mint Robin Williams, Sylvester Stallone, Gina Lollobrigida, Omar Sharif, Jimmy Carter, La Toya Jackson és Allen Ginsberg. Az 1993 és 1994 között futó show-t 1995-től egy jóval szerényebb, de igen érdekes beszélgetős műsor, a Szív TV-n szombatonként jelentkező, összesen 200 adást megélt Hívd Andreát! követte. Itt a házigazda a meghívott vendégekkel az élet legkülönfélébb dolgairól diskurált a csábítás titkaitól kezdve az orvosi műszereken át a holokausztig (de volt olyan is, hogy Brian Tracy, a korszak híres motivációs trénere volt Szenes Andrea vendége).

1995. április 15-én is 22.30-kor kezdődött a Hívd Andreát! a Szív TV-n, rögtön Az UFÓ-k léteznek című dokumentumfilm után! (forrás: Rádió- és Televízióújság / archivum.mtva.hu)

 

4. Nap-kelte

Ha meg kellene nevezni a '90-es évek legemblematikusabb, szórakoztatóan könnyed közéleti-politikai tévéműsorát, akkor a Friderikusz show mellett egészen biztosan dobogós lenne a Nap-kelte  is. No nem azért, mert Gyárfás Tamás, Forró Tamás, Havas Henrik és Lakat T. Károly becsempésztek reggelente a nappalinkba egy falatka Nyugatot – épp ellenkezőleg! A Magyar Televízión látható többi műsorhoz képest kimondottan fakó színek, a leharcolt irodai bútorokkal teli stúdióbelső, valamint a nem is igazán titkolt balos szimpátia miatt sokan joggal érezhették úgy, hogy nem is történt Magyarországon semmiféle rendszerváltás (nem véletlenül csúfolták a Nap-keltét egy időben Párt-keltének). Az minden esetre tény, hogy az 1989. augusztus 19-én még Nap TV néven indult műsor (ami majd csak 1993-ban veszi fel a Nap-kelte nevet) 20 éven át, a 2009-es megszűnéséig éveken keresztül igen szép nézettséget tudott magáénak, a megtekintése pedig olyannyira a magyar háztartások reggeli rutinjává vált, hogy még a médiacézár Fenyő János is képes volt mindent latba vetni azért, hogy '94-ben egy váratlan tulajdonszerzéssel ő szabjon irányt a Nap-keltének, ne pedig a nagy riválisa, Gyárfás Tamás (hogy ennek a nyilvánosság előtt zajló, médiapiaci adok-kapoknak volt-e bármi köze később az 1998-as Fenyő-gyilkossághoz, azt nekünk itt a PORT.hu hasábjain nem tisztünk megfejteni). Az minden esetre tényleg a Nap-kelte javára írandó, hogy a két évtizedes fennállása alatt (a fentebb már említett Gyárfás, Havas, Forró és Lakat T. mellett) olyan emblematikus műsorvezetők szorongatták meg a kérdéseikkel a stúdióba hívott politikusokat és a többi vendéget, mint Betlen János, Verebes István, Bánó András, Pallagi Ferenc, Aczél Endre, Albert Györgyi, Vitray Tamás, Juszt László és Orosz József.

1989 és 2009 között 6.00-9.00 között a Nap-kelte uralta idehaza a képernyőt (forrás: Rádió- és Televízióújság / archivum.mtva.hu)

 

5. Lehetetlen?

Bár gyerekkoromban sokat nevettem Friderikusz Sándor hivalkodóan harsány show-in, középiskolás koromban azért már igencsak szomjaztam a kultúrát és az intellektuális humort is. Épp ezért volt nagy kedvencem Vámos Miklós 1995 és 1998 között futó Lehetetlen? című, vasárnap késő esténként jelentkező beszélgetős műsora, amit sajnos a Magyar Televízió 80 adás után megszüntetett (szerencsére 1999-től volt helyette Rögtön jövök, 2002 és 2003 között pedig egy portrésorozat 2 ember címmel). Az egyes adások lényegében kamerával rögzített, kedélyes színpadi tereferék voltak a Radnóti Miklós Színházban, ahol Vámos rendszerint csupa híres, és a magyar közönség szívének nagyon kedves színésszel, valamint azok hozzátartozóival beszélgetett arról, milyen is egy híres, és a magyar közönség szívének nagyon kedves színész élete. A műsor vendége volt többek között Kulka János és az édesanyja, valamint Sinkovits Imre és a fia, Sinkovits-Vitay András, de egy másik adásban Sinkovits a testvérével, Sinkó Lászlóval is bolondozott egy kicsit (Vámos Miklós egyébként jelenleg a PORT.hun ír blogot Kikötő a Holdon címmel – itt lehet beleolvasni).

A Lehetetlen? 1995. november 25-i, késő esti adásának a '90-es évek emblematikus popzenei előadója, Geszti Péter volt a vendége (forrás: Rádió- és Televízióújság / archivum.mtva.hu